Vikisrities aptarimas:Biografijos

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Biografija (gr. biographía – gyvenimo aprašymas) - seniausias rašytinio pasakojimo žanras.

Gal portalui tiktų pavadinimas "Asmenybės", nes biografijų atveju yra aliuzija į literatūros kūrinius/jų žanrą, kas labiau tiktų wikisource, kur kaupiami įvairūs kūriniai.

VP rašomi straipsniai apie objektus ir subjektus, tad akcentuojamas turinys (miestas, valstybė), o ne turinio/kūrinio pateikimo/aprašymo forma (receptas, biografija, recenzija ar kt.). --Ooom 17:26, 8 Birželio 2006 (EEST)

na manyčiau čia ne esminiai skirtumai, toks pats skirtumas kaip PEPSI COLOS nuo COCA COLOS :)

Šiaip esminio skirtumo nėra, tačiau biografijos tiksliau atspindi tema.
Daugiau apie biografiją, kad būtų aiškiau:
  • "Biografija (gr. biographía – gyvenimo aprašymas) - seniausias rašytinio pasakojimo žanras.
Atsirado Antikoje (Plutarcho Paralelinės biografijos), paplito viduramžiais šventųjų gyvenimo aprašymais, įsitvirtino Renesanso epochoje enciklopediniuose žodynuose. Tai žmogaus gyvenimo istorija nuo gimimo iki mirties, biografijos objektas, chronologinė seka formuojanti pasakojimo struktūrą. Biografijos autorius operuoja realiais faktais, kurie gali būti sutraukti į glaustą informacinį pranešimą ir išplėtoti į asmenybės raidos, jos aplinkos bei laiko studiją."
Biografija = Žmogaus gyvenimo aprašymas (istorija). Na jeigu tiksliai tai reiktų vad. Žmonės :), bet taip nevadinsime, todėl tiksliau būtų biografija, o ne asmenybė, kadangi nepateikiama žmogaus asmenybė, o - biografija. --Atlantas 18:54, 8 Birželio 2006 (EEST)

Straipsnyje aprašomos asmenybės, ir nebūtinai tik pateikiamos žmonių biografijos (CV): pvz., charakterio bruožai, būdas, temperamentas nėra biografijos sudėtinė dalis kaip sudėtinė chronologinės įvykių sekos aprašo dalis. Taip pat cituojami posakiai nėra asmenybės chronologijos dalis...

Beje, jei vis dėl to Vikipedijoje pateikiamos biografijos, o ne aprašomos asmenybės, tuomet reikalingos tokios ctg kaip Kategorija:Lietuvos biografijos, Kategorija:JAV biografijos etc. Ooom 22:29, 8 Birželio 2006 (EEST)