Yves Saint Laurent (dizaineris)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Yves Saint Laurent(1976)

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent (1936 m. rugpjūčio 1 d. Orane, Alžyras2008 m. birželio 1 d. Paryžiuje, Prancūzija) – prancūzų mados kūrėjas, dizaineris, iki 2002 m. kūręs Paryžiuje.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Saint Laurent gimė Charles Saint-Laurent ir Lucienne Mathieu šeimoje. Jo seneliai buvo kilę iš Elzaso Lotaringijos ir Prancūzijos-Prūsijos karo metu 1870–1871 m. pasitraukė į Šiaurės Afriką.

Jis užaugo Orane, Alžyre, lankė ten gimnaziją. Žiūrėdamas Moljero pjesę „Critique de l'École des femmes“ jis suprato, kad jo pašaukimas – drabužių kūrimas. Būdamas 11 metų jis kūrė eskizus scenai.

1953 m., būdamas 17 metų, jis atvyko į Paryžių, kur studijavo mados ir scenos dizaino specialybę mokykloje Chambre Syndicale de la Haute Couture. Netrukus jo eskizai buvo išspausdinti „Vogue“ žurnale, o žurnalo vyriausiasis redaktorius jaunąjį dizainerį pristatė Christian Dior, pas kurį Saint Laurent ir dirbo iki pat Christian Dior mirties 1957 m.

Savo pirmąją kolekciją Christian Dior mados namams pavadino Ligne Trapéze ir tai atnešė jam pasisekimą ir šlovę pasaulyje. Saint Laurent atsisakė kai kurių Christian Dior namams iki tol būdingų detalių, tačiau drabužiai vis tiek pasižymėjo prašmatnumu.

1960 m. buvo pašauktas į karinę tarnybą Alžyre ir po kelių dienų jį ištiko nervinis priepuolis, dėl kurio pateko į psichiatrinę ligoninę, kur buvo gydomas elektrošoku, psichotropiniais vaistais ir netgi narkotinėmis medžiagomis. Tai tikriausiai ir nulėmė, kad Saint Laurent visą gyvenimą negalėjo išsivaduoti iš priklausomybės narkotikams.

Kurį laiką Saint Laurent kūrė Bergé mados namams, tačiau 1976 m. jų keliai išsiskyrė. 1993 m. mados namai Saint Laurent buvo parduoti farmacijos kompanijai Sanofi už 600 mln. JAV dolerių. 1999 m. Saint Laurent prekinį ženklą įsigijo Gucci mados namai.

Iki 2002 metų, kol pasitraukė iš mados verslo, Saint Laurent kūrė drabužių kolekcijas Paryžiuje.

Saint Laurent mirė 2008 m. birželio 1 d. Paryžiuje nuo smegenų vėžio būdamas 71 metų.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]