Vyno gaiva

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Vyno gaiva, pateikta stikliniame inde.

Vyno gaiva (angl. Wine cooler) – alkoholinis gaivinantis gėrimas. Gaminamas vyno ir vaisių sulčių pagrindu.

Į gėrimą pilamos sultys ir cukrus nuslopina vyno skonį, todėl vyno gaivoms gaminti paprastai naudoja pačias pigiausias vyno atmainas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pradžioje šis gėrimas buvo daromas tik namuose, o maždaug nuo 1980 m. imta gaminti pramoniniu būdu, pilstyti į butelius ir pardavinėti, ypač tuose regionuose, kur įstatymai dėl mažo alkoholio kiekio šį gėrimą varžo mažiau nei vyną.

1991 m. JAV buvo penkis kartus padidintas akcizas vynui, todėl daugelis gamintojų vyną pakeitė alumi. Naujasis gėrimų variantas kartais dar vadinamas Wine cooler ('Vyno gaiva'), bet dažniau pervadinamas Malt beverage ('Salyklinis gėrimas'), Malternative ('Salyklinė alternatyva') ar tiesiog Cooler ('Gaiva'). Kompanija Bartles & Jaymes savąjį gėrimą vadina Flavored malt cooler ('Gardinta salyklinė gaiva').

Vokietijoje vyno gaivos išpopuliarėjo 2004 m., kai Vokietijos vyriausybė Alcopop tipo gėrimus apmokestino nuo 0,80 iki 0,90 euro už butelį. Norėdami apeiti padidėjusį mokestį, dalis Vokietijos alkoholinių gėrimų gamintojų ėmė gaminti vyno gaivas, kurios užėmė Alkopopo nišą rinkoje.

Vartojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Naujo varianto sudėtis
    • vietoj vyno – alus