Vilniaus OMON

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vilniaus OMON

Veikimo laikas 19881991 m.
Valstybė Sovietų Sąjungos vėliava Sovietų Sąjunga
Lojalumas TSRS
Pavaldus Lietuvos SSR vidaus reikalų ministerija
(1988–1990 m. kovas),
Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija
(1990 m. kovas – 1991 m. sausis),
SSRS vidaus reikalų ministerija
(1991 m. sausis–rugpjūtis)
Rūšis ypatingos paskirties būrys
Dydis 150
Būstinė Vilnius
Vadovybė
Vadas majoras Boleslavas Makutinovičius
Štabo viršininkas Vladimiras Razvodovas

Vilniaus OMON (rus. Вильнюсский ОМОН) – SSRS OMON dalinys Vilniuje, veikęs 1988–1991 m. 1991 m. sausio-rugpjūčio mėn. buvo tiesiogiai pavaldus SSRS vidaus reikalų ministerijai. Po 1991 m. rugpjūčio pučo buvo išformuotas. Dalinyje buvo 150 žmonių. Būrys buvo ginkluotas automatais, kulkosvaidžiais, snaiperiniais šautuvais, granatsvaidžiais, šarvuotaisiais transporteriais.[1].

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Viniaus OMON bazė, dabar – Europos humanitarinio universiteto Studijų korpusas

Įkurtas 1988 m. SSRS vidaus reikalų ministro įsakymu kovai su organizuotu nusikalstamumu ir masiniais viešosios tvarkos pažeidimais.

Apie pusė būrio narių buvo lietuviai.

Dalyvavimas 1991 sausio įvykiuose[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugiau informacijos galite rasti straipsnyje Sausio įvykiai (1991 m.).

Iki 1991 m. pradžios dalis būrio karių, buvusio Lietuvos nepriklausomumo šalininkais, iš būrio išėjo. Apie du trečdalius būrio narių palaikė SSRS pusę. Kadangi tuometinė Lietuvos valdžia norėjo panaudoti būrį kaip Lietuvai pavaldų dalinį, būrio karininkai nutarė pereiti į SSRS vyriausybės pusę. 1991 m. sausį (naktį iš 11 į 12 d.) Vilniaus OMON kariai užėmė būrio bazę ir toliau pakluso tik SSRS VRM vadovybei.

Vėlesnėmis dienomis būrys užėmė dalį valstybinių objektų Vilniuje, puldinėjo Lietuvos muitinės postus, nuginklavo kai kurias vietinės milicijos grupes.

Buvo įtariama, kad Vilniaus OMON būrio kariai 1991 m. liepos 31 d. dalyvavo Medininkų muitinės posto užpuolime.

Po 1991 m. rugpjūčio pučo Vilniaus OMON būriui buvo pateiktas ultimatumas – būrys nuginkluojamas ir lieka Lietuvoje arba išvedamas į Rusiją. Dalis būrio karių liko Lietuvoje, o apie 60 žmonių lėktuvu buvo išgabenti į Rusiją.

Rusijoje Vilniaus OMON būrio likučiai buvo įkurdinti Dzeržinskio vardo divizijos bazėje. Vėliau šie OMON būrio nariai buvo įdarbinti vidaus reikalų ministerijos organuose, bet 1992 m. sausį praktiškai visi jau buvo atleisti iš vidaus reikalų ministerijos sistemos.

1991 m. sausį tarybinis žurnalistas Aleksandras Nevzorovas (Александр Невзоров) apie Vilniaus OMON būrį sukūrė propagandinį heroizuojantį filmą „Mūsiškiai“ (Наши).[2]

Vadai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]