Žvaigždžių karai: epizodas II – klonų ataka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Žvaigždžių karai: epizodas II.
Klonų ataka

PavadinimasStar Wars Episode II: Attack
of the Clones
Kilmės šalisJAV
RežisieriusGeorge Lucas
Scenaristas (-ai)George Lucas
Jonathan Hales
KompozitoriusJohn Williams
VaidinaEwan McGregor
Natalie Portman
Hayden Christensen
ŽanrasFantastinis
Trukmė142 min
Kalbaanglų
Premjera2002 m. gegužės 16 d.
IMDb įrašas

Žvaigždžių karai: epizodas II – klonų ataka (angl. Star Wars Episode II: Attack of the Clones) – antrasis „Žvaigždžių karų“ sagos epizodas. Kino ekranuose pasirodė 2002 m. gegužės 16 d. Režisierius Džordžas Lukasas.

Apie filmą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai filmavimo darbai vyko „20th Century Fox“ studijose Australijoje, taip pat Tuniso dykumose, Ispanijoje ir Italijoje nuo 2000 m. liepos 26 d. iki rugsėjo 20 d.

Buvo giriamos filmo veiksmo scenos bei specialieji efektai, tačiau kritikuoti personažai ir dialogai. Nemažai kritikos kliuvo aktoriams, ypač Christensenui ir Portman.

Filmas uždirbo 684,2 mln. JAV dolerių visame pasaulyje. Tai buvo vienintelis „Žvaigždžių karų“ sagos filmas, kuris netapo pelningiausių metų filmu. „Klonų ataką“ pralenkė „Žmogus voras“ ir „Žiedų valdovas – dvi tvirtovės“.

DVD versija pasirodė 2002 m.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaidmuo Aktorius
Obi-Van Kenobis Ewan McGregor
Karalienė Padmė Amidala Natalie Portman
Anakinas Skaivokeris Hayden Christensen
Palpatinas/Dartas Sidijus Ian McDiarmid
Grafas Dūku Christopher Lee
Džar Džar Binksas Ahmed Best
Šmi Skaivoker Pernilla August
R2-D2 Kenny Baker
C-3PO Anthony Daniels
Joda Frank Oz (balsas)
Meisas Vindu Samuel L. Jackson

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Galaktinėje Respublikoje krizė: plečiasi separatistinis judėjimas, kuriam vadovauja buvęs džedajus grafas Dūku. Senatorė Padmė Amidala, buvusi Nabu karalienė, grįžta į Galaktikos Senatą pasiūlyti balsuoti prieš Respublikos armijos sukūrimą, nors džedajų ir nebepakanka išlaikyti taikai galaktikoje. Jai atvykus į Koruskantą, ji vos išvengia pasikėsinimo į jos gyvybę. Kancleris Palpatinas reikalauja, kad ją prižiūrėtų džedajus Obi-Van Kenobis ir jo mokinys Anakinas Skaivokeris. Tačiau naktį galvų medžiotoja (samdoma žudikė) dar sykį pasikėsina į Padmės gyvybę, bet ji yra nužudoma Obi-Vanui ir Anakinui nespėjus jos pagauti ir sužinoti, kas buvo pasikėsinimo užsakovas. Džedajų taryba paveda Obi-Vanui išsiaiškinti, kas užsakė žmogžudystę. Anakinui paskiriama užduotis saugoti Padmę ir palydėti ją į Nabu. Anakinas džiaugiasi galėsiąs pagaliau priimti sprendimus pats, bet Obi-Vano kišimosi. Džar Džar Binksas perima Padmės senatoriaus teises.

Obi-Vanas sužino apie paslaptingą planetą Kamino, kurios nėra Respublikos archyvuose. Radęs planetą, čia sužino, kad Respublikai kuriama klonų armija. Jam pasakoma, kad armiją maždaug prieš dešimt metų užsakė džedajus, vardu Saifo Diasas, kuris mirė kaip tik tuo metu. Klonų prototipas buvo galvų medžiotojas Džango Fetas. Obi-Vanas susitinka su Džango Kamine ir numano, kad tai jis yra tas pats ieškomas žudikas. Ant jo laivo Obi-Vanas pritaiso sekimo prietaisą ir nuseka paskui jį į Džeonozės planetą.

Tuo metu Anakinas ir Padmė leidžia kartų laiką Nabu. Anakinas prisipažįsta Padmei ją mylįs. Padmė neatsako tuo pačiu, paaiškina, kad jiems negalima būti kartu: ji – senatorė, o jis – būsimasis džedajus. Anakiną kankina sapnai apie pavojun pakliuvusią motiną. Jis prikalbina Padmę drauge vykti į Tatuiną. Ten jis sužino, kad motiną prieš mėnesį pagrobė. Anakinas randa ją silpną ir išsekusią, ji miršta jo rankose. Pagautas įniršio, Anakinas išžudo pagrobėjus ir parneša motinos kūną namo palaidoti.

Tuo metų Džeonozėje Obi-Vanas sužino, kad grafas Dūku ir Njutas Ganrėjus sukūrė naują droidų armiją ir kad būtent Ganrėjus užsakė nužudyti Padmę. Obi-Vanas perduoda informaciją džedajų tarybai, tačiau jį sugauna priešai. Džedajus Meisas Vindu drauge su džedajų komanda keliauja į Džeonozę. Tuo metu Binksas prašo, kad kancleriui Palpatinui būtų suteiktos išskirtinės kritinės situacijos teisės, kurias turėdamas jis galėtų pasiųsti naujai surastą klonų armiją į mūšį.

Džeonozėje grafas Dūku įkalbinėja Obi-Vaną prisijungti prie jo ir pareiškia, kad Senatą dabar kontroliuoja Dartas Sidijusas. Obi-Vanas nenori juo tikėti: juo nuomonę džedajai žinotų, jei taip būtų.

Išgirdę, kad Obi-Vanas papuolė į bėdą, Anakinas ir Padmė atvyksta į Džeonozę, tačiau juos taip pat sučiumpa. Su Obi-Vanu jie susitinka arenoje, kur juos pasiunčia egzekucijai. Kaunantis su trimis monstrais, atvyksta Meisas Vindu ir džedajai. Vyksta aršus mūšis su droidų armija, kuriame krenta daug džedajų. Kai jau atrodo, kad džedajai pralaimėjo, atvyksta Magistras Joda su naująja Respublikos klonų armija. Prasideda mūšis tarp Respublikos klonų ir separatistų droidų armijų.

Grafas Dūku mėgina pabėgti, bet Obi-Vanas ir Anakinas jį suseka ir stoja į kovą su juo. Anakinas kaunasi pirmas, tačiau Dūku jį nusviedžia Jėgos žaibais. Nei Obi-Vanas, nei Anakinas negali pasipriešinti Dūku. Obi-Vanas sužeidžiamas, o Anakinui nukertama dešinė ranka. Pasirodo Joda ir kaunasi su Dūku. Dūku pabėga su naujo ginklo – „Mirties žvaigždės“ – planais. Jis susitinka su Dartu Sidijumi, kuris teigia esąs patenkintas, kad karas prasidėjo kaip planuota.

Koruskante Obi-Vanas papasakoja džedajų tarybai apie Dūku žodžius, kad Dartas Sidijus kontroliuoja senatą. Joda nenori tuo patikėti, teigia, kad Tamsioji Pusė gali kelti baimę ir nepasitikėjimą. Tačiau jiedu su Vindu sutinka, kad Tamsioji Pusė stiprėja ir kad reikia atidžiai stebėti Senatą.

Nabu planetoje Anakinas ir Padmė slapta susituokia.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


'

Žvaigždžių karai

'

Epizodai:               Epizodas I. Pavojaus šešėlis | Epizodas II. Klonų ataka | Epizodas III. Sitų kerštas 
Epizodas IV. Nauja viltis | Epizodas V. Imperija kontratakuoja  | Epizodas VI. Džedajaus sugrįžimas | Epizodas VII. Galia nubunda