Žmogus su randu

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Žmogus su randu

PavadinimasScarface
Kilmės šalisJAV
RežisieriusBrian De Palma
Prodiuseris (-iai)Martin Bregman
Scenaristas (-ai)Oliver Stone
KompozitoriusGiorgio Moroder
VaidinaAl Pacino
Steven Bauer
Michelle Pfeiffer
Mary Elizabeth
Metai1983
ŽanrasKriminalinis filmas
Trukmė170 min.
Kalbaanglų
PlatintojasUniversal Pictures
Biudžetas25 mln. JAV dolerių
Pajamos65,9 mln. JAV dolerių[1]
IMDb įrašas

Žmogus su randu (angl. Scarface) – 1983 m. JAV kriminalinis filmas. Scenarijų filmui parašė Oliveris Stounas (Oliver Stone), režisavo Brianas De Palma (Brian De Palma). Filmas pasakoja apie pabėgėlį iš Kubos Tonį Montaną (akt. Al Pacino), kuris į JAV atvyksta neturėdamas nieko ir greitai tampa galingu narkobaronu.

Iš pradžių filmas vertintas gana neigiamai, dažnai kritikos sulaukė perdėtos nešvankybės ir smurtas. Kritikos filmas sulaukė ir iš Kubos ekspatriantų – pasak jų filmas juos vaizduoja kaip nusikaltėlius ir narkotikų prekeivius.

Didesnės sėkmės filmas sulaukė vėliau. Pakartotinės filmo apžvalgos vertiną jį kaip vieną iš geriausių visų laikų gangsterių filmų. Filmas dažnai minimas pop kultūroje, ypač hiphopo ir repo muzikoje.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

1980 metais pabėgelis iš Kubos Antonis „Tonis“ Montana atvyksta į Majamį Floridoje. Už Kubos vyriausybės pareigūno nužudymą turtingo narkotikų prekeivio Franko Lopeso prašymu, Tonis gauna žalią kortą.

Franko dešinioji ranka Omaras Suaresas skiria Toniui ir jo draugams kita užduotį – nupirkti kokainą iš kolumbiečių narkotikų prekeivių. Tačiau sandoris neįvyksta ir kolumbiečiai bando juos nužudyti. Tonis įtaria Omarą juos išdavus, todėl nusprendžia pinigus asmeniškai pristatyti Frankui. Frankas pasamdo Tonį, tačiau per susitikimą jis susižavi Franko žmona Elvira.

Frankas išsiunčia Tonį ir Omarą į Boliviją pas kokaino narkobaroną Alechandrą Sosą. Tonis su juo sudaro sandorį be Franko patvirtinimo, o tai supykdo Omarą. Sosa teigia, kad Omaras policijos informatorius ir jį nužudo. Narkobaronas sutinka su sandorio sąlygomis ir perspėja Tonį niekada nebandyti jo išduoti.

Sužinojęs apie sandorį ir Omaro likimą, Frankas pasamdo žudikus norėdamas pašalinti Tonį. Toniui pavyksta nuo jų pabėgti ir pačiam surasti Franką. Jis prisipažįsta bandęs pašalinti Tonį, todėl Tonis jį nužudo.

Tonis susituokia su Elvira ir pardavinėdamas Sosos kokainą jis greitai susikrauna milijonus. Tačiau 1983 metais Tonis pagaunamas federalinės policijos dėl mokesčių vengimo ir jam neišvengiamai laukia kalėjimas. Siekdamas to išvengti, jis susitaria, kad Sosa panaudos savo vyriausybės ryšius išgelbėti Tonį nuo kalėjimo, jeigu jis nužudys žurnalistą, kuris žada demaskuoti Sosą. Tonis su Sosos pakaliku Albertu išsiunčiami į Niujorką po žurnalisto automobiliu padėti bombą. Tačiau į mašiną įsėda žurnalisto žmona ir vaikai, todėl Tonis nužudo Albertą siekdamas sustabdyti jį nuo bombos susprogdinimo.

Sosa paskambina Toniui prižadėdamas kerštą. Sosos smogikai užpuola Tonio rūmus ir nukauna visus Tonio vyrus. Likęs vienas ir apsvaigęs nuo kokaino, Tonis kovoja savo granatsvaidine aprūpintu M16 automatu, tačiau jį daug kartų pašauna ir jo negyvas kūnas įkrenta į fontaną.

Filmo įtaka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Eilutės iš filmo minimos reperių Nas, Jay-Z, The Notorious B.I.G. ir kitų dainose. Hiphope taip pat dažnas savęs prilyginimas Toniui Montanai.

„Žmogus su randu“ buvo didėlis įkvėpimas žaidimui „Grand Theft Auto: Vice City“, kuriame veiksmas vyksta devinto dešimtmečio Majamyje. Žaidime groja muzika iš filmo ir galima aplankyti Tonio rūmų atkurtą versiją.

2006 metais išleisti filmu paremti vaizdo žaidimai „Scarface: The World Is Yours“ ir „Scarface: Money. Power. Respect.“.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]