Vikiprojekto aptarimas:Biografijos

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

{{Personendaten| NAME=Altschuller, Genrich Saulowitsch |ALTERNATIVNAMEN= |KURZBESCHREIBUNG=russischer Ingenieur und Wissenschaftler |GEBURTSDATUM=[[15. Oktober]] [[1912]] |GEBURTSORT=[[Taschkent]] |STERBEDATUM=[[24. September]] [[1998]] |STERBEORT= }} tai sakau, gal tikslinga nurodyti ir naudoti šablonuose?--AndriuZ 10:46, 3 Bir 2005 (EEST)

Turi tokių šablonų ir anglai, ir be abejo jie yra daiktas naudingas, prideda nuoseklumo ir panašiai. Bet asmeniškai aš linkęs į požiūrį, kad biografiniuose straipsniuose pirmiausia svarbu turėti turinį, o šablonus pagal turinį bet kas jau po to sugebės sudėlioti. Knutux 10:49, 3 Bir 2005 (EEST)
Andriuz - padaryk tokį šabloną, kuriuose straipsniuose tiks, galėsim dėti. Dirgela 11:21, 3 Bir 2005 (EEST)
dar nerandu ir nalabai įkertu principo, nors žr.: en:Wikipedia:Template namespace + http://meta.wikimedia.org/wiki/Meta:List_of_templates + http://meta.wikimedia.org/wiki/Help:Template + http://en.wikipedia.org/wiki/Help:Template + en:Wikipedia:Manual of Style (biographies) + en:Wikipedia:Criteria for inclusion of biographies + en:Wikipedia:Wikipedia is not a dictionary + en:Wikipedia:Autobiography --AndriuZ 23:27, 3 Bir 2005 (EEST)
Viskas labai paprasta - nueini į de:Template:Personendaten (ar bet kokį kitą šabloną kuria nori kalba), paspaudi redaguoti, nukopijuoji tekstą, tada susikuri lietuvišką šabloną (pvz. {{Biografija1}}), ten nukopijuoji tekstą bei kintamųjų pavadinimus ir turi šabloną, kurį gali vėliau dar ir priderinti, pagražinti ir pan. Knutux 06:59, 4 Bir 2005 (EEST)

{{start box}} {{succession box|title=[[IBM|CEOs of IBM]]| before=None| after=[[Thomas J. Watson, Jr.]]| years=[[1914]]-[[1956]]}} {{end box}} --AndriuZ 23:31, 3 Bir 2005 (EEST)

Tokį šabloną jau turime (naudojamas tik Frydrichas Vilhelmas I str.). Knutux 06:59, 4 Bir 2005 (EEST)

{{lived|b=1879|d=1955|key=Einstein, Albert}} {{gyveno|g=1879|m=1955|raktas=Einstein, Albert}}


Tokio nemanau kad mums jau pribrendo poreikis turėti, kažin ar jau laikas turėti kategorijas pagal gimimo ir mirties metus, nors pradžiai galima šablonus susikurti tuščius, o kai naudosime kategorijas, jau bus kai kur sudėlioti šablonai, mažiau darbo bus. Knutux 06:59, 4 Bir 2005 (EEST)
jeigu bus mažiau darbo reiškia reikalas pribrendo! tik negaliu įkirsti kaip jis "veikia", kur jo pavadinimas ir "su kuo valgomas"? --AndriuZ 14:46, 4 Bir 2005 (EEST)
Kurios vietos negali įkirsti? Pažiūri en:Template:lived 'source'ą' ir matai:
[[Category:{{{b}}} births|{{{key}}}]]
[[Category:{{{d}}} deaths|{{{key}}}]]

Taigi, šitas template'as tik priskiria straipsnį dvejoms kategorijoms, pas mus tai būtų tuščias šablonas kolkas. Knutux 17:08, 4 Bir 2005 (EEST)

Matyt yra riba (amžiaus? protinio apkrovimo?), kiek dirbtinių kalbų galima sugebėti išmokti (arba norėti;-) jeigu galėčiau įvardinti kur tai jau būtų pusė įkirtimo --AndriuZ 20:01, 4 Bir 2005 (EEST)

praktiškai visa "atmintinė", kiek orientuota į istorines personalijas --AndriuZ 15:35, 4 Bir 2005 (EEST)

POREIKIS SUVIENODINTI[redaguoti vikitekstą]

Biografiniai straipsniai dabar prasideda labai įvairiai - vienuose pirma eina nelietuviškas vardas, kituose atvirščiai, skirtingai pateikiamos datos. Jau būtų laikas pradėti visus vienodinti. Mano manymu - geriausias variantas būtų tokio pavidalo:
Žanas Žakas Ruso (Jean-Jacques Rousseau, 1712 liepos 28 d. - 1778 liepos 2 d.)
AR KAS PASIAUKOTŲ TOKIAM BENDRAM DALYKUI?

Pirmiausiai reiktų pasiektą (jei bus pasiektas) susitarimą patalpinti į taisyklių puslapį, nes kitaip ir toliau bus viskas daroma padrikai. Dar reiktų vienareikšmiškai aptarti ar skliaustuose dar prirašyti gimimo/mirties vietas, kur rašyti slapyvardžius (į skliaustus ar nukelti vėliau), gal dar kitus dalykus. O jau tada galima būtų pagalvoti apie pusiau-automatizavimą to veiksmo. knutux 12:10, 6 Sausio 2006 (EET)
Vienu metu lyg ir laikėmės nerašyto susitarimo, kad pirmam sakinyje iš pradžių rašom originalo kalba, o skliaustuose sulietuvintą formą. Jean-Jacques Rousseau (Žanas Žakas Ruso, 1712 liepos 28 d. - 1778 liepos 2 d.). Siūlyčiau tokios tvarkos ir laikytis. Dirgela 09:08, 7 Sausio 2006 (EET)
Geriau variantas Žanas Žakas Ruso (Jean-Jacques Rousseau, 1712 liepos 28 d. - 1778 liepos 2 d.). Todėl, jog enciklopedija lietuviška. Jei laikytųmėmės „pirma originalo k.“, tai vienodumo vardan reikėtų valstybių, miestų, iš kitos srities: planetų, palydovų ir kt., straipsnius taip pat pradėti originalo kalba rašomu pavadinimu, o skliaustuose lietuviškai :-) Nelogiška - andrius.v 21:33, 2007 Vasario 21 (EET)
Manau turėtų būti:

Žanas Žakas Ruso (pranc. Jean-Jacques Rousseau, 1712 m. liepos 28 d. Ženeva, Šveicarija - 1778 m. liepos 2 d. Ermenonvilis, Pikardija, Prancūzija) - prancūzų filosofas, rašytojas, politikos teoretikas, švietėjas.

Ten pat kur nurodoma forma originalo kalba galima nurodyti slapyvardžius ar kitas vardo formas, jas nurodant originalo kalba(-omis) būtina nurodyti kuria kalba ta forma yra naudojama. Jei būtų naudojama pirma originalo kalba, tuomet nėra kaip nurodyti, kokia iš tikrųjų yra ta originalo kalba. Prieš gimtadienio datą galima rašyti sutrumpinimą „g.“, jei asmuo dar gyvas šis sutrumpinimas yra būtinas. Prieš mirties datą galima rašyti sutrumpinimą „m.“, jei gimimo data nėra žinoma arba nenurodyta šis sutrumpinimas yra būtinas. Jei žinoma tik apytikslė gimimo ar mirties data tuomet reikėtų prieš jas parašyti sutrumpinimus „g. apie“, „g. po“, „g. prieš“, „m. apie“, „m. po“ arba „m. prieš“. Jei žinomos gimimo ar mirties datos yra dvi, tai labiausiai tikėtina rašoma pradžioje ir jos skiriamos „,“ arba žodžiu „arba“. Nurodant kitas asmenybės vardo formas bei gimimo ar mirties vietoves atskiroms dalims išskirti neturi būti naudojami skliaustai, nes juos panaudojus gaunamas skliaustų įdėtumas, kuris nėra pageidautinas, t.y. reikia stengtis išsiversti skirtukais „,“, „;“ ar „:“. --Vpovilaitis apt. 13:18, 14 spalio 2009 (EEST)[atsakyti]

Dėl asmenybės apibrėžimo - biografiniuose straipsniuose[redaguoti vikitekstą]

Dėl apibrėžimų biografiniuose straipsniuose ir ko tik nepasitaiko. Ypač kalbant apie dabartines asmenybes. Apibrėžiant asmenybę manau neturėtų būti vartojami dažnai besikeičiantys apibrėžimai, tokie kaip "šiuo metų žaidžia", "sukūrė ...", "... klubo žaidėjas". Visi tokie sakiniai ar jų dalys galėtų būti straipsnio kitose dalyse, bet ne apibrėžime. Taip pat asmenybės apibrėžime neturėtų būti dėstoma jos genealogija, t.y. kad jis yra kažkieno sūnus ar turi vaikus ar seseris-brolius. Asmenybės apibrėžimai turi būti trumpi ir aiškus. Detalesnį, dažnai besikeičiantį ar patikslinantį asmenybės apibrėžimą, esant reikalui, galima pateikti kitoje pastraipoje. --Vpovilaitis apt. 12:41, 14 spalio 2009 (EEST)[atsakyti]

Dėl genealogijos. Bet kai kurie žmonės (pvz. Lynne Spears, Laura Bush) tik dėl to ir žinomi, kad yra kažkieno giminės. Nugi nesąmonė būtų Britnės Spears mamą apibrėžti kaip „pradinių klasių mokytoja, rašytoja, darželio auklėtoja“ - tai nesuteiktų skaitytojui svarbiausios informacijos.--tired time 13:08, 14 spalio 2009 (EEST)[atsakyti]
Manau tokie atvejai kai genealogija yra svarbiausia informacija ji gali būti panaudota kaip išimtis, bet tai negali būti kaip taisyklė. O gal aš visai net nenutuokiu kas yra ta Britnė Spears, todėl parašymas Lynne Spears yra Britnės Spears mamą man tuomet nesuteiks jokios svarbios informacijos. Aišku šiuo atveju apibrėžimui šiuo atveju galima tai nurodyti kaip ir prezidentų ar kitokių vadovų sutuoktiniams. --Vpovilaitis apt. 13:34, 14 spalio 2009 (EEST)[atsakyti]

Dėl gimimo ir mirties datų rašymo[redaguoti vikitekstą]

Manau reikėtų visas asmenybių gimimo ir mirties datas rašyti pagal Lietuvoje dabar priimtą kalendorių, jei jos yra žinomos tiktai pagal Julijaus kalendorių, tuomet jas reikėtų perskaičiuoti į Grigaliaus kalendorių. Tokia perskaičiavimo lentelė yra įdėtą į straipsnį. Aišku, geriausiai, kad visos datos būtų rašomos Grigaliaus kalendorių. --Vpovilaitis apt. 16:30, 29 gruodžio 2009 (EET)[atsakyti]