Étienne de Silhouette

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Etjenas de Siluetas
Gimė 1709 m. liepos 5 d.
Limožas, Prancūzija
Mirė 1767 m. sausio 20 d. (57 metai)
Bri prie Marnos, Prancūzija
Veikla ekonomistas, finansininkas, vertėjas, diplomatas
Pareigos Prancūzijos vyriausiasis finansų kontrolierius (1759 m.)

Etjenas de Siluetas (Étienne de Silhouette; g. 1709 m. liepos 5 d. – m. 1767 m. sausio 20 d.) – Prancūzijos vyriausiasis finansų kontrolierius valdant Liudvikui XV.

Kilęs iš Limožo, baskų kilmės (tėvas iš Biarico). Studijavo finansus ir ekonomiką, metus mokėsi Londone. Vėliau vertė politinio-ekonominio pobūdžio veikalus (A. Poupo, H. Bolingbroko, V. Vorbertono, B. Grasjano) iš anglų, ispanų kalbų.[1]

1759 m. paskirtas vyriausiuoju finansų kontrolieriumi. Vyko Septynerių metų karas, ir šalis išgyveno lėšų stygių. Siluetas ėmėsi griežtos „diržų veržimosi“ politikos, papildomai apmokestino prabangos prekes. Jis kritikavo turtinguosius už pinigų švaistymą, įsakė sulydyti aukso ir sidabro dirbinius. Pareigose dirbo aštuonetą mėnesių.

Silueto pavardė pradėta linksniuoti dėl jo griežtų finansinių priemonių, jis susilaukė daug kritikos. Tuo metu ėmė plisti palyginus su portretais labai pigūs juodo kartono atvaizdai, kuriems prigijo „silueto“ pavadinimas.[2] E. Silueto garbei taip pat pavadinta Silueto sala Seišeliuose.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]