Šamširas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.


Šamširas (angl. shamshir, iš pers. شمشیر, shamshīr 'kardas') – stipriai lenktas persiškas vienašmenis vienrankis kardas.

Geležtė siaura, vienodo pločio, smailėja tik pačiame gale (geležtės gale neturi platmenos). Šamširus nešiojo horizontaliai, kad rankena ir smaigalys būtų nukreipti aukštyn. Šamširai labai tinka kirsti nešarvuotus ir silpnai šarvuotus priešininkus, patogūs naudoti tiek raiteliams, tiek pėstiems. Dūrimui dėl lenktumo mažai pritaikyti, nes smaigalys smarkiai nukrypęs nuo išilginės (dūrio) ašies.

Rankena turi nedidelę priekin užlenktą buoželę, skersinis ilgas, jo galuose nežymūs sustorėjimai. Rankeną sudaro prie įkotės pritvirtintos (pvz., prikniedytos) kaulo, dramblio kaulo, medžio ar kitokios medžiagos plokštelės.

Ikiislaminių laikų iranėnų kalavijų geležtės buvo tiesios (pvz., akinakai). Lenktos geležtės išpopuliarėjo po mongolų užkariavimo. Šamširo tipo kalavijai Persijoje paplito XVI a. pradžioje. Jam giminingi kardai - turkų kiličas, Mogolų Indijos talvaras, arabų saifas. Spėjama, kad visi šie kardai atsirado iš lenktų tiurkų ir mongolų kardų.

Šamširas

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]