Vikisritis:Kaunas

Kauno miesto portalas

Kaunas – antrasis pagal dydį Lietuvos miestas šalies centrinėje dalyje, Nemuno ir Neries santakoje. Svarbus pramonės, transporto, mokslo ir kultūros centras, Laikinoji Lietuvos sostinė. Kauno apskrities, miesto savivaldybės, Kauno rajono savivaldybės, arkivyskupijos centras.

Kaunas buvo minimas vokiečių ordinų kronikose, taip pat dažnai – Rusios metrikoje. Vokiečių kalbininkas Gottlieb Studerus iškėlė hipotezę, kad žodžio „Kaunas“ pirminė reikšmė buvo gilus, žemas. Jo nuomone, šaknis kaun- kilusi iš indoeuropiečių šaknies kau- (gilus, žemas).


Rinktinis straipsnis

Ąžuolynas

Ąžuolynas – 63 ha teritoriją užimantis parkas Žaliakalnyje, populiari poilsio vieta. Tai didžiausias miesto teritorijoje esantis ąžuolynas visoje Europoje. Parką valdo Kauno miesto savivaldybė. Ąžuolyną sudaro Parodos kalno, Vytauto parko, Dainų slėnio, Adomo Mickevičiaus slėnio, Zoologijos sodo, S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro, televizijos retransliacijos centro įrenginių teritorijos ir Žaliakalnio bei Aukštųjų Šančių žalieji plotai.

Iš šiaurės į pietus per parką eina pagrindinė alėja. Antraeiliai takai daugiausia vingiuoti, sudaro įvairaus dydžio žiedinius maršrutus pasivaikščiojimui ir poilsiui.

Ar žinote, kad…

  • …Ąžuolynas yra didžiausias Europoje ąžuolų parkas miesto teritorijoje?
  • Laisvės alėja yra ilgiausia alėja Rytų Europoje?

Rinktinė iliustracija


Vytauto Didžiojo tiltas

Kauno apskrities miestų portalai