Vikiprojekto aptarimas:Šalys

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

manau reikia atsisakyti šablone nuorodos Gyventojai. Realiai straipsnyje tokiu pavadinimu rašyti nėra ko išskyrus žodyninį apibrėžimą. Pažiūrėjau kitom kalbom - tai ten daugiausia eina kalba apie populiaciją (tokiu daugiau ekologiniu arba statistiniu supratimu), o kadangi lietuvių kalboj gyventojai ne tas pats kas populiacija, tai galvoju nuimsiu nuo visur tą nuorodą. Dirgela 11:40, 28 Apr 2004 (UTC)

Nieko prieš neturiu, aišku dar būtų variantas keisti nuorodą į 'Populiacija', bet tikriausiai neverta :Knutux 12:54, 28 Apr 2004 (UTC)


ar įmanoma ir ar reikia padaryti tokį funkcionalumą - kai vartotojas sukuria nėra tokio straipsnio ir startuoją jį pirmą kartą - ten padaryti šablonų menių - įtraukti:

- šį, apie vasltybę,
-galiu padaryti apie bigrafiją
-apie dar ką nors...

ten galėtų būti ytoks Workflow:

Jūs patekote į neegzistuojančio straipsnio puslapį. (1)Prašom pasitikrinti, ar nėra panašaus -> pop-up paieška... (2) pasirinkite tinkamiausią šabloną... (3)jeigu sukuriamas naujas - tai ir standartiniai Stub, kategories in general, pagrindiniai interviki, dar kas nors? Tokius dalykus turi Ms: Word, PowerPoint, Project, Publisher.. --AndriuZ 13:07, 19 Geg 2005 (EEST)
Popupai nėra gerai. interwikiui manau užtektų įdėti 'en'. Visą kitą darbą padarytų botai. stub ir cleanup galėtų būti pridedami pagal nutylėjimą. --Laurinkus 13:12, 19 Geg 2005 (EEST)
Siūlyčiau diskusijas apie nesukurto straipsnio tekstą perkelti į MediaWiki:Noarticletext, o šablonai jau yra keli (Wikipedia:WikiProject), jei nori, gali visada ten pridėti naujų. Nuorodą į šablonus galėsime pridėti, tik dar reikia išdiskutuoti kaip tai padaryti neapkraunant, o standartinio teksto tai tikrai dabartinės wiki galimybėm nepridėsim, o ir nėra reikalo, geriau sukurti pagalbinį straipsnį, kur būtų išvardinti visi žingsniai ko nepamiršti (kažkur jau išmėtitų gabalų apie tai yra). Knutux 13:20, 19 Geg 2005 (EEST)

Vietoj valdovo - valdžia?[redaguoti vikitekstą]

Angliškose lentelėse aptikau, kad jiems labai gražiai įsipaišo valdymo forma, prezidentas ir premjerministras (ar bet koks kiekkis vadovų) lentelės skyrelyje "Valdžia", tipo:

Government Constitutional Monarchy
King
Prime Minister
Mohammed VI
Driss Jettou

Gal ir mums verta keisti šabloną ta linkme? Knutux 09:42, 21 Liepos 2005 (EEST)

Dėl valdymo formos tai gali kilti visokių klausimų, o dėl vadovų manau užtektų valstybės vadovo, nes nespėsim sekti ir keisti paskui visų premjerų ;) Dirgela 09:50, 21 Liepos 2005 (EEST)

Manau kad premjerus reikia nurodyti - juk daugely šalių karaliai ir prezidentai tėra tik nominalūs vadovai. Ko vertas straipsnis apie Vokietiją, jei jame skiltyje "valdžia" bus nurodyta niekam nežinoma prezidento pavardė, o nebus kanclerio pavardės? Lygiai tas pats tinka D.Britanijai, Švedijai, Olandijai, Belgijai, Ispanijai, Italijai, Airijai, Danijai, Austrijai... O kad apsisagotume nuo beviltiško informacijos pasenimo, prie premjero reikėtų nurodyti, nuo kada jis eina šias pareigas. User:Nevidonas 2005 07 21

Pamėginsiu kompromisinį variant1 pasiūlyti - būtų lentelė, kurioje galima įrašyti valdžios tipą (jei vienareikšmis), taip pat bet kokį kiekį vadovų (taigi tiks ir ten, kur vieną rašome, ir ten, kur būtina rašyti daugiau - Lietuva, JK, Vokietija, ...). Žemiau paetikiu šabloną ir pavyzdinį naudojimą. Knutux 07:31, 22 Liepos 2005 (EEST)
Valdžia
{{{vadovųtitulai}}}
{{{valdžiostipas}}}
{{{vadovai}}}
Valdžia
Karalienė
Premjeras
Konstitucinė monarchija
Elžbieta II
Tonis Bleras

Nu turėtų būti ne valdžia, o valstybės forma matyt. Ir tubūt reikėtų rašyti tik respublika arba monarchija, nes jei detalizuosim bus painiava, vien tik monarchija gali būti vadinama konstitucine, parlamentine, absoliutine, dualistine, teokratine, renkamąja, paveldima ir pan. - šie apibūdinimai kartais persidengia, t.y. vienai monarchijai tinka keli epitetai, todėl vienareikšmiško varianto nebus. Tas pats su respublikom - prezidentinės, parlamentinės, pusiauprezidentinės, net teokratinės (Iranas).Beje, jei apsiriboti tik monarchija ir respublika, tai ir apibūdinimas nelabai turi prasmę - manarchiją matysime iš paminėto vadovo - karaliaus, respubliką - iš prezidento. Dirgela 10:44, 22 Liepos 2005 (EEST)

Tada palieku kaip yra - jau radau būdą kaip su dabartiniu šablonu išsiversti norint daugiau vadovų surašyt (pvz Vokietija). Knutux 10:53, 22 Liepos 2005 (EEST)

Valstybių padėties žemėlapiai[redaguoti vikitekstą]

Pastebėjau, kad angliškoj Vikipedijoj nuo 2007 m. vasario naudojami gana neblogi valstybių padėties pasaulyje/Europoje žemėlapiai (Image:Europe_location_MNO.png, Image:EU_location_LIT.png ir t.t.), tai gal verta pasvarstyti apie tokių naudojimą ir pas mus? knutux 13:29, 2007 Birželio 6 (EEST)

Konkretinam reikalavimus[redaguoti vikitekstą]

Būtina sukonkretinti reikalavimus, vietoje 4-6 paragrafai prie Istorijos skyrelio, nurodyti sakinių skaičiumi (Ar net žodžių jei iki to prieisim), kadangi paragrafas nelygus paragrafui, ir apimties reikalavimai tam tikrai atvejais kaip Argentinos yra nepakankami trumpai apžvelgti valstybės istoriją. --Atlantas 11:09, 2007 Birželio 19 (EEST)

Nelabai suprantu kas čia bendro su Argentina - yra daug valstybių su daug ilgesne istorija ir visais atvejais galima apžvalgai išrinkti svarbiausius istorijos etapus ir trumpai aprašyti. Dėl sakinių nurodymų vietoje paragrafų - kažin ar kuo nors pagelbės, nes sakinys sakiniui nelygu. Geriau jau per daug negriežtint (tokie reikalavimai gali būti apibrėžti pavyzdinių straipsnių projekte, čia manau kad užtenka struktūros gairių). knutux 12:08, 2007 Birželio 19 (EEST)
Siūlau išvis nekreipti dėmesio į šio projekto nuostatas nes projektas morališkai pasenęs ir veikė praktiškai tik vikipedijos kūrimo pradžioje. Visą šio projekto absurdiškumą vien parodo šis sakinys - Straipsnis apie valstybę laikomas pakankamo pilnumo (t.y. galima nedėti {{geostub}}žymės), jei yra bent du sakiniai apibūdinantys kur yra valstybė ir pilna informacinė lentelė. Padarykim normatyvą 2 sakiniai ir bus gerai:) Hugo.arg 11:25, 2007 Birželio 19 (EEST)
Čia jau visai nekonstruktyvus pasiūlymus, lyg kas siūlytų išvis nekreipti dėmesio į jam nepatogias Vikipedijos taisykles. Projektai skirti nuoseklumui pagerinti - t.y. skaitytojas radęs vieną struktūrą straipsnyje Lietuva, norės labai panašios struktūros ir kituose valstybių straipsniuose, kitu atveju projektas atrodys nesolidžiai. Kaltinimus absurdiškumu taip pat būtina pagrįsti, nes man tas sakinys atrodo labai normalus (jis tik nusako, kada nebereikia {{stub}} žymės, ne kada straipsnis idealus). Taip kad jei yra konstruktyvių pasiūlymų - prašom pateikti ir jie bus svarstomi, jei ne - prašom laikytis nustatytų taisyklių. knutux 12:08, 2007 Birželio 19 (EEST)

Siūlau į straipsnį apie šalį įdėti šiuos skyrius, nes oficiali straipsnio struktūra, jei neklystu, beveik nepakeista per kokius 1-2 metus, o per tą laiką straipsnių apimtis išaugo...daug. --Viskonsas 14:14, 2009 rugsėjo 1 (EEST)

Siūlau vadovautis angliška vikipedija ir pridėti šiuos skyrius:

  • Tarptautiniai santykiai ir kariuomenė
  • Infrastruktūra

Didžioji dalis straipsnių apie šalis neatitinka net šių minimalių reikalavimų, dėl to papildomi skirsniai manau nėra naudingi. Be to, gana abejotini patys skirsniai. Kodėl į krūvą sudėti tarptautiniai santykiai ir kariuomenė? Kas yra infrastruktūra? T.y. nelabai aišku ką šiose naujose dalyse rašyti. Manau pilnai pakaktų juos pridėti kaip "dar skaitykite".--Dirgela 19:59, 2009 rugsėjo 9 (EEST)

Tačiau oficialiai neįforminus straipsnio apie šalį formos, kiti panorės ilgesniuosius trumpinti, o aš siekiu, kad straipsniai apie valstybes mūsiškėje vikipedijoje būtų bent pusė tiek ilgi, kiek angliškoje. Trapt. santykius ir kariuomenę siūlau apjungti irgi pagal anliškos vikipedijos pavyzdį - jų apimtis per maža, kad dėtume į atskirus skirsnelius. Infrastruktūra apima transporto tinklą ir energetiką. --Viskonsas 20:11, 2009 rugsėjo 9 (EEST)

Ej, gal pirma susitarkime, o paskui keiskime šabloną projekto puslapyje? Karinės pajėgos nėra tokia svarbi dalis, kad ją reikėtų aprašinėti atskiru skirsniu ir vos ne pačioje pradžioje, manau pilnai pakanka nuorodos dalyje "kita informacija". Infrastruktūra gali būti aprašoma ekonomikos skiltyje. Mokslas ir technologijos - vėl neaišku apie ką ten turi būti rašoma? Beje, lietuviškas variantas beveik visiškai atitinka anglišką šabloną. --Dirgela 19:20, 2009 rugsėjo 11 (EEST)

Aš irgi prieštarauju naujoms skiltims, jų informaciją galima laisvai įjungti į esamus skyrius arba dėti nuorodas į atskirus straipsnius. Gana vadovautis ta angliška durnopedija. Hugo.arg 19:23, 2009 rugsėjo 11 (EEST)

Tai, kad čia apeliavimas į anglišką Vikipediją visai ne vietoj - jų rekomendacijose tokių dalių nėra.--Dirgela 19:33, 2009 rugsėjo 11 (EEST)

Kuo jums, gern. Dirgela, neįtinka ilgi straipsniai? Reikia tik džiaugtis, jei straipsnis viršija 50kb ir yra išsamus. Net nebūčiau siūlęs plėsti straipsnio apie šalį maketo, bet kad jau kai kam užkliūva ginkluotosios pajėgos ar tarptautiniai santykiai, tai ir iškėliau šį klausimą. Beje, angliškoje vikipedijoje esančiose rekomendacijose, kaip minėjote, nėra tokių dalių įterpta, bet ten, matyt, niekas neprieštaravo straipsnių apie šalis plėtrai. --Viskonsas 20:50, 3 lapkričio 2009 (EET)[atsakyti]