Vikipedijos aptarimas:Nukreipiamieji straipsniai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Dėl jungimo[redaguoti vikitekstą]

Šį pasiūlymą buvo pasiūlyta sujungti su atitinkamu pagalbos puslapiu ([1]). Nesu tikras, kad tai - gera mintis. Sakyčiau, vertėtų techninių galimybių aprašymą palikti pagalbos vardų srityje, o jų naudojimo rekomendacijas - Vikipedijos vardų srityje. --Martynas Patasius 01:36, 2009 kovo 10 (EET)

Nukreipiamųjų straipsnių taisyklės[redaguoti vikitekstą]

Pribrendo laikas, kai reikia aptarti nukreipiamųjų straipsnių sudarymą. atsirado visiškai beprasmių straipsnių tokių kaip „tanzanij“, „ugand“, kauno raj. jų sudarymo tikslas nevisai aiškus, tai galūnių nukirtimas, poros simbolių klausimas. Taip visus straipsnius mes galime nukirstom galūnėmis padaryti nukreipiamaisiais. Tai bus ne enciklopedija o sąvartynas. Siūlau uždrausti tokio tipo nukreipiamuosius straipsnius--Qwarc 21:17, 2009 birželio 21 (EEST)

Lietuvių kalbos taisyklės taikytinos visiems nukreipiamiesiems straipsniams (jei triname straipsnius su gramatinėmis klaidomis pavadinime, pvz., Tesktas -> Tekstas ir pan., tuomet žodžių be galūnių Vikipedijoje irgi neturėtų būti). Atkreiptinas dėmesys, kad Vikipedija, jos straipsniai, trumpiniai (atitinkamai ir visi puslapiai, ypač jų antraštės, pavadinimai) kuriami laikantis lietuvių k. taisyklių. Tokių žodžių kaip „Lenkij“, „Latvij“ lietuvių kalboje kol kas dar nėra :-) (kaip ir Vokietij ir daugelio daugelio kitų...). Galbūt verta sukurti botą, kuris pakoreguotų įvairius straipsnius, atsisakant žodžių „Vokietij“, „Vilniaus raj“ (ir pan.) (jie naudojami šimtuose straipsnių). Straipsnis „Vilniaus raj.“ (su tašku) gal ir būtų nieko, bet be taško tai nelabai :-) --Brox 21:44, 2009 birželio 21 (EEST)
Abejotina, ar tikrai bent kiek tokie nukreipiamieji straipsniai naudingi. Nemanau, kad taip jau sunku sukurti „normalią“ vidinę nuorodą, iš vieno kito vargano baito irgi nelabai ką sutaupysime – Vikimedijos serveriuose vietos pakaks. ;-) Be to, kartais nelabai ir besuprasi, į ką turėtų nukreipti kokia nors žodžio šaknis. Negana, kad buvo kuriami tokie nesuprantami stub šablonai, kaip {{Sta-stub}}, kai pavadinimas gali būti ir pilnas (painiavos tik mažiau...). Kaip minėjo Brox, reikėtų laikytis ir lietuvių kalbos taisyklių. Botas straipsnius pakoreguotų gana greitai, skriptai automatiniams teksto pakeitimams yra sukurti. --Homo 22:12, 2009 birželio 21 (EEST)

Na, iš tiesų paieškoje tokios "santrumpos" atrodo negražiai, bet rašant straipsnius taip greičiau sudedamos nuorodos. Tačiau, aišku, mums turėtų būti svarbiausias skaitytojas, todėl neprieštaraučiau, jei tokios nuorodos būtų pašalintos. 22:22, 2009 birželio 21 (EEST)

Sutinku su tokių „šakninių“ ar „pusiau šakninių“ nukreipiamųjų puslapiu panaikinimu. —Kellogg257 22:29, 2009 birželio 21 (EEST)

Per savo parašytus beveik 13 000 straipsnių esu sudėjęs apie 50 000 tokių nuorodų, kurios labai palengvino rašymą, gal net iki 30 proc. Kadangi savo planą beveik įvykdžiau, neprieštarauju, kad kas turi laisvo laiko ir kam negaila Vikipedijos resursų, pakeistų dalines nuorodas į pilnas.--lazdynas 23:37, 2009 birželio 21 (EEST)

Gal vertėtų organizuoti balsavimą šiuo klausimu, kad būtų galima įrašyti į taisykles ir susitarimus?--Qwarc 00:03, 2009 birželio 22 (EEST)

Na, pasižiūrėjau, angliškoje Vikipedijoje skatina iš netaisinklingai parašytų žodžių daryti redirectus. Taip taip, žinau, lt wiki nėra angliškos wiki kopija, bet vistiek, jei ten veikia... Nematau, kokiu būdu tokie dalykai daro Vikipediją šiukšlynu. Nervina, kai nežinai kaip rašosi žodis ir turi bandyti visus variantus, kol pataikai. Darome taip, kad būtų patogiau gi. O jei iš tikro palengvina darbą taip smarkiai kaip Lazdynas sako, tai manau verta ir vien tik redaguotojų patogumui skirtus nukreipimus naudoti. O pabaigus naudoti aišku galima liepti tam botui surinkti, bet man tai neatrodo labai svarbu, nes paprasti skaitytojai tų nukreipimų niekados nemato. --Tired time 00:11, 2009 birželio 22 (EEST)
Balsavimui pritariu, tik manau jį reikėtų išskaidyti bent į dvi dalis :
  1. Ar naudoti Lenkij tipo redirectus,
  2. Ar naudoti redirectus su neteisinga rašyba.

Na dėl tik netaisyklingos rašybos, gal reiktų apsiriboti tik sudėtingiau rašomais žodžiais, jei neatsirastų kitaip manančių--Tired time 00:22, 2009 birželio 22 (EEST)

Galma būtų priekaištauti tokiai logikai. Sakykim ką reiškia netaisyklinga rašyba? Pavyzdžiui, jūsų paminėtas Lenkij yra arba blogai parašytas pilnas valstybės pavadinimas, arba blogai sutrumpintas valstybės pavadinimas. su jūsų pasiūlyto balsavimo variantu, nesuprasi kaip balsuoti, o tuo labiau kaip elgtis administruojant. Anglų kalbos pavyzdys nelabai tinka, nes ji skiriasi nuo lietuviškos - linksnių ne perdaugiausia :), todėl ten problemų mažiau. Dar norėjau pridurti, kad nei vienoje enciklopedijoje nemačiau kad klaidingi pavadinimai būtų rašomi tada neatskirsi kur teisybė kur ne. O paprasti vartotojai per paiešką mato visus straipsnius. Ir gali taip atsitikti, kad mes vietoj straipsnio lenkija, turėsime len, lenk, lenk., lenki, len., lenki., lenkij., lenkij. Kaip matote iš nuorodų, jau sunku suprasti kur apie valstybę straipsnis, kur apie lenkų kalbą, o kur apie lenkų tautą. Taupydami laiką, prarandame kokybę--Qwarc 00:42, 2009 birželio 22 (EEST)
Neteisingus pavadinimus nuo teisingų atskiriame pagal tai, kuriuo yra pavadintas straipsnis. Pavyzdys, kur būtų rašomi klaidingi pavadinimai galėtų būti nukreipimas en:Condoleeza Rice į straipsnį en:Condoleezza Rice. Nukreipimas įdėtas į kategoriją en:Category:Redirects_from_misspellings (kur yra dar labai daug pavyzdžių). Manau ir mes tokią kategoriją galėtume sukurti. Lenkij tipo nukreipimus galėtume dėti į kitą specialią kategoriją. Tada administratoriai žinotų kaip elgtis. Apie linksnius nekalbu, kad visų redirectų pavadinimai turi būti vardininku, sutinku. Neesu tikras, bet man atrodo, kad paieškoje peradresavimai matomi nebent skliausteliuose (pvz.) ir tik tada, kai įvedi tikslų peradresavimo pavadinimą ir vietoje "rodyti" paspaudi "paieška". Net jei visa tai ir sukeltų kažkiek netvarkos (kol kas nematau kokios), nemanau kad ji būtų svarbesnė, nei tūkstančiai straipsnių, kuriuos parašytume, nes sutaupytume laiko dėl Lenkij tipo redirectų--Tired time 01:57, 2009 birželio 22 (EEST)
Kiek suprantu, turimas galvoje iškrentantis straipsnių sąrašas (gaunamas vedant žodžio pradžią į laukelį „paieška“). Jame „Lenkij“ tikrai nėra labai naudingas... O dėl sutaupyto laiko... Kaip yra sakęs vienas programavimo dėstytojas: „Kiek laiko sutaupyta? Kelios milisekundės? O kiek atminties? Keli baitai? Tai ar vertėjo išeities tekstą taip sujaukti?“ (na, ar bent panašiai)...Ir jei jau žiūrėsime taip jau visiškai praktiškai, tai argi straipsnių rašymas apskritai nėra laiko švaistymas..? --Martynas Patasius 02:26, 2009 birželio 22 (EEST)
Aaaa, ten. Jo ten neturėtų būti. O angliškoje wiki ir nėra, ten redirectų tame iškrentančiame straipsnių sąraše neišmeta. Tai čia gal tiesiog reiktų mūsų programos kodą pataisyti. Na, manau rašydami straipsnius mes darome daug naudos visuomenei ir, pagal mano filosofiją, tai yra labai prasminga.--Tired time 03:02, 2009 birželio 22 (EEST)
Kažkaip nuo seno buvo sutarta, kad nukreipiamieji nedaromi iš trumpinimų, klaidų ir pan., bet keli atsirado ir plačiai naudojami, pvz., 2PK. Na ir visiškai šią tvarką ignoravo User:lazdynas. Esu bandęs su tuo kovoti, net trinti tokius redirect, bet buvau apkaltintas vandalizmu mielojo User:Hugo.arg, kuris dabar čia matau jau uodegą pabrukęs "neprieštarauja"... --Dirgela 07:06, 2009 birželio 22 (EEST)
Man įdomu, ar žmogus, įsijungęs vikipediją ieškos tokio straipsnio kaip Lenkij. Netyčia suklydus, klaidą jis pastebės (jei nepaspaudė vienos raidės). Tokios nesąmonės atsirado dėl keleto tinginių, kuriems labai sunku parašyti [[Lenkija|Lenkijos]] ir jie pradeda rašyti [[Lenkij]]os.--...Spaideris...aptarimas 09:53, 2009 birželio 22 (EEST)
Tie keli tinginiai nepatingėjo parašyti beveik pusę vikipedijos straipsnių... --Dirgela 06:44, 2009 birželio 23 (EEST)
Na neieškom dabar kaltų ir panašiai. kaltas tas, kaltas anas, geriau konstruktyviai pasvarstome, ką daryti? Manau pirma - balsuojam. antra, jei pritarimas būtų, naikinam viki nuorodas į tokius nukreipiamuosius straipsnius, o dėl en viki tai visi nukreipimai matosi, net ir blogi, todėl pas mus tikrai visiškas chaosas.--Qwarc 10:06, 2009 birželio 22 (EEST)
Atleiskit, iš tiesų rodo blogai parašytus nukreipimus en.viki. Ne taip pažiūrėjau vakar. --Tired time 12:31, 2009 birželio 22 (EEST)
Nors nematau problemos dėl trumpinių, tačiau iškyla vienintelis trūkumas, tai aiškios tvarkos nebuvimas. Tai išsprendžiama netrumpinant, kadangi žodžius, terminus, pavadinimus galima pritrumpinti iki absurdiško lygio. Todėl pritariu nuomonei, kad straipsnių pavadinimai ir jų dalys nebūtų trumpinamos. Kuo daugiau tvarkos, tuo visiems bus paprasčiau ir patogiau vėliau.--Atlantas 21:45, 2009 birželio 22 (EEST)

Aiškią tvarką galima padaryti visus Lenkij tipo redirectus prisikiriant vienai kategorijai, o su dažnai daromomis gramatinėmis klaidomis - kitai kategorijai--Tired time 19:24, 2009 birželio 23 (EEST)

Jau kažkas kažką pridarė, kad renkant žodį paieškoje nebeišmeta sąrašo. Mano nuomone, tai dėl keleto redirektų neverta išvis panaikinti paiešką lengvinančio sąrašo. 13:56, 2009 birželio 24 (EEST)
Gal galite patikslinti, apie ką kalbate? —Kellogg257 14:04, 2009 birželio 24 (EEST)
Kellogg, turimas galvoje iškrentantis straipsnių sąrašas (gaunamas bevedant žodžio pradžią į laukelį „paieška“). Hugo, pas mane niekas nepasikeitė, išmeta. Spėju, kad jūs nustatymuose, paieškos nuostatuose, uždėjote varnelę ant "Slėpti AJAX pasiūlymus". --Tired time 14:44, 2009 birželio 24 (EEST)
Jeigu gerai supratau, pas mane irgi rodo. —Kellogg257 14:48, 2009 birželio 24 (EEST)

Kad ne, varnelė neuždėta. Atsijungiau - veikia gerai. Tada viskas gerai, čia su mano nustatymais tada tik kažkokios problemos (nors atstačiau pradinius nustatymus - visvien tas pats...). 14:54, 2009 birželio 24 (EEST)

Apie problemos sprendimo būdus[redaguoti vikitekstą]

Kadangi Vokietij ir Kanad naudojau (šalių pavadinimams, kadangi jie itin dažnai minimi geografiniuose, istoriniuose straipsniuose), tai irgi turiu pasiaiškinti. Tokie sutrumpinti variantai nėra redirect'ai (kurių funkcija nukreipti skaitytoją, ieškantį pagal sinonimą ar abriaviatūrą, į straipsnį, o techninis įrankis, palengvinantis hiperteksto organizavimą.

Kokia nauda?

  1. Sutrumpinti variantai naudingi kalbose, turinčiose morfologiškai kaitomus žodžius - rašant ar wikizuojant straipsnį taupomas laikas.
  2. Redaguojant straipsnį su tokiomis nuorodomis - lengviau suvokiamas tekstas, kadangi ilgi intarpai mažina suvokiamumą.

Kuo blogi:

  1. Rašant į paieškos juostelę, pvz., Kana, parodomas galimų variantų sąrašas - Kanabas, Kanad, Kanada ir kt., - kur parodomi straipsniai (įskaitant Redirect straipsnius) su tokia pradžia). Kanad čia aiškiai nereikalingas, mažina pateikiamo sąrašo efektyvumą.
  2. Galbūt gadina Vikipedijos statistikas, jei Redirectai įskaičiuojami į bendrą straipsnių skaičių...

Sprendimo būdai:

  1. Egzistuojančius redirectus Vokietij etc pakeisti naudojant botus (jei tai užsiprogramuotų...), o Vokietij tipo redirectus uždrausti.
  2. Vokietij tipo redirectus patobulinti - galbūt įmanoma įrašyti prierašą, kuris užblokuotų tokių redirect'ų rodymą paieškos juostelėje (ir galbūt blokuotų įskaičiavimą į statistikas). Nežinau Wikipedijos „skriptinimo“ galimybių, bet manyčiau, kad tai įmanoma. Tuomet visi blogumai išsispręstų.
  3. Galbūt įmanoma tokius techninius Redirect'us pervadinti kokiu nors kitu pavadinimu, bet tai būtų gana ryškus keitimas Wikipedijos sistemoje.

siūlau naudoti antrąjį sprendimo būdą. Gal kas išmanantis imtųsi tai išspręsti?--rencas 07:49, 2009 birželio 23 (EEST)

Beje, dėl klaidų Vikipedijos lietuviškuose tekstuose. Šiame puslapyje yra ne vienas toks fragmentas kaip „21:45, 2009 birželio 22 (EEST)“ su akivaizdžia klaida - neteisingai užrašyta data (turėtų būti „21:45, 2009 m. birželio 22 d. (EEST)“) žr. [Data ir laikas]. Tokį klaidingą rašymą mato kur kas daugiau žmonių. --rencas 07:49, 2009 birželio 23 (EEST)

Na, dėl parašo turbūt reikėtų pritarti - lietuviška data būtų geriau... O dėl „Vokietij“ tipo nukreipimų - gal dar geriau būtų paruošti priemonę, kuri iš „[[Vokietij]]os“ padarytų „[[Vokietija|Vokietijos]]“? Iš principo įmanoma - reikia išskirti šaknį ar kamieną, rasti taip prasidedantį straipsnį su trumpiausiu pavadinimu - tai ir bus ieškomas straipsnio pavadinimas -, o prie šaknies ar kamieno pridėję galūnę gausime nuorodos tekstą... Pradžioj reikėtų apsižiūrėti - gal kas nors tokią (ar panašią) jau paruošė (tarkim, kokioje kitoje Vikipedijoje)? --Martynas Patasius 22:32, 2009 birželio 25 (EEST)
Kažkas šiek tiek panašaus Rusiškoje Vikipedijoje: ru:Википедия:Викификатор (ru:MediaWiki:Wikificator.js), ru:Участник:X-romix/wordwikify (ru:Участник:X-romix/wordwikify.js), Angliškoje - en:User:Dschwen/HighlightRedirects (en:User:Dschwen/highlightredirects.js)... Tiksliai tokio nepavyko rasti, bet panašu, kad paruošti nėra neįmanoma... --Martynas Patasius 23:00, 2009 birželio 25 (EEST)
Dėl nuorodų į tokius sutrumpinimus sutvarkymo, manau tai botų darbas. Tik Botui sutvarkius visas nuorodas pavyzdžiui į Vokietij (žr.) bus galima išmesti tokią sutrumpintą nuorodą. Tokių sutrumpinimų šiuo metų yra daug, o į juos nuorodų dar daugiau, todėl rankinės priemonės panašios į pasiūlytas mažai padės. --Vpovilaitis apt. 11:05, 2009 birželio 30 (EEST)
Dėl datos formato parašiau į budzilą ir translatewiki. --Vpovilaitis apt. 11:05, 2009 birželio 30 (EEST)
Atrodo ši problema yra sprendžiama žr. --Vpovilaitis apt. 13:53, 2009 birželio 30 (EEST)
Dėl kaitomų nuorodų lengvesnio užrašymo priemonės žr. --Vpovilaitis apt. 11:05, 2009 birželio 30 (EEST)

Dėl Vikifikatoriaus[redaguoti vikitekstą]

Panagrinėjus Martyno nurodytą, Rusiškoje Vikipedijoje esantį Vikifikatorių ir jo išeities tekstą (ru:Википедия:Викификатор ru:MediaWiki:Wikificator.js), manau tokia priemonė Lietuviškojoje Vikipedijoje tikrai nepakenktų. Tiesa jos tiesiogiai perkelti nepavyks, nes skiraisi rusų ir lietuvių kalbų rašyba, todėl pradžioje siulau perkelti šios priemonės Vikifikatoriaus aprašymą jį išverčiant iš rusų kalbos ir pritaikant lietuvių kalbai, Lietuviškosios Vikipedijos taisyklėms ir poreikiams, t.y. nurodant, kokie standartiniai keitimai redaguojant puslapius (juos vikizuojant) turėtų būti atliekami Lietuviškojoje Vikipedijoje, kuriuos galėtų atlikti šis Vikifikatorius, tuomet pagal tokį aprašymą būtų galimą sukurti Lietuviškąjį vikifikatorių. Kai kurius šio būsimojo vikifikatoriaus galimus atlikti pakeitimus gal būt reikės išdiskutuoti šio būsimojo aprašymo Vikifikatoriaus aptarimų puslapyje. Nesu puikus rusų kalbos žinovas, todėl siūlau kam nors prisidėti prie vikifikatoriaus aprašymo išvertimo ir bent pirminio „pritaikymo“: panaikinant, pakeičiant, papildant arba pažymint aprašyme vietas, kurios netinka lietuvių kalbai, Lietuviškosios Vikipedijos taisyklėms ir poreikiams. --Vpovilaitis apt. 12:58, 2009 liepos 1 (EEST)

Balsavimas (12:1)[redaguoti vikitekstą]

Balsavimas įvyko, priimta

Ar naikinam ir uždraudžiame nukreipiamuosius straipsnius, kurių pavadinimai sutrumpinti?

Taip[redaguoti vikitekstą]

  1. --Qwarc 10:10, 2009 birželio 22 (EEST)
  2. --...Spaideris...aptarimas 10:12, 2009 birželio 22 (EEST)
  3. Kellogg257 12:15, 2009 birželio 22 (EEST)
  4. --Homo 21:46, 2009 birželio 22 (EEST)
  5. Tik dėl tvarkos, kuo tvarkingiau tuo geriau.Atlantas 21:47, 2009 birželio 22 (EEST)
  6. --Žiedas 21:51, 2009 birželio 22 (EEST)
  7. --Dirgela 06:36, 2009 birželio 23 (EEST)
  8. -- Brox 07:56, 2009 birželio 24 (EEST)
  9. Matasg 13:18, 2009 birželio 24 (EEST)
  10. Andrius // 17:46, 2009 birželio 26 (EEST)
  11. Žinoma, nepamiršdami, kad kitokio tipo nukreipiamieji straipsniai būtini (kurių, mano nuomone, per mažai). --Viskonsas 22:35, 2009 birželio 28 (EEST)
  12. Su sąlyga, kad tokie nukreipimai nebus automatiškai išmetami, nesutvarkius į juos rodančių nuorodų. --Vpovilaitis apt. 09:17, 2009 birželio 30 (EEST)

Ne[redaguoti vikitekstą]

Aš tokius nukreipimus naudoju VISŲ PIRMA siekdamas palengvinti savo darbą, taip pat iš dalies siekdamas sumažinti griozdiškumą taisomuose straipsniuose, pvz. [[Bosnija ir Hercegovina|Bosnijos ir Hercegovinos]] man žymiai lengviau rašyti [[Bosnijos ir Hercegovinos]] arba [[Vilniaus raj]]. Tačiau jeigu bus nuspręsta tokios praktikos atsisakyti – grįšiu prie ilgesnių variantų, ką bedarysi. CD 11:47, 2009 birželio 22 (EEST)

Komentarai[redaguoti vikitekstą]

Ne apie tai balsuojama.
Niekas neteigia, kad reikia palikti esamą padėtį. Reikia įrankių, palengvinančių nuorodų kūrimą. Kol kas kaip įrankis naudojami #Redirect'ai. Kai bus toks įrankis, tokio Redirect'ų dalinai ydingo naudojimo nebereiks ir jis pats savaime išnyks be balsavimo.
Tegul taria žodį žmonės, galintys sukurti būdą modifikuoti Redirectus, kad redirektai hipertekstų organizavimui turėtų specialų statusą be neigiamų efektų (arba sukurti specialų įrankį). Kas čia Vikipedijoje arčiausiai dievo? Gal problemos sprendimu galėtų pasirūpinti administratoriai? Sistemų vystytojų, kiek suprantu, šiuo metu lietuviška vikipedija neturi. Gal panašių įrankių turi kitų kalbų vikipedijos? --rencas 14:03, 2009 birželio 24 (EEST)

balsuojama apie apie tai, kaip parašyta, o jūsų pasiūlymas dėl naujo įrankio deja nerealus. Niekas nesukurs tokio įrankio, nes papraščiausiai neaišku ką čia kurti, o ir su kkūrimų mums sunkiai sekasi--Qwarc 21:32, 2009 birželio 24 (EEST)

Priemonė[redaguoti vikitekstą]

Dėl įrankio. Tai įvedimui jis kaip toks yra. (žr.). Tačiau vieno šablono {{a}} nepakanka (vieno kaitomo žodžio šablonas), todėl sukūriau keletą šablonų:
  • {{~}} - vienam kaitomam žodžiui;
  • {{~2}} - dviem kaitomiems žodžiams;
  • {{~3}} - trims kaitomiems žodžiams;
  • {{~4}} - keturiems kaitomiems žodžiams.
Pvz.:
--Vpovilaitis apt. 08:49, 2009 birželio 30 (EEST)
Manau, kad šiuo atveju parašyti paprastą nuorodą [[Bosnija ir Hercegovina|Bosnijos ir Hercegovinos]] yra daug lengviau nei {{~3|Bosnij|a|os|ir|||Hercogovin|a|os}}, t.y. su šiais šablonais straipsnis taps dar griozdiškesnis.--...Spaideris...aptarimas 10:15, 2009 birželio 30 (EEST)
Šie šablonai neturėtų būti paliekami normaliame tekste (ne jų aprašymuose), todėl užrašant manau juos būtina rašyti su subst:, t.y. užrašius {{subst:~3|Bosnij|a|os|ir|||Hercogovin|a|os}}, išsaugojus ir atidarius dar kartą reagavimo langą toje vietoje būtų matomas ne šablonas, o [[Bosnija ir Hercegovina|Bosnijos ir Hercegovinos]]. Tam, kad patogiau ir greičiau būtų galima užrašyti šiuos šablonus po redagavimo langu eilutėje „Specialūs simboliai:“ yra sukurti specialūs mygtukai, juos paspaudus susikuria tuščias šablonas, pvz. {{subst:~4||||||||||||}}, kurį belieka užpildyti. Esant šiai papildomai galimybei pats vartotojas gali pasirinkti kas jam greičiau ar užrašyti naujame tekste [[Bosnija ir Hercegovina|Bosnijos ir Hercegovinos]] ar paspaudus mygtuką {{subst:~3|||||||||}} jį užpildyti iki {{subst:~3|Bosnij|a|os|ir|||Hercogovin|a|os}}. --Vpovilaitis apt. 11:16, 2009 birželio 30 (EEST)

Įgyvendinimas[redaguoti vikitekstą]

Įgyvendinimo eiga ir priemonės aprašytos bendruomenės aptarimo puslapyje.

  1. Suteikta Sutvarkytos nuorodos į sutrumpintus ir ne vardininko linksnyje buvusius šalių nuorodinius straipsnius bei jie panaikinti, perbėgant per Sąrašas:Šalių sąrašas ir Anglija, Škotija, Velsas. --Vpovilaitis apt. 10:56, 2009 liepos 9 (EEST)
  2. Suteikta Sutvarkyta dabartinės Lietuvos apskritys, nesutvarkyta gubernijos ir Suteikta Sutvarkyta dabartiniai rajonai --Vpovilaitis apt. 08:01, 2009 liepos 15 (EEST)

Reikalinga tvarkymui[redaguoti vikitekstą]

  1. Lietuvos apskritys, istorinės apskritys, vaivadijos, gubernijos ir rajonai
  2. Sąrašas:Lietuvos miestai
  3. Jūros
  4. ...

Prašome pildyti šį sąrašą reikalingų tvarkyti sutrumpintų ir ne vardininko linksnyje esančių nuorodinių straipsnių. --Vpovilaitis apt. 10:56, 2009 liepos 9 (EEST)

Prašau pasisakyti dėl šių taisyklių ar jas patobulinti prieš pateikiant balsavimui.--Dirgela 20:38, 6 liepos 2010 (EEST)[atsakyti]

Spėju daugiau nebebus norinčių pasisakyti, tai skelbiu balsavimą:

Balsavimas[redaguoti vikitekstą]

Šias taisykles skelbti oficialiomis.

Už:

  1. --Dirgela (aptarimas) 20:56, 21 vasario 2015 (EET)[atsakyti]
  2. --Martynas Patasius (aptarimas) 21:54, 21 vasario 2015 (EET)[atsakyti]
  3. Ta-Ntalas (aptarimas) 12:16, 24 vasario 2015 (EET)[atsakyti]
  4. Nomad (aptarimas) 14:14, 24 vasario 2015 (EET)[atsakyti]
  5. --Homo (aptarimas) 18:36, 27 vasario 2015 (EET)[atsakyti]

Prieš:

  1. --Submixster (aptarimas) 23:50, 21 vasario 2015 (EET).[atsakyti]

Komentarai:

Paprastai ... neturėtų rodyti, neturėtų būti ir t.t. vieni neapibrėžtumai. --Submixster (aptarimas) 23:50, 21 vasario 2015 (EET)[atsakyti]

Kitaip tariant, norėtumėte, kad vietoj kokio nors „neturėtų būti“ būtų „griežtai draudžiama“? Bet pagal Vikipedija:Saikingas dėmesys taisyklėms išimčių vis viena gali būti. Pavyzdžiui, jei nukreipiamasis straipsnis bus pažymėtas kaip trintinas, gaus ir kategoriją, ir teksto. Rašyti taisyklėje apie tokias išimtis nesinori (po to dar pasirodys, kad viena praleista), bet jų yra, tad rašoma švelniau, ne „griežtai draudžiama“. --Martynas Patasius (aptarimas) 02:34, 25 vasario 2015 (EET)[atsakyti]
Tokie parašymai rekomenduotina palieka neapibrėžtumą, o tokių neapibrėžtumų dabartiniame projekte yra pusė teksto. Aš nelabai suprantu, kam jie išvis įdėti - mano manymu, patarimai ir turėtų buti "patarimuose", o taisyklės turėtų būti "taisyklės". Siūlau šalinti iš teksto visus "turėtų būti" ir palikti juos kaip rekomendacijas (priedą prie taisyklių). Skyriuje „Netinkami nukreipimai“ yra vienas punktas iš trijų, kuriame, atvirkščiai, rašoma, kas yra tinkama, nežinau kodėl. Aš siūlau nepalikinėti tų neapibrėžtumų: na sakykim žmogus padarys nukrepimą iš Bitė į naminę bitę - ir pasiremdami taisyklėmis jūs negalėsite įrodyti kitiems viki dalyviams, kad reikia daryti atvirkščiai, nes viskas tai tik "patartina", "turėtų būti" - tai yra "taisyklė".--Submixster (aptarimas) 14:14, 27 vasario 2015 (EET)[atsakyti]
Pasiūlymamas buvo 2,5 metų, dabar matyt reikėtų užbaigti balsavimą ir jei taisyklės nebus priimtos diskutuoti toliau.--Dirgela (aptarimas) 17:31, 27 vasario 2015 (EET)[atsakyti]

Sprendimas:

5 balsavus už ir 1 balsavus prieš taisyklės priimtos. --Martynas Patasius (aptarimas) 21:54, 14 kovo 2015 (EET)[atsakyti]