Šakotuvas (tinklo)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
4 prievadų eterneto šakotuvas

Šakotuvas, arba skirstytuvas (angl. hub) – kompiuterių tinklo įrenginys, apjungiantis įvairią interneto įrangą į bendrą tinklo segmentą. Jis pajungiamas per susuktąją laidų porą, bendraašį kabelį arba šviesolaidį.

Techninė informacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šakotuvai veikia tinklo OSI modelio fiziniame lygmenyje, pakartodami ateinantį signalą į visus prievadus. Šis įrenginys yra viena iš daugiaprievadinio kartotuvo (multiport repeater) formų. Kartojamieji šakotuvai taip pat dalyvauja konkuruojančių duomenų paketų kolizijų aptikime. Jie persiunčia strigties signalą (jam signal) į visus prievadus.

Tinklo šakotuvas yra gana nesudėtingas transliavimo įrenginys. Jis nevaldo duomenų srautų, kurie eina per jį. Šakotuvo darbo principas paremtas gaunamų duomenų paketų kopijavimu į visus prievadus. Tokia technologija turi trūkumų:

  • kopijavimas apkrauna tinklą;
  • į kelis prievadus paketai ateina vienu metu;
  • visi paketai patenka į visus tinklo kompiuterius – saugumo problema (neteisėtas informacijos nuskaitymas).

Pažangesne technologija pasižymi nebrangūs komutatoriai, kurie išskiria kiekvieną pajungtą įrenginį į atskirą segmentą. Šakotuvai vis dar sutinkami senesniuose įrengimuose ir labiau specializuotose programose. Jie dažnai būna su BNC ir/arba AUI jungtimis tam, kad leisti prijungti pasenusį 10BASE2 arba 10BASE5 tinklo segmentą.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]