Virviškasis sūris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tradicinis slovakiškas virviškasis sūris korbačikas (slovėn. Korbáčiky)

Virviškasis sūris (angl. string cheese) – specifinės sandaros sūris, kuris plėšiamas iš luito sudaro virvelių ar juostelių pavidalo gabalėlius. Ši sūrio sandaros savybė atsiranda dėl gamybos technologijos ypatumų, kurių dėka sūrio baltymų molekulės tvarkingai išsirikiuoja.[1]

Rytų Europa[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Slovakijoje gaminamas tradicinis virviškasis sūris korbačikas (svk. korbáčiky)[2] – tai sūrus avies pieno sūris, kuris gali būti rūkytas ar nerūkytas. Jį gaminant pakaitintą sūrio masę rankomis ištempia į virveles, kurias supina į kasas.[3][4]

Armėnijoje irgi gaminamas tradicinis virviškasis sūris čečilas, paprastai gaminamas iš avių ar ožkų pieno, priklausomai nuo regiono tradicijų.[5] Į šį sūrį deda sėjamosios juodgrūdės sėklų[6] ir Vidurio Rytų prieskonio mahleb. Pagamintas sūris būna virvučių, iš kurių supinama begalinė kilpa, pavidalo.[7] Sūrio virvelės susidaro tempiant sūrio masę. Gaminamas ir panašaus pavidalo siriškas sūris. Kiti sūriai tik presuojami ir pjaustomi, iš jų neformuojamos virvelės.

V. Europa ir Š. Amerika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Europoje virviški sūriai ėmė tapti populiaria užkanda XX a. 10-tą dešimtmetį. Juos ten gamina iš lydyto sūrio.

Tlajuda, papuošta virviškuoju Oachakos sūriu.

Š. Amerikoje populiarus virviškasis sūris yra meksikietiškas Oachakos sūris, paprastai lydytas patiekiamas kesadilijose. Šis sūris per daug metų buvo pritaikytas greitojo maisto industrijai, kur naudojamas kaip komercinis maisto ingredientas daugeliui greitojo maisto patiekalų.

JAV virviškuoju sūriu paprastai vadina užkandžių dydžio ir mažo drėgnio mocarelą. Šio virviškojo sūrio gabalėliai būna grubiai cilindriški, apie 15 cm ilgio, plonesni nei 2,5 cm. Šį sūrį beveik visada gamina iš mocarelos ar mocarelos ir čederio sūrių mišinio.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]