Vila Emo

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vila Emo
Vietovė Trevizas
Pastatymo metai 1557 - 61 m.
Architektas (-ai) Andrea Palladio
Stilistika Renesansas, Manierizmas
Savininkai Credito Trevigiano
Statusas Viešo lankymo

Vila Emo (it. Villa Emo) – XVI a. Andrea Palladio projektuota vila Trevizo apylinkėse, Fancolo gyvenvietėje. Vila 1996 m. įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, kaip objekto „Vičencos miestas ir Paladijo Veneto vilos“ dalis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vila sukurta Venecijos aristokratų Emo šeimo užsakymu. Vila suprojektavo Andrea Palladio ir ji buvo pastatyta apie 1557-61 m. Nuo 1561 iki 1564 m. ją vidaus freskomis dekoravo Giovanni Battista Zelotti.

Vilos architektūra glaudžiai susieta su aplinkiniu gamtovaizdžiu ir jos paskirtimi - vila turėjo būti ne tik aristokratų gyvenamasis namas, bet ir stambaus ūkio aplink dvaras, taip kaip sumanė statybų užsakovas Leonardo Emo. Vilos pagrindinio įėjimo rampa padaryta be laiptelių, kad fermos darbuotojai galetu laisvai ridenti statines ar užvežti maišus gėrybių. Vila suplanuota suspaustos T raidės formos, jos ilgi sparnai, manoma, galėjo tarnauti fermos gėrybių saugojimui nuo lietaus derliaus nuėmimo metu, o kitu laikotarpiu - kaip atviros laisvalaikio lodžijos. Anot Andrea Palladio, jomis vaikščiodamas šeimininkas galėdavo visuomet apžiūrėti savo ūkį.

Freskos viloje vaizduoja to meto žemės ūkio fermų gyvenimo aplinką su perpintomis antikos mitologijos siužetų linijomis ir herojais.

Iki pat 2004 m. vila priklausė Emo šeimai, kuomet ji parduota vietos bankui Credito Trevigiano Cooperative Bank. 2005 m. vilos valdymui buvo suformuota ne pelno organizacija Vila Emo fondas (it. Fondazione Villa Emo). Dėl vilos išsaugojimo fondą konsultuoja Italijos kultūros ministerija.

Vilos vaizdai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]