Zimbabvės geografija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Topografinis Zimbabvės žemėlapis

Zimbabvė yra valstybė Afrikos žemyno pietuose. Šalis neturi priėjimo prie jūros. Šios šalies kaimynės yra Zambija, Botsvana, Mozambikas ir PAR.

Šalies didžiausios upės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Zimbabvės siena su Zambija sudaro Zambezės upė. Upėje sudarytas Karibos ežeras, kuris yra didžiausia pasaulyje vandens saugykla (Ežero tūris yra apie 181,6 m³) ir yra Viktorijos krioklys, vienas iš įspūdingiausių pasaulyje krioklių. Be Zambezės, teka Zambijoje ir kitos didelės upės: Šanganis, Umniatis, Mazojė, Limpopo, Seivas.

Klimatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Zimbabvės klimatas yra subekvatorinis ir pietuose atogrąžų. Sostinėje Hararėje vidutinė metinė temperatūra yra 18,4 °C. Vidutinis kritulių skaičius yra 805 mm per metus.

Didžiausi miestai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Zimbabvės sostinė ir didžiausias miestas yra Hararė. Joje 2002 metais gyveno apie 1,2 mln žmonių. Kiti didesni miestai yra Bulavajas, Čitungviza, Gveru, Mutarė.

Naudingosios iškasenos ir žemės ūkis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Zimbabvės šiaurės kalnuose, šalia Zambezės ir Mazojės upių yra aukso. Zimbabvės žemės ūkis gana skurdus. Šalies aukštumose verda intensyvi žemdirbystė, o žemumose ir šalia upių ganyklinė gyvulininkystė. Yra auginamas tabakas, medvilnė, aliejinės palmės ir žemės riešutai.