Tamsos pasaulis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio World of Darkness)

Tamsos pasaulis (ang. World of Darkness) gali reikšti vieną iš dviejų kompanijos White Wolf sukurtų alternatyvių mūsų dienų pasaulių jos leidžiamuose siaubo žanro vaidmenų žaidimuose ir naudojančių Storyteller arba Storytelling sistemą.

Senasis Tamsos pasaulis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis šios sistemos žaidimas – „Vampire: The Masquerade“, išleistas 1991-aisiais. Patys kūrėjai Senojo Tamsos pasaulio temą apibūdino kaip gothicpunk.

Tai yra panašus į šių dienų visuomenę pasaulis, kuriame pabrėžta tamsioji pusė – vyrauja dekadansas ir degradacija, ypač korumpuoti politikai ir valdžios pareigūnai. Vaizduojama šviesesnės ateities viziją praradusi žmonija, aukštesniųjų vertybių bei idealizmo nebuvimas, visur rezgami sąmokslai. Šalia įprastų žmonių čia gyvena pagrindiniai žaidimų veikėjai – žmonėmis besimaitinantys vampyrai, vilkolakiai, vaiduokliai bei kiti.

Vienas iš pagrindinių dalykų, skiriančių Tamsos pasaulį nuo kitų siaubo žanro pasaulių yra jo pabaisos, kurių rasės yra prieinamos žaidėjams. Jie yra gerai organizuoti, intelektualūs ir dažnai daugiau ar mažiau sugyvena su žmonėmis, kurie dažniausiai neturi supratimo, kas gyvena tarp jų, ir yra naudojami kaip pėstininkai galingų vampyrų ir kitų jėgų politiniuose tarpusavio žaidimuose.

Tarp sąmokslų teorijų čia egzistuoja slapti galingų magų ordinai, vampyrų klanai, senovinę išmintį saugantis Arkanumas, naujųjų laikų inkvizicija – Šv. Leopoldo draugija ir kiti, taip pat tikrovėje esančių slaptųjų draugijų atitikmenys.

Tamsioji pasaulio pusė pabrėžiama ir tokiomis priemonėmis, kaip gotiška architektūra su gargoilais ir kitu grotesku, „tamsios“ drabužių mados ir atsmosfera gatvėse, visuomenės susiskirstymu į priešingas grupes.

Žaidimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Senajame Tamsos pasaulyje vyksta šie kompanijos White Wolf žaidimai:

Be žaidimų išvardintų viršuje pagrindinių ir jiems išleistų papildymų knygų, buvo išleistos ir tam tikriems istoriniams laikotarpiams skirtos versijos:

Terminai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tamsos pasaulyje naudojamos įvairios naujos sąvokos arba senos sąvokos nauja prasme. Čia pateikiamas nepilnas jų sąrašas.

Vampire: The Masquerade[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • PrincasCamarilloje taip vadinamas vyriausiasis tam tikro miesto vampyras. Kartais miestą jis valdo vienas, kartais kartu su primogenų taryba. Princu tampama užmušus arba išvijus ankstesnį princą.
  • Sairas (angl. Sire) yra vampyras – „tėvas“, pavertęs kitą žmogų vampyru.
  • Disciplinos – ypatingos antgamtinės vampyrų galios.
  • Antidiluvianas – 3-iosios kartos vampyras, klano pradininkas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]