Vladas Kovaliovas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Vladas Kovaliovas (g. 1967 m. birželio 18 d. Jonavoje) – Lietuvos dainininkas ir muzikos atlikėjas, grupės „Nacija“ narys, vienas iš jos įkūrėjų.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mama Marija, baldų darbuotoja. Tėvo Vladas neteko jaunystėje, augo su trimis vyresniais broliais. Vyriausiasis Valentinas radiotechnikas, dalyvavo instituto, kuriame studijavo, ansamblio veikloje. Vidurinis brolis Jurijus nemuzikuoja, rašo eiles.

Vladas baigė Jonavos 3-iąją vidurinę mokyklą. Mokykliniais metais didžiausią įtaką darė 10 metų vyresnis brolis Aleksandras (†), formavęs Vlado muzikinį skonį, mokęs groti gitara, skatinęs stoti į muzikos mokyklą, bet Vladas tuo metu nelabai norėjo. Brolis Jonavoje buvo gerbiamas muzikantas, kompozitorius. Ansamblio, kuriame grojo ir brolis, kūrėjai pakvietė Vladą groti mušamaisiais. Taip nuo 7 klasės Vladas mušė būgnus grupėje „Audronaša“. Po poros metų su draugu Eriku Imbrasu pagal mėgstamų poetų eiles pradėjo kurti muziką, vėliau – ir savo tekstus. Grupėje „Šėšėliai“ atlikdavo vien savo kūrybos dainas. Po kariuomenės mušė būgnus grupėje „Pagonys“.[1] Besimokant antroje pamainoje, išeidavo iš pamokų, nes jos trukdė repetuoti. Po aiškinimųsi su direktoriaus pavaduotoja ir auklėtoja, esą „muzika trukdo mokytis“, vis dėlto Vladui buvo leista žengti pasirinktu keliu, tačiau paskyrus įvairių visuomeninių ir užklasinių darbų, „kad būtų ramu“.[2] Per vieną kūno kultūros pamoką jis atsiskaitydavo už 6 ar 7 praleistas pamokas. Buvo gabus istorijai kaip ir bendraklasis Vytas Vaicekauskas, vėlesnis Jonavos vicemeras, baigęs istorijos studijas. Knygų neskaitydavo, atsakyti trejetui pakakdavo, kad kas nors jam prieš pamoką papasakotų. Vladas vėluodavo arba visai neateidavo į pirmąsias pamokas, nors iš visų bendraklasių gyveno arčiausiai mokyklos. Dėl to mama buvo kartą pakviesta į mokyklą.[3]

Besimokydamas mokykloje, Vladas pradėjo vakarais groti restorane. Ketino stoti į Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos aukštesniąją muzikos mokyklą groti pučiamaisiais, bet išlaikęs porą egzaminų atsiėmė dokumentus, sulaukęs vieno komisijos nario pastabos (jog „Jeigu nori gauti popierių, mokykis, bet jei nori išmokti muzikuoti, čia neverta gaišti laiko“).[4]

Karinę tarnybą atliko Archangelsko srityje, kur patyrė 51 laipsnio šaltį, vėliau mušamaisiais grojęs muzikantas seržanto, su kuriuo siejo muzika, dėka buvo perkeltas į Jaroslavlį (nuo Maskvos ~300 km). Ten didžiąją laiko dalį Vladas praleido karininkų namuose ir tik vieną kartą pašaudė. Kooperatyvų kūrimosi metais dirbo lankstydamas tortų dėžutes (per mėnesį uždirbdavo 3-4 kartus daugiau, nei jo mama Jonavos baldų fabrike). Buvo kiemsargis kultūros rūmuose; sargavo ir prie namų, pusę metų trąšų gamykloje vairavo automobilį. Turi dažytojo kategoriją.

Išsiskyręs. Buvusi žmona Giedrė Žutautė, UAB IRVETA direktorė (su ja kartu gyveno 18 metų)[5] gyvena Klaipėdoje, į kurią persikėlus su vaikais ir ten pradėjus plėtoti verslą, šeima išsiskyrė.[6] Sūnus Patrikas Kovaliovas. Dukra Karolina Kovaliovaitė gyvena Londone.

Buvusi draugė Giedrė Balutytė, estrados primadonos Onos Valiukevičiūtės duktė.[7] Žiniasklaidos jau ne kartą buvo poruotas su savo partnere Lietuvos televizijos projekte „Dainų dešimtukas“ Sigita Stankevičiūte-Vozbutiene ir su vadybininke Kristina Kaikariene.[8]

Muzikinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kartu su Fredu Čereškevičiumi (Lietuvos televizijos laidos „Tele bim-bam“ Neringos vyru) apie pusmetį gyveno Vilniaus „Skaitiklių“ gamyklos muzikos studijoje. Nuo 1991 iki 1997 m. gamykloje veikusios kietojo roko grupės „Volis“ narys, dalyvavo tarptautiniuose konkursuose. Tada prasidėjo rimtesnė muzikinė veikla, tikroji profesionalaus muzikanto karjeros pradžia: įrašai, vaizdo klipų filmavimai, koncertai. Tarp pirmųjų koncertų su „Voliu“ – pasirodymai Vilniaus sporto rūmuose, Vingio parke, tarptautiniame festivalyje Rostove prie Dono su to meto rusiško roko žvaigždėmis. Po to susikūrė klubinė grupė „O’key“.

1996 m. su kolega iš grupės „Volis“ gitaristu Aurelijumi Globiu įkūrė grupę „Nacija“.[9] 2000 m. roko operoje „Jėzus Kristus superžvaigždė“ (L. Weber ir T. Rice) atliko Jėzaus vaidmenį, A. Bernsteino operoje „Mass“ – pirmojo roko dainininko vokalinę liniją. Dalyvavo projektuose „Klasikos diversijos“ ir „Klasikos metamarfozės“. 2002 m. LRT tikro garso koncerte „Tavo Zona" pristatė projektą „Nacija". 2002 m. rugsėjo 1 d. Pažaislio muzikos festivalyje atliko Romeo libretą (G. Rimkaus-Rimkevičiaus Misterija „Romeo ir Džiuljeta“). 2004 m. subūrė „Queen Projektas“ (atliktos grupės „Queen“ dainos). 2005 m. Eurovizijos Nacionalinėje atrankos finale kartu su operos soliste Rasa Juzukonyte atliko dainą „Pavasario lietus" ir pelnė 9 vietą. Daina „Lietuvos radijas" klausytojų buvo išrinkta 2006 metų daina. 2007 m. Lietuvos Šlagerių konkurse atlikęs „Esmeralda“ iš miuziklo „Paryžiaus Katedra“ pelnė vicekaraliaus titulą. Nuo 2007 iki 2008 m. dalyvavo LRT projektuose „Iššūkis žvaigždėm“ ir 2011 metais „Triumfo arka“. 2008 m. Su grupe „Nacija“ išleido antrąjį dainų CD. Nuo 2008 m. dainuoja duetu su Vaida Genyte.[10] „Smėlio džiaze“ drauge su Vilmina Navickaite atliko balades.[11]

Dainavo Roko operoje „Game Is Over“ („Žaidimas baigtas“), prodiuseris kompozitorius Pavelas Muraškovas; Ryga (kartu dainavo operos solistas tenoras Vaidas Vyšniauskas, dainininkai Ovidijus Vyšniauskas ir Česlovas Gabalis)[12].

Gitaros mokykloje „Glorija“ moko groti gitara ir dainavimo.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]