Vikipedija:Penki stulpai

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Visos Vikipedijos taisyklės ir gairės gali būti sutrauktos į esminius penkis stulpus, fundamentalius principus, kuriais remiasi šis projektas:

Vikipedija yra enciklopedija, apjungianti kitų bendrų enciklopedijų, almanachų, specializuotų enciklopedijų bruožus. Visi straipsniai privalo būti rašomi laikantis verifikavimo taisyklių ir siekiant kiek galima didesnio tikslumo. Vikipedija nėra vieta asmeninei nuomonei, patirčiai skleisti ar pateikti. Dar daugiau, Vikipedija nėra bet kokios informacijos rinkinys. Vikipedija nėra įdomybių (trivia) kolekcija, propagandos ar reklamos platforma, anarchijos ar demokratijos eksperimentas, nuoskaudų publikavimo vieta, interneto nuorodų katalogas, žodynas, naujienų leidinys ar šaltinių dokumentų rinkinys. Daugumai šių dalykų yra Vikipedijos seseriniai projektai. Taip pat lietuviška Vikipedija nėra angliškosios ar kitos kalbos Vikipedijos klonas.
 
Vikipedija yra neutralaus požiūrio, tai reiškia, kad joje turi būti siekiama jokiam vienam požiūrio taškui neatstovaujančių straipsnių. Kartais tam reikia aprašyti kelis skirtingus požiūrio taškus, kiekvieną pristatant tiksliai ir su kontekstu ir nei vieno – kaip „teisingo“ ar „geresnio“. Tai reiškia patikrinamų, patikimų šaltinių citavimą kur įmanoma, ypač – kontraversiškose temose. Jei iškyla nesutarimų dėl požiūrio taško, reikia susilaikyti nuo redagavimo ir pažymėti straipsnį abejotino neutralumo skydeliu, tada išsiaiškinti detales aptarimų puslapyje.
 
Vikipedija yra laisvo turinio enciklopedija, kurią redaguoti gali kiekvienas. Visas tekstas yra naudojamas sutinkamai su Creative Commons Attribution/Share-Alike licencija. Supraskite, kad straipsnius keisti gali visi ir nei vienas asmuo nekontroliuoja konkretaus straipsnio; taigi, kiekvienas Jūsų pridėtas straipsnis gali ir bus negailestingai redaguojamas kitų bendruomenės narių. Neįkėlinėkite kopijavimo teisėmis apsaugotos medžiagos, ar medžiagos, kurios licencija nesuderinama su GFDL ar Creative Commons.
 
Vikipedijoje yra etiketo taisyklės: gerbk kitus bendruomenės narius, net kai su jais nesutinki. Būk mandagus. Venk asmeninių atakų ar nepagrįstų apibendrinimų. Rask konsensusą; venk redagavimo karų; laikykis trijų atmetimų taisyklės; ir atsimink, kad Vikipedijoje yra 216 061 straipsnių, kuriuos gali tobulinti. Niekada neardyk Vikipedijos vien tam, kad įrodytum kažkokią tiesą, ir į kitus žiūrėk geranoriškai. Būk atviras.
 
Vikipedija neturi biurokratinių taisyklių, neskaitant penkių bendrų čia aprašomų principų. Būk drąsus rašydamas, pervadindamas ir keisdamas straipsnius, kadangi tobulumo nereikalaujama. Nebijok, kad gali viską sujaukti. Išsaugomos visos ankstesnės straipsnių versijos, todėl nėra jokio būdo, kuriuo galėtum netyčia kažką sugadinti. Tik atsimink – kad ir ką rašytum, tai išliks ateičiai.

Pastaba: čia aprašyti penki fundamentalūs Vikipedijos principai, ir jie yra senesni ir už šio straipsnio sukūrimo momentą.