Vikiprojektas:Metai

Projektas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Vikipedija:WikiProject Metai)
   Tai nebeaktyvus Vikipedijos projektas.
Projekte neatlikta jokių pakeitimų ne mažiau nei metus.
2024 metai
 
Prieš ... metų(-us)
 
Chronologija
 
Kategorijos
 
Vikiprojektas

Pavadinimas[redaguoti vikitekstą]

Wiki Projektas Metai

Yra sukurta Vikisritis:Metai.

Apimtis[redaguoti vikitekstą]

Šis Wiki Projektas pirmiausiai skirtas apibrėžti kaip turi atrodyti straipsniai, aprašantys tam tikrų metų įvykius. Šabloną rekomenduojama naudoti visiems metų straipsniams.

Jei dar nėra sukurta kurio nors metų m. e. m. straipsnio, tai galima panaudoti šabloną {{Metų šablonas}}, kuris skirtas įstatyti pradinę metų straipsnio informaciją į naują kuriamą metų straipsnį. Pvz.: Galima įstatyti {{subst:Metų šablonas|subst=subst:|2015}}, kur 2015 - kuriamo straipsnio metai be „m.“.

Jei dar nėra sukurta kurio nors metų pr. m. e. straipsnio, tai galima panaudoti šabloną {{Metų pr. m. e. šablonas}}, kuris skirtas įstatyti pradinę metų pr. m. e. straipsnio informaciją į naują kuriamą metų pr. m. e. straipsnį. Pvz.: Galima įstatyti {{subst:Metų pr. m. e. šablonas|subst=subst:|1501}}, kur 1501 - kuriamo straipsnio metai be „m. pr. m. e.“.

Panašūs Wiki Projektai[redaguoti vikitekstą]

Apjungtiems dešimtmečiams ir šimtmečiams skirti projektai:

Panašus:

Susiję:

Dalyviai[redaguoti vikitekstą]

Nebaigtumo kriterijus[redaguoti vikitekstą]

Straipsnis apie metus turi būti pažymėtas kaip nebaigtas, jei nėra pirmo sakinio (2000 yra nekeliamieji metai, prasidedantys aštuntadienį), standartinės lentelės, 2-3 įvykių Lietuvoje, 5-6 įvykių pasaulyje bei po 1-2 gimimo ir mirties datas (gimimo datos nebūtinos metams nuo 1960).

Įvykių pagal tipus priskyrimas metų kategorijoms[redaguoti vikitekstą]

  • Albumai - kategorizuojami pagal jų išleidimo (platinimo pradžios) metus tam kuriant kategorijas (pvz. Kategorija:2008 albumai), esant bent vienam tų metų albumą aprašančiam straipsniui, kurios priskiriamos konkrečių metų įvykių kategorijai;
  • Filmai - kategorizuojami pagal jų sukūrimo metus tam kuriant kategorijas (pvz. Kategorija:2008 filmai), esant bent vienam tų metų filmą aprašančiam straipsniui, kurios priskiriamos konkrečių metų įvykių kategorijai;
  • Muzika - įvykiai muzikoje kategorizuojami pagal metus tam kuriant kategorijas (pvz. Kategorija:2008 muzikoje), esant bent vienam tų metų įvykį muzikoje aprašančiam straipsniui, kurios priskiriamos konkrečių metų įvykių kategorijai;
  • Kompiuteriniai žaidimai - kategorizuojami pagal jų išleidimo (platinimo pradžios) metus tam kuriant kategorijas (pvz. Kategorija:2008 kompiuteriniai žaidimai), esant bent vienam tų metų kompiuterinį žaidimą aprašančiam straipsniui, kurios priskiriamos konkrečių metų įvykių kategorijai;
  • Olimpinės žaidynės - kategorizuojamos pagal jų vykimo (atidarymo) metus tam kuriant kategorijas (pvz. Kategorija:2008 metų vasaros olimpinės žaidynės), esant bent vienam tų metų olimpines žaidynes aprašančiam straipsniui, kurios priskiriamos konkrečių metų įvykių kategorijai;
  • Čempionatai - kategorizuojami pagal jų vykimo (atidarymo) metus tam kuriant kategorijas (pvz. Kategorija:2008 m. Europos futbolo čempionatas), esant bent vienam tų metų tą konkretų čempionatą aprašančiam straipsniui, kurios priskiriamos konkrečių metų įvykių kategorijai;
  • Gyventojų surašymai - kategorizuojami pagal jų vykimo (pradžios) metus tam kuriant kategorijas (pvz. Kategorija:2001 m. LGS), esant bent vienam tų metų gyventojų surašymą aprašančiam straipsniui, kurios priskiriamos konkrečių metų įvykių kategorijai;
  • Rinkimai - kategorizuojami pagal jų vykimo (pradžios) metus tam kuriant kategorijas (pvz. Kategorija:2008 m. rinkimai), esant bent vienam tų metų rinkimus aprašančiam straipsniui, kurios priskiriamos konkrečių metų įvykių kategorijai;

Naudingi šaltiniai[redaguoti vikitekstą]

Pasiūlymai[redaguoti vikitekstą]

  • Metų straipsniuose padaryti atskirą skiltį ==Nobelio premijos laureatai==, kaip kad angliškoje wiki. --Nomad 09:15, 15 Rugsėjo 2005 (EEST)
  • Perkelti metų straipsnius į "sąrašų" vardų sritį, nes tai ne straipsniai, o įvykių sąrašai.--Dirgela 18:23, 2009 kovo 20 (EET)
    • Manau, neapgalvotas pasiūlymas. Ar nors vienoje viki metų straipsniai yra "sąrašų" vardų srityje? Ne. Kaip tuomet atrodys tiesioginės nuorodos į metų straipsnius? Sąrašas:2009 m.? Kam šautų į galvą daryti tokias nuorodas? Kodėl jos tiek turėtų būti pailginamos? Manau pasiūlymas yra nepriimtinas. --Vpovilaitis apt. 18:30, 2009 kovo 23 (EET)
      • Pasiūlymas apgalvotas - siūloma tai daryti lietuviškoje viki, o ne bet kurioje kitoje viki, nes nedaugelyje kitų viki yra vardų sritis "Sąrašas:", be to nemanau, kad kiltų problemų ir dėl nuorodų, jei visi metų įvykių sąrašai būtų pervadinti paliekant nukreipimus. Taip pat kol kas pasigendu pagrindimo, kodėl metams daroma išimtis, jei kiti sąrašai yra perkelti į tam skirtą vardų sritį. O pervadinant matyt reikėtų duoti ir atitinkamą pavadinimą Sąrašas:2009 m. įvykiai--Dirgela 19:08, 2009 kovo 23 (EET)
        • Sąrašų srityje automatiškai neveikia paieška. Tiesa, registruoti vartotojai, gali įsijungti, kad, automatiškai būtų ta paieška jiems vykdoma, tačiau ką daryti neregistruotiems vartotojams? Na aiškų jie tai gali padaryti antru žingsniu panaudoje išplėstinę paiešką. bet ar tai bus jiems patogu? O dėl nuorodų, tuomet reikia neužmiršti ir pakeisti redirect straipsniuose pvz.: 2009, nes dabar pervadinant 2009 m. į Sąrašas:2009 m. įvykiai, atsirastų dvigubi pervadinimai. Iš esmės, jei laikysime mano pastabas ne labai esminėmis, tai manau aš sutikčiau, kad metų straipsniai labiau yra sąrašai, o ne straipsniai. Tokia operaciją geriausiai galėtų atlikti bot-as, Pvz. Naudotojas:VP-bot, tačiau prieš, kuriant botui šį funkcionalumą, manyčiau reikėtų bendruomenės pritarimo, o ne tik mūsų dviejų (šiuo metu jau bendros) nuomonės. --Vpovilaitis apt. 20:32, 2009 kovo 23 (EET)
      • Taip, paieškos problema yra, gal ją kaip nors galima išspręsti, nes dabar iš tikro yra sunku surasti straipsnius esančius Sąrašų vardų srityje, neseniai niekaip negalėjau surasti telefonų kodų sąrašo. Bet čia bendra sąrašų problema, gal kas turės idėjų kaip tai išspręsti? Bet kuriuo atveju labai skubėti nereikėtų, gal dar bus norinčių pareikšti nuomonę šiuo klausimu, manau savaitę kokią reikėtų tam palikti. Dėl boto funkcionalumo manau neturėtų didelių problemų būti, užtektų papildyti bot'o aprašymą ir padaryti kelis testinius keitimus, tada suderinimas nebūtų komplikuotas. Bendruomenės pritarimo reikia ne pačiam boto funkcionalumui, o jo daromiems keitimams.--Dirgela 20:42, 2009 kovo 23 (EET)
        • Dėl automatinės paieškos sąrašų srityje kažką esu matęs Budziloje. Atrodo specialiai ten užsakius šią problemą galima būtų išspręsti. Bet prieš kreipiantis į Budzilą reikia visos bendruomenės balsavimo. Tai aišku nėra greitai. Ir tikrai reikėtų laukti net ilgiau nei pora savaičių. Na bet matau jau ne vieną „ne“ prieš pačią idėją. --Vpovilaitis apt. 21:28, 2009 kovo 23 (EET)
          • Tai tada manau būtų tai galima daryti paraleliai - paskelbti balsavimą dėl paieškos ir daryti perkėlimą, nes tai netiesiogiai tarpusavyje susiję dalykai.--Dirgela 19:37, 2009 kovo 24 (EET)
            • Norėčiau patikslinti, kad mano manymu čia reikalingi du balsavimai: dėl paieškos įdiegimo ir dėl metų straipsnio perkėlimo į sąrašų sritį. O kas liečia metų straipsnių perkėlimą į sąrašų sritį, toliau analogiškai mąstant, reikėtų perkelti į visus nuorodinius {{disambig}} straipsnius, nes tai taip pat tik sąrašai, kuriuose surašyti tik sąvokos galimų reikšmių aibė. Taip pat į sąrašų sritį, analogiškai mąstant, galima būtų perkelti visas biografijas, nes jose, kad ir nestruktūriškai yra pateikiama tik faktų apie vieną arba kitą asmenį sąrašas. Taip galima būtų į sąrašų sritį perkelti beveik visus straipsnius. Todėl geriau panagrinėjame, kas yra metų straipsnis. Kaip konkrečius metus geriau aprašyti. O ne pradėti juos mėtyti iš vienos vardų srities į kitą. Kas geriausiai nusako metus? Mano nuomone, tai: įvykiai, kurie tais metais įvyko, bet nereikia jų metų straipsniuose dar kartą aprašyti, jei jie aprašyti atskiruose straipsniuose, užtenka juos nurodyti. Todėl tikrai nemanau, kad juos reikėtų iškelti į sąrašų vardų sritį. --Vpovilaitis apt. 11:09, 2009 kovo 26 (EET)
        • Manau balsavimai reikalingi, jei būtų kažkokių alternatyvų, tiek vienu, tiek kitu atveju. Juk prieš kuriant tuos straipsnius jokių balsavimų nebuvo :) Straipsnyje apie tam tikrus metus iš tikro nėra ką daugiau parašyti nei yra šablone, tolimesnė informacija yra tam tikrų įvykių, įvykusių tais metais, sąrašai. Taigi, galima arba atskirti straipsnį nuo sąrašų arba su trumpa charakteristika perkelti į sąrašų sritį, arba daryti išimtį ir šiuos sąrašus laikyti straipsnių vardų srityje. Pati sąrašų vardų sritis nėra labai griežtai apibrėžta, tačiau matyt čia pakaktų sveiko proto kriterijų. Na.pvz., jei kas sugalvotų išvardinti visas 1948 m. dienas ir gautų 365 eilučių sąrašą, tai matyt būtų logiškiau iškelti atskirai ar kokią lentelę sukurpti.--Dirgela 14:29, 2009 kovo 28 (EET)
Eilinis Dirgėlos išsišokimas ir tiek, siūlau nekreipti dėmėsio ;) 20:44, 2009 kovo 23 (EET)
Beje, gal labiau tiktų diskusiją perkelti į aptarimą? --Martynas Patasius 22:02, 2009 kovo 26 (EET)
Paskelbiau aptarime balsavimą.--Dirgela 19:41, 2009 kovo 30 (EEST)