William Steig

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
William Steig
Gimė 1907 m. lapkričio 14 d.
Niujorke, JAV
Mirė 2003 m. spalio 3 d. (95 metai)
Veikla karikatūristas, skulptorius, rašytojas

William Steig (1907 lapkričio 142003 spalio 3) buvo produktyvus amerikiečių karikatūristas, skulptorius ir vėliau populiarios vaikų literatūros rašytojas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Steigas gimė Niujorke Lenkijos žydų imigrantų šeimoje, kurie paskatino jo meninį veiklos vystymasį. Vaikystėje jis mėgo paišyti vaikiškus piešinius bei skaityti. Tuo metu viena mėgstamiausių jo pasakų buvo Pinokis. Šalia meninės veiklos jis taip pat buvo atletas bei koledžo vandensvydžio komandos narys. Jis baigė Townsend Harris vidurinę mokyklą, bet niekados taip ir nepabaigė koledžo, nors jis buvo pradėjęs lankyti net tris koledžus: dvejus metus praleido Niu Jorko miesto koledže, trejus metus Nacionalinėje Dizaino akademijoje bei 5 dienas Jeilio universiteto vaizduojamojo meno mokykloje. Vis dėlto iš visų jų buvo išmestas.

Kai jo šeima pateko į finansines problemas Didžiosios depresijos metu, jis pradėjo piešti karikatūras kaip laisvai samdomas menininkas ir taip savo pirmąją karikatūrų seriją 1930 metais pardavė New Yorker žurnalui. Jis netrukus susilaukė pasisekimo ir per ateinančius dešimtmečius išspausdino 1600 įvairių komiksinių piešinių, o 117 iš jų pasirodė ant žurnalo viršelio. Todėl Newsweek žurnalas suteikė jam „King of Cartoons“ (lt:karikatūrų karalius) titulą.

Steigas buvo vienas iš 250 skulptorių, kurių darbai buvo eksponuoti 3-iojoje taptautinėje skulptūros parodoje, vykusioje Filadelfiljos meno muziejusFiladelfiljos meno muziejuje 1949 vasarą. Eidamas 7-tą savo gyvenimo dešimtmetį jis nusprendė nusprendė išbandyti save kitoje meno rūšyje ir taip 1968 parašė savo pirmą vaikams skirtą knygą. Čia jam taip pat puikiai sekėsi, todėl jo trečia knyga Silvesteris ir stebuklingas akmenukas (1970), laimėjo prestižinį Caldecott Medalį. Per visą gyvenimą jis parašė daugiau nei 30 knygų vaikams, įskaitant Daktaro DeSoto knygų seriją, kurią jis rašė iki savo gyvenimo 10-jo dešimčio. Be to iliustruota knyga vaikams Šrekas! (angl:Shrek!) (1990) buvo pasirinkta kaip pagrindas labai sėkmingam kompiuteriu animuotam filmui tuo pačiu pavadinimu.

1936–1949 jis buvo vedęs Elizabeth Mead Steig, kuri buvo antropologistės Margaret Mead sesė. Jie susilaukė džiazo fleitininko Jeremy Steigo ir dukros Liusindos. Vėliau Steigas vedė dar tris kartus ir susilaukė dar keleto vaikų.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]