Vikisritis:Marsas

Marso vikisritis

Marsas (sen. lietuvių pavadinimas Žiezdrė) - ketvirtoji pagal atstumą nuo Saulės ir septinta pagal dydį Saulės sistemos planeta. Iš Žemės matomas plika akimi kaip ryški rausvos spalvos žvaigždė. Dėl rausvo atspalvio žvelgiant iš Žemės kartais vadinama "raudonąja planeta". Planetos pavadinimas kilęs nuo romėnų karo dievo Marso (graikų Arėjo atitikmuo). Atitinkamai pavadinti ir Marso palydovai Fobas ir Deimas, kurie graikų mitologijoje yra Arėjo sūnūs, lydintys jį mūšyje.

Visas straipsnis...


Rinktinis straipsnis
Marso geologinis žemėlapis

Marso geologija, areologija (gr. Αρησ 'Marsas' + λογοσ 'mokslas') - mokslas apie Marsą, jo susidarymą, istoriją ir sandarą, Marsą formavusius ir iki šių laikų formuojančius procesus.

Marso orbitinių stebėjimų ir meteoritų tyrinėjimo duomenų nustatyta, kad Marso paviršių dengia bazaltas. Kai kurie duomenys rodo, kad yra Marso paviršiuje vietų kur SiO2 kiekis yra didesnis nei tipinio bazalto. Be šių uolienų buvo surasta piroksenitų ir diabazų. Pagal sudėtį šių uolienų atitikmuo būtų andezitas. Didelė paviršiaus dalis padengta eolinėmis dulkėmis.




Rinktinė iliustracija

Marso paviršius


Ar žinojote, kad...
  • ...aukščiausias Marse esantis Olimpo kalnas yra 27 km aukščio?
  • ...Albos patera yra didžiausias Saulės sistemos ugnikalnis?