Vladas Lapienis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Vladas Lapienis (1906 m. birželio 6 d. Daugpilyje2012 m. kovo 6 d. Marijampolėje) – Lietuvos ekonomistas, pasipriešinimo sovietiniam okupaciniam režimui dalyvis.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1964 m. neakivaizdžiai baigė Vilniaus universitetą. Dirbo ekonomistu Lietuvos mokslų akademijos Lietuvių kalbos ir literatūros, Fizikos ir matematikos institutuose, buhalteriu Istorijos ir etnografijos muziejuje.

Nuo 1973 m. vienas Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos (LKBK) leidėjų ir platintojų. Pasirašė keletą protestų ir peticijų LTSR ir TSRS valstybės ir TSKP institucijoms dėl tikinčiųjų diskriminavimo bei persekiojimo, visų jų tekstai buvo paskelbti LKBK. 1976 m. spalio 20 d. KGB suimtas, 1977 m. liepos mėn. nuteistas 3 m. griežtojo režimo lagerio ir 2 m. tremties. 1981 m. grįžęs į Lietuvą bendradarbiavo leidžiant nelegalius leidinius LKBK, „Lietuvos ateitis“, platino rusų disidentų nelegalų leidinį „Chronika tekuščich sobytij“, pasirašė ir platino žmogaus teisių gynėjų dokumentus, straipsnius. 19811985 m. parašė ir išplatino autobiografinę apybraižą „Sovietinio kalinio memuarai“, dėl to suimtas. 1985 m. kovo mėn. nuteistas 4 m. lagerio ir 2 m. tremties. 1986 m. pab. dėl senyvo amžiaus ir silpnos sveikatos iš lagerio paleistas tęsė nelegalią veiklą.[1]

Įvertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Teresė Birutė BurauskaitėVladas Lapienis. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XI (Kremacija-Lenzo taisyklė). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2007. 525 psl.