Šelmeninės kregždės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Hirundo
Šelmeninės kregždės (Hirundo rustica)
Šelmeninė kregždė (Hirundo rustica) Vokietijoje renkanti statomam lizdui nuo žemės medžiagas
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Paukščiai
( Aves)
Būrys: Žvirbliniai paukščiai
( Passeriformes)
Šeima: Kregždiniai
( Hirundinidae)
Gentis: Šelmeninės kregždės
( Hirundo)
Binomas
Hirundo
Linnaeus, 1758

Šelmeninės kregždės[1] (Hirundo) – kregždinių (Hirundinidae) šeimos paukščių gentis.

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Plačiai paplitusi kregždžių gentis. Aptinkama Senajame pasaulyje, Australijos žemyne ir Okeanijos salose. Viena genties rūšis – šelmeninė kregždė (Hirundo rustica) – yra kosmopolitinė: be Senojo pasaulio, gyvena ir Amerikos žemynuose.

Dauguma rūšių sėslios, dalis gyvenančių šaltesnio klimato regionuose yra sezoninės migrantės.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nedidelių gana spalvingu plunksniniu apdaru kregždžių gentis. Snapas trumpas ir plokščias, žiotys labai plačios. Kojos trumpos. Daugelio šios genties kregždžių nugara mėlyna, ant veido, kartais pasturgalio ar pakaušio raudona dėmė, o apatinė kūno dalis balkšva arba rausva.

Porūšiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kregždinių šeimos gentis, turinti gausiausią rūšių skaičių. Pasaulio paukščių vadovo (Handbook of the Birds of the World) 2022 m. internetinėje versijoje išskiriama 15 šelmeninių kregždžių (Hirundo) genties rūšių.[2]

Leidinyje „Pasaulio paukščiai: rekomenduojami angliški pavadinimai“ (Birds of the World: Recommended English Names), kurio sąrašus sudaro tarptautinė ornitologų sąjunga, ir jo internetinėje v12.1 versijoje išskiriama 15 šelmeninių kregždžių genties rūšių (pilnas sąrašas žemiau):[3]

  1. Hirundo nigrorufa Barboza du Bocage, 1877 – Rusvapilvė šelmeninė kregždė; arealas Afrikoje: tai vakarų centro Angola, tęsiasi per visą Kongo Demokratinę Respubliką į rytinę Zambiją.
  2. Hirundo atrocaerulea Sundevall, 1850 – Juosvoji šelmeninė kregždė; arealas Afrikoje: nuo Kongo DR pietryčių ir centrinės Tanzanijos, arealas tęsiasi į rytinę PAR dalį.
  3. Hirundo leucosoma Swainson, 1837 – Margasparnė šelmeninė kregždė; arealas Afrikoje: Senegale, Gambijoje ir iki Nigerijos.
  4. Hirundo megaensis Benson, 1942 – Baltauodegė šelmeninė kregždė; arealas Afrikoje: Etiopijos pietinės sritys.
  5. Hirundo dimidiata Sundevall, 1850 – Baltakrūtė šelmeninė kregždė; arealas Afrikoje: pietinės ir pietų centrinės žemyno sritys.
  6. Hirundo tahitica Gmelin, JF, 1789 – Taitinė šelmeninė kregždė; arealas Pietryčių Azijoje ir tęsiasi į Naująją Gvinėją ir rytinėje Polinezijoje į Draugijos salas.
  7. Hirundo domicola Jerdon, 1841; arealas Azijoje: paplitę pietų Indijoje ir Šri Lankoje.
  8. Hirundo neoxena Gould, 1842 – Naujosios Gvinėjos šelmeninė kregždė; arealas Australijoje: paplitę Australijoje, Tasmanijoje, Lordo Hau saloje, Norfolko saloje, Naujojoje Zelandijoje.
  9. Hirundo albigularis Strickland, 1849 – Baltagurklė šelmeninė kregždė; arealas Afrikoje: tai Botsvana ir Zimbabvė ir tęsiasi į PAR pietus.
  10. Hirundo smithii Leach, 1818 – Siūlauodegė šelmeninė kregždė; platus arealas Afrikoje ir Azijoje: tai Užsachario Afrikoje, pietų centrinė ir Pietryčių Azija.
  11. Hirundo nigrita Gray, GR, 1845 – Mėlynoji šelmeninė kregždė; arealas Afrikoje: Siera Leonėje ir paplitimas tęsiasi į vakarų Ugandą, bei Kongo Demokratinės Respublikos pietus ir šiaurinę Angolą.
  12. Hirundo rustica Linnaeus, 1758 – Šelmeninė kregždė; arealas labai platus, kosmopolitinė rūšis, paplitusi Senajame Pasaulyje ir Amerikos žemynuose. Ši rūšis plačiai paplitusi ir Lietuvoje.
  13. Hirundo angolensis Barboza du Bocage, 1868 – Angolinė šelmeninė kregždė; arealas Afrikoje: tai Gabonas, vakarų Angola, Kongo DR centrinė dalis ir rytai ir tęsiasi į Ugandą, vakarų Keniją, Tanzaniją, šiaurinį Malavį ir šiaurinę Zambiją.
  14. Hirundo lucida Hartlaub, 1858 – Rausvakrūtė šelmeninė kregždė; arealas Afrikoje: žemyno centriniai, vakariniai regionai ir Etiopija.
  15. Hirundo aethiopica Blanford, 1869 – Etiopinė šelmeninė kregždė; arealas Afrikoje: vakariniai, šiaurės rytiniai žemyno regionai ir šiaurės rytų Tanzanija.

Paplitimas Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvoje aptinkama tik viena šios genties rūšis:

  • Šelmeninė kregždė (Hirundo rustica); šalyje labai dažna, perinti, sezoninių migrantų rūšis, paplitusi visur, bet gausiau gyvena lygumose negu miškingose vietose.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. terminai.vlkk.lt / Šelmeninės kregždės[neveikianti nuoroda]
  2. birdsoftheworld.org / Hirundo. Pasaulio paukščių vadovas (Handbook of the Birds of the World) | Tikrinta: 29 May 2022
  3. worldbirdnames.org / Swallows Pasaulio paukščiai: rekomenduojami angliški pavadinimai“ (Birds of the World: Recommended English Names) | Tikrinta: 29 May 2022

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]