Zaporožietis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
ZAZ-968
ZAZ 1103 „Slavuta“

„Zaporožietis“ (rus. Запоро́жец, ukr. Запорожець) – Zaporožės automobilių gamykloje (Ukraina) gamintų automobilių prekinis ženklas. Įvairių modelių „Zaporožiečiai“ buvo gaminami nuo 1958 iki 2009 m.

Kaip ir Volkswagen Käfer ar Rytų Vokietijos „Trabant“, tarybinis „Zaporožietis“ buvo kuriamas kaip „liaudies automobilis“. Tai buvo pigiausias ir lengviausiai prieinamas Tarybų Sąjungos automobilio modelis. Tuo pat metu jis buvo gana patvarus ir gerai tiko važiuoti prastais keliais ar net ir be kelio. Pravažumą didino gana plati vėžė ir (dėl variklio užpakalyje) padidintas varančiosios ašies apkrovimas.

Visi „Zaporožiečiai“ buvo keturviečiai dvejų durų automobiliai. Išskyrus paskutinį gamintą modelį („Tauriją“), jie visi turėjo užpakalinėje dalyje montuojamus oru aušinamus variklius ir galinių ratų pavarą. „Taurija“ turėjo priekinius varomuosius ratus bei vandeniu aušinamą variklį – taigi labai skyrėsi nuo kitų „Zaporožiečių“. Paskutinė „Taurija“ buvo pagaminta 2008 m. pavasarį.

„Taurijos“ variantas su liftbeko (sedano ir hečbeko hibridas) kėbulu – „Slavuta“ – pradėtas gaminti 1999 m., gamyba nutraukta 2011 m. pradžioje

Žinomas mitas, jog ZAZ-965 variklis buvo naudojamas kaip tarybinių tankų startinis motoras, nėra teisingas.

Pokštai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Zaporožietis“ buvo anekdotų ir pašaipų taikinys, o XX a. dešimtajame dešimtmetyje, kai buvusių Tarybų Sąjungos šalių piliečiai įgijo galimybę laisvai pirkti automobilius, „Zaporožiečiai“ labai atpigo ir tapo gausybės žaismingų technologinių pertvarkymų objektu (žr. iliustraciją).

ZAZ – 965 „limuzinas“ 2012 m.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]