Širataki makaronai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Širataki makaronai, pagaminti iš koniaku

Širataki makaronai (shirataki, jap. 白滝, dažnai rašoma hiragana: しらたき) – ploni, permatomi, želatininiai makaronai, tradiciniai japoniškoje virtuvėje.

Širataki makaronams gaminti naudojami koniaku augalo (Amorphophallus konjac) stiebagumbiai. Dėl neįprastos išvaizdos ir kvapo koniaku dar vadinamas lavongėle, velnio liežuviu ar dramblio pėda.[1] Augalo gumbai krakmolingi, valgomi ir maistingi, iš jų gaminami miltai, makaronai, želė. Žodis shirataki reiškia krentantį krioklį, nurodant šių makaronų išvaizdą. Daugiausiai susideda iš vandens ir gliukomanano, vandenyje tirpių mitybinių skaidulų. Makaronuose yra labai mažai virškinamų angliavandenių ir kalorijų, jų skonis mažai jaučiamas.[2][3]

Azijos rinkose širataki makaronai į parduotuves tiekiami sausi arba drėgnoje formoje. Drėgnieji makaronai būna supakuoti su skysčiu, jų galiojimo laikas (tinkamumas vartoti) siekia metus. Kai kurias rūšis prieš vartojimą patartina praskalauti ir apvirti, nes pakuotės skystis gali turėti pašalinį kvapą.[4][5] Šiuos makaronus taip pat galima perplauti, nuvarvinti ir sausus paskrudinti. Tai sumažina produkto kartumą ir suteikia į pastą panašią konsistenciją. Paskrudinti makaronai gali būti patiekiami su sriuba ar padaže.

Širataki makaronai taip pat vadinami ito konnyaku. Yra įvairių jų gamybos būdų. Kansajaus regione priimta pjaustyti koniaku želė į juosteles, o Kanto regiono gamintojai ją išspaudžia per mažas skylutes į karštą skystį. Ito konnyaku paprastai yra storesnis nei širataki, kvadratinio skerspjūvio, kiek tamsesnės spalvos.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Hui, Yiu. "Handbook of food science, technology, and engineering, Volume 4." CRC Press: 2006. p. 157-11.
  2. „Shirataki Noodle Recipes: The No-Carb Pasta“. 2012 m. rugsėjo 28 d. Nuoroda tikrinta August 28, 2016.
  3. „Konjac Foods - Pure Fiber Zero Calories Pasta“. www.konjacfoods.com.
  4. „Shirataki Noodles: The Zero-Calorie ‘Miracle’ Noodles“. Healthline. 6 December 2018. Nuoroda tikrinta 10 April 2019.
  5. „Shirataki Noodles Are Hideous“. HuffPost. 15 October 2014. Nuoroda tikrinta 10 April 2019.