Vytelinis eukaliptas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Eucalyptus viminalis
Vytelinis eukaliptas (Eucalyptus viminalis)
Vytelinis eukaliptas (Eucalyptus viminalis)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Eilė: Mirtiečiai
( Myrtales)
Šeima: Mirtiniai
( Myrtaceae)
Gentis: Eukaliptas
( Eucalyptus)
Rūšis: Vytelinis eukaliptas
( Eucalyptus viminalis)
Binomas
Eucalyptus viminalis
Labill., 1755-1834

Vytelinių eukaliptų savaiminio paplitimo arealas:

Australijos žemyno pietryčiai ir Tasmanijos s.

Vytelinis eukaliptas (Eucalyptus viminalis) – mirtinių šeimos, eukaliptų genties medžių rūšis.

Paplitimo arealas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šie medžiai savaime auga Australijos žemyno pietryčiuose – Tasmanijoje, vidurio ir pietų Viktorijoje, Naujojo Pietų Velso rytuose, bei Pietų Australijos valstijos pietryčiuose.

Introdukuotas Naujojoje Zelandijoje ir šiltesnio klimato pietų ir pietvakarių Europos šalyse.

Vytelinio eukalipto matmenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dažniausiai pasitaiko apie 25-50 m aukščio. Aukščiausias žinomas pavadinimu kaip „White Knight“ yra 91,3 m aukščio, jo kamieno skersmuo 3,30 m, kamieno apimtis 10,8 m, tūris 180 m³. Augimo vieta – Evercreech Forest rezervatas esantis š.r.Tasmanijoje (Australija). Išmatuotas 2013 metais.[1]

Morfologija ir porūšiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kamienas tiesus. Žievė lupasi vertikaliom juostelėmis ar atraižom. Subrendę lapai siauri ir ilgi, 10–20 cm ilgio. Jauni lapeliai taip pat siauri ir ryškiai žali.

Vytelinis eukaliptas gali maišytis (hibridizuotis) mažiausiai su 38 kitų eukaliptų rūšimis. Pavyzdžiui, su Eucalyptus ovata, Eucalyptus aromaphloia, Eucalyptus camaldulensis. Labai plačiai hibridizuojasi su Eucalyptus goniocalyx rūšimi.

Išskiriami trys porūšiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Eucalyptus viminalis subsp. viminalis pavadinimas suteiktas nuo 1980 metų, o iki tol vadintas Eucalyptus angustifloia, Eucalyptus viminalis var. rhynchocorys ir Eucalyptus viminalis var. viminalis. Anglų kalba žinomas kaip Manna Gum.

Auga Naujajame Pietų Velse, Viktorijoje, Tasmanijoje, Pietų Australijoje esančiuose (Mount Lofty Ranges) kalnuose iki 5-1300 metrų aukščio altitudėse. Jo areale metinis kritulių kiekis svyruoja 500–1700 mm, o temperatūra kartais nukrenta iki -3-7 °C kurią išlaiko. Tai aukščiausias porūšis, užauga iki 10-70 m, nors pavieniui pasitaiko dar aukštesnių medžių. Žemai, apie kamieno pagrindą jo žievė dribsniuota. Žiedyno skėtyje paprastai būna 3 bekotelių pumpurai. Žydi gruodžio – gegužės mėnesiais, sėklelės subręsta sausio – gruodžio mėnesiais.

  • Eucalyptus viminalis subsp. cygnetensis pavadinimas suteiktas nuo 1980 metų, iki tol jis buvo žinomas kaip Eucalyptus viminalis var. huberiana. Anglų kalboje žinomas kaip Rough-barked Manna Gum.

Auga vakarų Viktorijoje, Pietų Australijos valstijos pietryčiuose 5-150 metrų aukščio altitudėse. Jo augimviečių areale iškrenta apie 650–1000 mm metinio kiekio kritulių. Gali toleruoti nuo 0° iki -5 °C temperatūrą. Užauga apie 10-20 metrų aukščio. Jų žievė raišyta nuo kamieno apačios, iki pat šakų. Subrendę lapai dideli, melsvi. Sėklos būna subrendę gruodžio mėnesį. Žiedyno skėtyje buna 4-9 bekotelių pumpurai, iš kurių 7 sužydi vasario – balandžio mėnesiais. Vaisiai 6-9 mm skersmens. Auga smėlingame dirvožemyje.

  • Eucalyptus viminalis subsp. pryoriana pavadinimas suteiktas 1996 metais, o iki tol buvo vadinamas Eucalyptus pryoriana ir Eucalyptus viminalis var. racemosa. Anglų kalboje žinomas kaip Coast Manna Gum.

Auga pietų Viktorijoje. Auga 5-450 metrų aukščio altitudėse. Jo paplitimo areale metinis kritulių kiekis svyruoja nuo 400 iki 1200 mm. Pakenčia 4-7 °C temperatūrą, kuri pasitaiko jo areale žiemos laikotarpiu. Užauga apie 10-20 metrų aukščio. Jo žievė tamsi, pluošto pavidalo, esanti beveik per visą kamieną. Žiedyno skėtyje paprastai būna 3 bekotelių pumpurėliai. Žydi sausio – balandžio mėnesiais.

Mediena[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mediena nuo blankiai rausvos iki rausvai rudos, dažnai su savitais šviesiai pilkais dryželiais.

Panaudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vytelinio eukalipto lapeliais minta koalos. Mediena gausiai naudojama baldų pramonėje.

Pavadinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 1806 metų rūšiai suteiktas (Eucalyptus viminalis Labill.) pavadinimas. Rūšies pavadinimo autorius Jacques Julien Houtou de Labillardière, gyvenęs 17551834 metais. Anglų kalboje apibūdinti jo skirtingiems porūšiams yra keletas pavadinimų – Manna Gum, Rough-barked Manna Gum, Coast Manna Gum, Ribbon Gum, White Gum.

Taip pat skaityti[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. nationalregisterofbigtrees.com.au / Gum – Manna (Eucalyptus viminalis) „White Knight“

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]