Vila Godi

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vila Godi
Vietovė Venetas
Pastatymo metai 1537 - 42 m.
Architektas (-ai) Andrea Palladio
Stilistika Renesansas, Manierizmas
Savininkai Italijos valstybė
Statusas viešo lankymo

Vila Godi (it. Villa Godi, dar vadinama Villa Godi Malinverni) – XVI a. Andrea Palladio projektuota vila Vičencos apylinkėse, Lonedo Lugo prie Vičencos gyvenvietėje. Vila 1996 m. įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, kaip objekto „Vičencos miestas ir Paladijo Veneto vilos“ dalis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vila sukurta Venecijos aristokratų Girolamo, Pietro ir Marcantonio Godi užsakymu. Projekto autoriui, architektui Andrea Palladio, anot jo paties žodžių, tai buvo pirmasis kapitalinis užsakymas. Vila pradėta statyti 1537 m., baigta apie 1542 m. Vėliau buvo dar perstatinėjama. Savo pirmojo projekto Andrea Palladio nelaikė vykusiu, nuolat grįždavo prie šio projekto taisydamas klaidas. Pradiniame projekte buvo numatyti papildomi ūkiniai pastatai, bet dauguma jų nebuvo pastatyti.

Vilos dekorą freskomis kūrė Gianbattista Zelotti, Battista del Moro ir Gualtiero Padovano. XIX a. prie vilos buvo sukurtas apie 2600 parkas. 1852 m. grafas Andrea Piovene vilos rūsiuose pradėjo rinkti ir eksponuoti įvairias floros ir faunos fosilijas. Šiuo metu ši kolekcija virto archeologijos muziejumi.

Pirmojo pasaulinio karo metu viloje buvo įsikūręs Britanijos kariuomenės Italijoje štabas. 1962 m. vila įsigyta valstybės iš privačių savininkų. Nuo to laiko atnaujinta ir restauruota. Už tai buvo atsakingas prof. Remo Malinverni, dėl ko vilos pavadinimas dažnai praplečiamas iki Villa Godi Malinverni.

Viloje buvo filmuoti Luchino Visconti filmo „Senso“ (1954) epizodai.

Vilos vaizdai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]