Šablono aptarimas:Šaltiniai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Atsikopijavau iš angliškos wiki. Šis šablonas bus naudojamas ten, kur vien su {{faktas}} nebus įmanoma išsiversti, pvz., kai šaltinio reikalaus visa pastraipa ar tiesiog labai daug atskirų teiginių.

{{abejotinas}} Dedamas prie iš tiesų abejotinų vietų, net jei jos turi šaltinius (abejoti galima ir šaltinių patikimumu). Panašiai ir NPOV. Tuo tarpu šis bus dedamas tik ten, kur trūksta šaltinių, nepriklausomai nuo paties teksto abejotinumo. Ypač tuose straipsniuose, kurie aprašo jautrias ir kontraversiškas temas. --Nomad 13:44, 20 Rugsėjo 2006 (EEST)

Paveikslėlis[redaguoti vikitekstą]

Labai vietoje parinktas paveikslėlis, daug aiškiau bus ko trūksta.--Atlantas 07:58, 2009 vasario 28 (EET)

Šis šablonas trintinas nes yra perdaug abstraktus ir dėl to juo pastoviai piktnaudžiaujama. Nuo jo aiškiau niekas nepasidaro, tik suteršiamas straipsnio vaizdas. Vietoj jo reikia naudoti arba {{faktas}}, kad būtų akivaizdu, kokie faktai kažkam pasirodė abejotini, o jei didžioji straipsnio/pastraipos dalis abejotina, dedame {{abejotinas}}, ir viskas. Hugo.arg 10:16, 14 vasario 2010 (EET)[atsakyti]

Nemanau, kad piktnaudžiaujama. Jis labai patogus, kai šaltinių visai nėra straipsnyje ar jo dalyje. --Atlantas 13:20, 14 vasario 2010 (EET)[atsakyti]
Piktnaudžiaujama? Turbūt norėta pasakyti, kad piktnaudžiauja kažkas vienas (turbūt aš). Turbūt nekenktų padiskutuoti dėl kelių konkrečių pavyzdžių. Pradėsiu nuo tų atvejų, kuriais Jūs pats nuėmėte šį šabloną.
Pirmas atvejis - straipsnis „Mistika“. Šablonas uždėtas keitimu [1], nuimtas uždėjus apibrėžimui šaltinį keitimu [2]. Bet norėtųsi atkreipti dėmesį į tai, kad apibrėžimas nebuvo pakeistas pagal šaltinį, tad perrašiau pagal jį, kartu pašalinęs visokius neaiškius teiginius [3]. Kaip matau, tas pakeitimas buvo atmestas be jokio paaiškinimo ([4]). Jokio piktnaudžiavimo šablonu šiuo atveju aš nematau.
Antras atvejis - straipsnis „Riaušės“. Šablonas uždėtas keitimu [5], nuimtas (sušvelninus vieną teiginį, bet nepridėjus šaltinių) keitimu [6]. Pastarasis keitimas turėjo redagavimo komentarą „nu ir įkyrumas“. Nesiginčiju, turbūt aš esu įkyrus. Bet straipsniui šaltinių reikia.
Trečias atvejis - straipsnis „Protestas“. Šablonas uždėtas keitimu [7], nuimtas keitimu [8]. Pastarojo keitimo redagavimo komentaras - kažkokia nuoroda į Rusišką Vikipediją (kad nekiltų abejonės - tai nėra patikimas šaltinis). Lieku prie savo nuomonės - protestus klasifikuoti turi sociologai ar politologai, o ne Vikipedijos naudotojai.
Bendrai žiūrint, kiekviename straipsnyje šaltiniai reikalingi. Gal ne kiekvienam sakiniui, bet bent jau kiekvienam straipsniui. Kodėl? Todėl, kad Vikipedija yra enciklopedija, kurią rašo ne ekspertai, o beveik bet kas. Argi mes galime tuo „bet kuo“ besąlygiškai pasitikėti? Net nereikia, kad tas „bet kas“ norėtų prirašyti kvailysčių: juk taip lengva dėl nežinojimo ar dėl neatidumo įvelti vieną-kitą klaidelę... Ir tada tas klaideles kitiems naudotojams (kurie, priminsiu, irgi toli gražu ne visada yra ekspertai) ištaisyti tenka pagal nurodytus šaltinius (daugiau tiesiog nėra pagal ką). Taipogi ir išplėsti straipsnį reikėtų pagal jau nurodytus jame šaltinius.
Taip, parašyti straipsnį pagal šaltinius yra sunkiau, negu „iš bendro išsilavinimo“, „iš kitakalbės Vikipedijos“ ar „iš lempos“. Bet ir rezultatas tada kitas. --Martynas Patasius 18:58, 14 vasario 2010 (EET)[atsakyti]

Ir kas iš to, kad nėra šaltinių? Tai ne pretekstas dėlioti skydelius kur papuola. Iš to jokios naudos. Kai aiškiai pažymėta, kas negerai, tada straipsnį lengviau sutvarkyti. O tai čia daug mandruolių atsiradę, kurie nieko neveikia tik skydelius dėlioja, o paskui atspėkit, kas strapsnyje blogai. Absurdas kažkoks. Hugo.arg 17:16, 14 vasario 2010 (EET)[atsakyti]

Galima dėlioti ir "faktas" šablonus, bet tamstai tai irgi atrodo vandalizmas (http://lt.wikipedia.org/w/index.php?title=Paprastasis_čiobrelis&diff=next&oldid=1529023). Tai gal pirma reikėtų apsispręsti ko norisi, vietoje to, kad žaisti redagavimo karus?--Dirgela 18:26, 14 vasario 2010 (EET)[atsakyti]

Kaip matau, 2020 m. lapkritį prie šablono pridėtas naujas parametras – data (Specialus:Diff/5621524/5977644). Atitinkama reikšmė paryškinta rodoma naujai įterptoje eilutėje. Ir kategorijos atitinkamos pridedamos. Kokiu tikslu? Dokumentacijoje (Specialus:PermanentLink/5957802) rašoma tik „Datavimai skirti darbų prioretizavimui.“. Kas keista – kas čia gali būti per „prioritetai“? Negi siekiama, kad skaitytojas ateitų į straipsnį, susirastų šaltinį, bet pamatytų užrašą ir nutartų: „A, šitas straipsnis tik savaitę buvo pažymėtas skydeliu! Ne, šitam šaltinių nedėsiu, eisiu ieškoti kito.“? Juk kvaila būtų. Ypač dėl to, kad šaltinių lygiai tiek pat reikia tiek straipsniui, kuris pažymėtas prieš savaitę, tiek ir straipsniui, kuris pažymėtas prieš dešimtmetį. Bet tą dar tie „prioritetai“ galėtų reikšti?

Be to, kaip sako ir Vikipedija:Šablonai (Specialus:PermanentLink/4800909), „Panašios paskirties šablonai ir patys turėtų būti panašūs.“. Tuo tarpu kituose panašiuose šablonuose jokių datų nėra.

Tad ir čia siūlyčiau tų datų atsisakyti. --Martynas Patasius (aptarimas) 15:48, 9 sausio 2021 (EET)[atsakyti]

Prieštaravimų nebuvo, datas pašalinau. Kategorijas pagal datas kol kas palikau (nors nesu tikras, ar jos turi prasmę), nes bent jau į akis nekrenta. --Martynas Patasius (aptarimas) 18:06, 16 sausio 2021 (EET)[atsakyti]