Vila Barbaro

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vila Barbaro
Vietovė Venetas
Pastatymo metai 1557 - 61 m.
Architektas (-ai) Andrea Palladio
Stilistika Renesansas, Manierizmas
Savininkai privatūs
Statusas Viešo lankymo

Vila Barbaro (it. Villa Barbaro) arba Mazero vila (it. Villa di Maser) – XVI a. Andrea Palladio projektuota vila Venete, prie Mazero miestelio. Garsias freskas joje sukūrė Paolas Veronezė. Vila 1996 m. įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, kaip objekto „Vičencos miestas ir Paladijo Veneto vilos“ dalis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vila buvo pastatyta apie 1557-1561 m. pagal architekto Andrea Palladio projektą jo draugų, Venecijos aristokratų Barbaro šeimai prie Mazero miestelio Venete. Vila buvo suplanuota ne tik, kaip provincijos aristokratų poilsio vieta, bet kaip ir vynininkystės verslo centras. Joje ir dabar yra rūsiai, kuriuose brandinamas Mazero vynas.

Vila suprojektuota žemo profilio, kad derėtų prie vietos kraštovaizdžio. 1561-62 m. Paolas Veronezė joje atliko vidinių erdvių, 6 kambarių, dekorą, kuriame dominuoja iliuzionistinės detalės. Vilos architektūrines vidaus detales, numanoma, kūrė skuptorius Alessandro Vittoria. Apie 1580 m. Andrea Palladio suprojektavo Barbaro šeimos koplyčią (tempietto) prie vilos. Manoma, kad tai buvo vienas paskutiniųjų architekto projektų.

1850 m. vilą įsigijo pramonininkas Sante Giacomelli, kuris organizavo jos atnaujinimą ir restauraciją. 1934 m. ją įsigijo grafas Giuseppe Volpi di Misurata savo dukteriai Marina. Ir šiuo metu joje gyvena šeimos palikuonys.

Vilos vaizdai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]