Naudotojas:Vaidila/pagrindinis

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
02:01, 19 kovo 2021 versija, sukurta Nestea (aptarimas | indėlis)
(skirt) ←Prieš tai buvusi versija | žiūrėti esamą versiją (skirt) | Kita versija → (skirt)
Sveiki atvykę į Vikipediją

Laisvąją enciklopediją, kurią kurti gali kiekvienas.

Lietuviškojoje Vikipedijoje:
216 717 straipsnių

Apie Vikipediją
Vikipedija yra universali, daugiakalbė interneto enciklopedija, kaip bendruomeninis projektas, pagal viki technologiją ir pamatinius principus kuriama daugybės savanorių bei išlaikoma iš paaukotų lėšų.

Vikipedijos tikslas – pateikti laisvą, nešališką ir patikrinamą turinį, kurį be jokių apribojimų gimtąja kalba galėtų skaityti visi žmonės. Rašyti, pildyti, tobulinti straipsnius taip pat gali visi, jei laikomasi bendrų, visiems dalyviams galiojančių taisyklių ir susitarimų. Nauji dalyviai yra kviečiami apsilankyti pagalbos puslapiuose ir bendruomenės portale.

Vikipedija vadinama „laisvąja enciklopedija“, nes visas jos turinys pateikiamas pagal GFDL ir CC-BY-SA licencijas, kurios leidžia enciklopedijos turinį naudoti, keisti ir platinti tiek nemokamai, tiek ir mokamai, jei laikomasi naudojimo sąlygų.
Rinktinė iliustracija
Savaitės straipsnis
Vitbeltas Vakarų Australijos žemėlapyje

Vitbeltas (angl. Wheatbelt) – vienas iš devynių Vakarų Australijos statistinių ekonominių regionų, esantis valstijos pietvakarinėje dalyje. Plotas 154 862 km². Į regiono sudėtį įeina 42 savivaldybės, kuriose gyvena 72 924 gyventojai (2021 m. gyventojų surašymo duomenys). Padalintas į penkis paregionius (subregions); vieno aiškaus regioninio centro neturi – yra penki paregionių centrai: Nortamas, Narodžinas, Meredinas, Džurien Bėjus ir Mora.

Intensyvaus žemės ūkio kraštas su augančia kasybos pramone. Pradėtas pamažu kolonizuoti XIX a. pirmoje pusėje, netrukus po pirmųjų europiečių įsikūrimo Vakarų Australijoje, intensyviau – nuo XIX a. pabaigos. Didelėje teritorijoje išvalyta natūrali augalija, steigti ūkiai javų ir gyvulių auginimui. Natūralios augalijos naikinimas sukėlė ekologinių problemų: padidėjo dirvožemio druskingumas, sumažėjo augalų ir gyvūnų rūšių, nemažai daliai likusiųjų gresia išnykimas.

Kita prasme Vitbeltu (angl. wheat – 'kviečiai' + belt – 'juosta') vadinamas apie 160 tūkst. km² dydžio pagrindinis javų auginimo regionas valstijos pietvakariuose, besitęsiantis iš šiaurės į pietus nuo Džeraldtono iki Didžiosios Australijos įlankos ir iš vakarų į rytus nuo Nortamo iki Sadern Kroso.

Daugiau...

birželio 3 d. įvykiai
Lietuvoje

Pasaulyje

Savaitės iniciatyva
Iš viršaus pagal laikrodžio rodyklę: Amerikiečių kariai prie Sadamo Huseino sūnų slaptavietės; Irako sukilėliai; Irako sukilėlis iššauna raketą; Griaunama Sadamo Huseino statula.

Irako karas arba Antrasis Persų įlankos karas – karas, vykęs 2003 m. kovo 20 d. – 2011 m. gruodžio 15 d. tarp JAV vadovaujamų sąjungininkų ir Irako. JAV ir sąjungininkų pajėgas sudarė daugiau nei 300 tūkstančių karių bei daugybė karinės technikos. Pagrindinė karo priežastis, anot JAV prezidento, buvo ta, kad Irakas kūrė masinio naikinimo ginklus. Irako kuriami ginklai kėlė grėsmę JAV ir sąjungininkų interesams. Tačiau karo eigoje nerasta jokių įrodymų, kad Irakas turėjo masinio naikinimo ginklų. Vėliau teisinant karą buvo iškelta Irako ir Al-Qaeda bendradarbiavimo versija ir tai, kad būtina įvesti demokratiją Irake, kuri ir buvusi pagrindinė invazijos priežastis. Tačiau kita invazijos versija, kurią nurodo dauguma kritikų, yra ta, kad Irakas JAV svarbus dėl savo naftos išteklių.

Karas prasidėjo 2003 m. kovo 20 d., kai daugianacionalinės, daugiausia JAV ir Jungtinės Karalystės, pajėgos užpuolė Iraką. Į sąjungininkų kontingentą įėjo nedidelės Australijos, Danijos ir Lenkijos pajėgos. Sąjungininkai nuvertė autoritarinį Irako lyderį Sadamą Huseiną. Tačiau koalicijos pajėgos nesugebėjo įtvirtinti taikos Irake. Irake prasidėjo pilietinis karas tarp Irako islamo religinių grupuočių sunitų ir šiitų.

Daugiau…

Šios savaitės iniciatyva yra XXI a. kariniai konfliktai.
Naujienos
Kiti projektai
Vikižodynas
Laisvasis žodynas
Vikicitatos
Aforizmai, sentencijos
Vikinaujienos
Naujausios žinios, aktualijos
Vikiteka (Wikimedia Commons)
Mediateka
Vikišaltiniai
Įvairūs tekstai
Vikiknygos
Vadovėliai, knygos
Vikirūšys (wikispecies)
Rūšių katalogas
Metaviki
Vikimedijos projektų koordinavimas
Vikiduomenys
Žinių bazė
Vikiversitetas
Mokomoji medžiaga
Vikikelionės
Kelionių vadovas
MediaWiki
Viki programinė įranga