Vilniaus rajono savivaldybės herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vilniaus rajono savivaldybės herbas

Vilniaus rajono savivaldybės herbas – vienas iš Vilniaus rajono savivaldybės heraldikos atributų. Herbo raudoname lauke ant juodo žirgo sidabrinis šarvuotas raitelis, dešinėje rankoje laikantis sidabrinę ietį su auksiniu ietigaliu, prie kairiojo peties mėlynas skydas su dvigubu auksiniu kryžiumi. Žirgo kamanos, balnas, trumpa gūnia ir odiniai diržai mėlyni. Balno kilpa, pentinas, gūnios apačia bei žirgo pasagos ir metaliniai jo aprangos sutvirtinimai auksiniai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vilniaus rajono savivaldybės, kaip ir Vilniaus apskrities, herbas turi tą pačią istoriją ir priklauso seniausiems teritoriniams simboliams Lietuvoje. Jis išsirutuliojo iš XIVXV a. didžiųjų kunigaikščių portretinių antspaudų, su pertraukomis ir pataisymais naudotas iki Pirmojo pasaulinio karo. Atkurtas pagal ankstyviausią versiją – raitelį su ietimi, žinomą nuo XIV a. pabaigos.

Vilniaus rajono savivaldybės herbą Lietuvos Respublikos Prezidentas dekretu Nr. 724 patvirtino 1999 m. gruodžio 20 d.

Herbo etalono autorius – dailininkas Arvydas Každailis.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Lietuvos heraldika II / Lietuvos heraldikos komisija prie Respublikos Prezidento; (sudarytojas ir parengėjas Edmundas Rimša) Vilnius: Baltos lankos, 2004, ISBN 9955-584-69-6.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]