Vipetas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vipetas
Standartas: Nr. 162, X FCI grupė, 3 sekcija (trumpaplaukiai kurtai)
Ūgis (ties ketera)
Patinas: 47-51 cm
Kalė: 44-47 cm
Svoris
Patinas: 15-21 kg
Kalė: 11-17 kg
Savybės
Plaukas: Trumpas, lygus, tankus
Aktyvumas: Labai aukštas
Intelektas: Aukštas
Temperamentas: Ramus, tylus, prieraišus, draugiškas, jautrus
Tinkamumas apsaugai: Žemas
Tinkamumas tarnybai: Vidutinis
Vados dydis: 2-5 šunys
Ilgaamžiškumas: 12-15 m.

Vipetas (angl. whippet) – viena iš kurtų veislių, dar vadinami anglų kurtais.

Kilmė ir paskirtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vipetai buvo išvesti XIX amžiuje šiaurės Anglijoje kiškių medžioklei, o vėliau buvo naudojami kaip lenktyniniai šunys šunų lenktynėse.

1891 m. vipetus pripažino oficialios kinologų organizacijos – jiems leista dalyvauti Anglijos šunų parodose.

Vipetai yra labai greiti šunys (greitis siekia iki 45-55 km/h), sportiški ir elegantiški. Netinka būti sarginiais šunimis, kadangi pasitiki žmonėmis ir dažniausiai neloja. Šie šunys pasižymi ypač gera sveikata, vidutinis gyvenimo amžius – iki 15 metų.

Charakteris[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vipetas

Namuose vipetai būna labai ramūs ir tylūs. Jie yra labai prieraišūs ir draugiški, besidžiaugiantys ne tik šeimininkais, bet ir namuose apsilankančiais svečiais. Labai draugiški ir su vaikais, mėgsta žaisti. Nežinomi atvejai, kad būtų įkandę žmogui ar užpuolę. Kartais šiuos kurtus laiko tam, kad vaikai prarastų baimę gyvūnams, nes vipetai yra ypatingai geri, ramūs ir stabilaus charakterio.

Labai nemėgsta grubaus elgesio. Nuo grubaus elgesio vipetas užsidaro savyje. Bausme vipetui gali būti pakeltas šeimininko balsas, nes jis puikiai jaučia šeimininko nuotaiką, pažįsta šeimininko veido išraišką.

Priežiūra ir dresūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vipetų priežiūra paprasta – retkarčiais guminiu šepečiu reikia pašukuoti trumpą kailį. Neskleidžia specifinio kvapo. Mėgsta šilumą.

Vipetai labai lengvai dresiruojami, labai paklusnūs. Lakstydami lauke su kitais šunimis atbėga vos išgirdę šeimininko balsą. Vipetai labai mėgsta fizinį aktyvumą, todėl turi būti skiriama nemažai laiko jiems išsilakstyti.

Elgsena su kitais šunimis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vipetai gerai sutaria su kitais vipetais ar kitų veislių šunimis. Netgi rekomenduojama vipetus laikyti du, tris ar net daugiau. Jiems labai nepatinka vienatvė, ilgam palikti vieni labai liūdi.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]