Šalčio polius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Šalčio polius - vieta, kur Žemės paviršiuje užregistruota žemiausia oro temperatūra. Tradiciškai skiriami du šalčio poliai - šiaurinio pusrutulio šalčio polius ir pietinio pusrutulio šalčio polius.

Šiaurės pusrutulio šalčio polius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiauriniame pusrutulyje yra dvi vietos kandidatės į šalčio polius. Abi jos yra Jakutijoje (Rusija), tai Verchojanskas (67°33′N, 133°23′E) ir Oimiakonas (63°15′N, 143°9′E).

1868 m. gruodį ir 1869 m. sausį I. A. Chudiakovas Verchojanske išmatavo rekordiškai žemą oro temperatūrą - -63,2 °C. Vėliau, 1885 m. sausio 15 d. S. F. Kovalikas užregistravo -67,8 °C temperatūrą. Šis faktas buvo publikuotas 1892 m.

1933 m. vasario 6 d. Oimiakone buvo išmatuota -67,7 °C oro temperatūra, tai tik dešimtadaliu laipsnio šilčiau negu Verchojanske. Neseniai pasirodė informacija, kad buvo išmatuota -71,1 °C temperatūra, tačiau ši vertė gauta ne matuojant, o ekstrapoliuojant, todėl nepripažįstama pasaulio rekordu.

Rimtai palyginti šiuos Oimiakono ir Verchojansko didžiausio šalčio rekordus nėra įmanoma, kadangi dabar neįmanoma metrologiškai patikrinti naudotų termometrų ir įvertinti matavimų jais tikslumą. Labiau korektiškas būdas palyginti oro temperatūras yra lyginti ilgų laikotarpių vidurkius. Ir lyginant 70 metų duomenis pasirodo, kad Oimiakonas yra šaltesnis už Verchojanską.

Dar vienas kandidatas į šiaurės pusrutulio šalčio polius yra Tomtoro gyvenvietė Jakutijoje.

Pietų pusrutulio šalčio polius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pietų pusrutulyje šalčio polius yra užregistruotas Antarktikoje ties Rusijos (buvusia tarybine) antarktinių tyrimų stotimi Vostokas (78°28′S, 106°48′E). 1983 m. liepos 21 d. ši stotis užregistravo -89,2 °C oro temperatūrą. Tai žemiausia natūrali oro temperatūra, išmatuota Žemės paviršiuje. Tuo tarpu Oimiakonas ir Verchojanskas yra gyvenamos vietovės su žemiausia oro temperatūra.