Šprėvaldas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Valtis Šprėvaldo kanale
Šprėvaldo valstietė tradiciniais drabužiais (1948)

Šprėvaldas (vok. Spreewald – „Miškas prie Šprė“, žem. sorb. Błota – „Pelkė“) – žemumų vietovė Vokietijoje, turtinga upių kanalų ir užliejamų pievų. Šprėvaldas yra federalinėje Brandenburgo žemėje (Šprė-Neisės, Damės-Šprėvaldo ir Aukštutinio Šprėvaldo-Lužicos apskrityse).

Šprėvaldas dalijamas į Aukštutinį (pietuose) ir Žemutinį (šiaurėje). Per paskutinį ledynmetį kraštovaizdis buvo deformuotas: deltos žemumoje Šprė upė išsišakojo į daugybę kanalų ir užutėkių, kurių bendrasis ilgis – daugiau kaip 970 km.

Šprėvaldo teritorijoje gyvuoja apie 18 000 augalų ir gyvūnų rūšių. 1991 m. UNESCO Šprėvaldą paskelbė draustiniu. Brandenburge turistai gali pasiplaukioti valtimis Šprėvaldo kanaluose.

Marinuoti agurkai – firminis Šprėvaldo produktas. Filme „Sudie, Leninai!“ („Good Bye, Lenin!“, 2003) Šprėvaldo agurkėliai pristatomi kaip buvusios VDR gastronomijos simbolis.

Duomenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bendrasis plotas – 3173 km², iš jų kaimiškosios vietovės – apie 2800 km².
Gyventojų skaičius – apie 50 000.
Gyventojų tankumas – 84,9 km², kaimiškosiose vietovėse – apie 37km².

Gyvenvietės Šprėvaldo teritorijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Маркина Л. Г. (2006). „SPREEWALD ШПРЕЕВАЛЬД“. In под общей редакцией проф Н. В. Муравлёвой (red.). Культура Германии: лингвострановедческий словарь. М.: АСТ. pp. 939–940. ISBN 5-17-0383-5. {{cite book}}: Patikrinkite |isbn= reikšmę: length (pagalba)