Černolesės kultūra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Černolesės kultūra
IX a. pr. m. e. – VII a. pr. m. e.
Dab. valstybės Ukraina
Ist. regionas Dniepro vidurupio baseinas
Amžius Bronzos amžius
Lingvistinė grupė indoeuropiečiai (trakai ?)

Černolesės kultūra arba Čiornyj Leso kultūra (ukr. Чорноліська культура) – vėlyvojo bronzos amžiaus ir ankstyvojo geležies amžiaus archeologinė kultūra, pavadinta pagal 1949 m. O. Terenožkino tyrinėtą piliakalnį Juodajame miške (Čiornyj Les).

Arealas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Černolesės kultūra 1050 m. pr. m. e. – 725 m. pr. m. e. buvo paplitusi Ukrainos miškastepių zonoje, tarp Dniepro ir Dniestro. Černolesės kultūra kilo iš Belogrodovo kultūros ir išstūmė į šiaurę Bondarichos kultūrą. Marija Gimbutienė mano, kad tai viena indoeuropiečių kultūrų. Černolesės kultūrai pastebima trakų įtaka.

Kultūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Černolesės kultūros žmonės kūrėsi upių krantų kyšuliuose – žinomos jų gyvenvietės ir piliakalniai slėptuvės. Piliakalnių aikštelės apskritos, 40–100 m skersmens, su rentininės konstrukcijos įtvirtinimais pylimuose. Žeminių ir antžeminių pastatų (kai kurie daugiau, kaip 60 m² dydžio) sienos apkaltos vertikaliai lentomis, stogas paremtas stulpais. Gyventojai vertėsi žemdirbyste ir gyvulininkyste. Naudojo akmeninius kirvius, pjautuvus su titnaginiais ašmenėliais, kaulinius laužtukus, metalo dirbinius, Černolesės kultūros ankstyvuoju laikotarpiu – iš bronzos, vėlyvuoju – iš geležies gaminosi darbo įrankius (kirvius, pjautuvus, peilius), ginklus (durklus, strėlių antgalius), papuošalus (apyrankes, seges, smeigtukus). Černolesės kultūrai būdingi tulpės formos puodai, puošti voleliais, lietos bronzinės apyrankės su reljefiniu ornamentu, spiraliniai antsmilkiniai su kilpele.

Ankstyvajame laikotarpyje mirusiuosius laidojo sudegintus urnose, kapinynuose, vėlyvajame – nedegintus, suriestus, pilkapiuose su skurdžiomis įkapėmis – verpstukais, peiliais, smulkiais papuošalais.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Gintautas ZabielaČernolesės kultūra. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. IV (Chakasija-Diržių kapinynas). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003. 357 psl.
  • James P. Mallory, Chernoles Culture, Encyclopedia of Indo-European Culture, Fitzroy Dearborn, 1997.
  • Тереножкин А.И. Предскифский период на днепровском Правобережье, Киев, 1961