Čiuko kalba

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Čiuko kalba
KalbamaČiukas (Mikronezijos Federacinės Valstijos)
Kalbančiųjų skaičius45000
Vieta pagal kalbančiųjų skaičiųį šimtuką nepatenka
KilmėAustronezinės
 Malajų-polineziečių
 Centro-Rytinės
  Rytinės
   Okeaninės
    Mikroneziečių
     Ponapės-Čiuko
      Čiuko
Oficialus statusas
Oficiali kalba Mikronezijos Federacinės Valstijos
Kalbos kodai
ISO 639-1-
ISO 639-2chk
ISO 639-3chk

Čiuko kalba (dar vadinama Trukų) – austronezinių kalbų šeimos čiuko kalbų pogrupio kalba; šnekama pirmiausia Čiuko salose (Karolinų salos, Mikronezija). Yra nedidelės kalbančiųjų grupės Ponapės ir Guamo salose. Apytikriais skaičiavimais šia kalba šneka apie 45000 žmonių, įskaitant tuos, kam ji yra antroji.

Čiuko kalba priklauso didžiulei malajų-polineziečių kalbų šeimai, vienai iš pagrindinių austronezinių kalbų grupių. Kitos pagrindinės grupės, bendrai žinomos kaip Formozos kalbos, yra aptinkamos tik Taivane, tuo tarpu malajų-polineziečių kalbų grupė susidaro iš kalbų, paplitusių Ramiojo vandenyno salose, Indonezijoje, Filipinuose, Malaizijoje ir Madagaskare.

Čiuko kalboje turi neįprastą savybę, leidžiančią priebalsio, kuris yra žodžio pirma raidė, geminatą (padvigubinimą). Manoma, kad kalbos, iš kurių kilo vakarų mikroneziečių kalbos, turėjo tokią savybę, bet dauguma tų kalbų šiuolaikinių variantų ją prarado.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Reflexes of initial gemination in Western Micronesian languages“ (PDF). PDF file. Suarchyvuotas originalas (PDF) 2013-08-25. Nuoroda tikrinta 2005-09-08.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]