Vikipedija:Tobulas - gero priešas

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai yra Vikipedijos rašinys.
Čia pateikta vieno ar keleto naudotojų (o gal ir visos bendruomenės) nuomonė kai kuriais Vikipedijos tvarkos klausimais.

Tobulas – gero priešas. Šis posakis kartais tinka ir Vikipedijai.

Ką tai reiškia?[redaguoti vikitekstą]

Šis posakis taikomas, kai yra kelios alternatyvos su skirtinga verte. Paprastai kuri nors iš jų yra žymiai geresnė už kitas („tobula“), bet dėl kokių nors priežasčių „brangi“ (pavyzdžiui, reikalaujanti daug darbo). Tokiu atveju, siekiant „tobulos“ alternatyvos neretai ignoruojamos ar atmetamos „geros“ – „pigesnės“ ir geresnės už esamą padėtį, nors ir blogesnės už „tobulą“. Galų gale paprastai pasirodo, kad „tobula“ alternatyva taip ir neįgyvendinama, neįgyvendinamos ir „geros“. Padėtis taip ir lieka nepagerinta, kas blogiau tiek už „tobulos“, tiek ir už „geros“ alternatyvos įgyvendinimą.

Dėl to šis posakis ir ragina neskubėti atmesti „geros“ alternatyvos, kuri bent šiek tiek pagerintų padėtį, net jei yra geresnė „tobula“ alternatyva.

Taikymai Vikipedijoje[redaguoti vikitekstą]

Beviltiški straipsniai[redaguoti vikitekstą]

Vikipedija:Beviltiški straipsniai kaip tik aprašo vieną tokį atvejį: itin netvarkingus straipsnius. Tokiu atveju „tobula“ alternatyva yra straipsnį sutvarkyti, „gera“ – straipsnį ištrinti arba pakeisti žymiai trumpesniu geresniu tekstu. Aišku, sutvarkyti straipsnį geriau, bet paprastai tai taip ir nepadaroma. Dėl to kartais verta rinktis vieną iš „gerų“ alternatyvų.

Skydeliai[redaguoti vikitekstą]

Kitas atvejis susijęs su skydelių dėliojimu. Tokiu atveju „tobula“ alternatyva vėlgi yra straipsnį sutvarkyti, „gera“ – straipsnį pažymėti skydeliu.

„Kitų straipsnių“ argumentas[redaguoti vikitekstą]

Dar vienas atvejis pasireiškia, kai kas nors į pasiūlymą taisyti bėdas su kokiu nors straipsniu (ypač kai taisyti siūloma trinant) atsako nurodydamas, kad tokių bėdų yra ir kituose straipsniuose, ir retoriškai klausdamas „Kodėl pirma nesiimate jų“? Tokiu atveju „tobula“ alternatyva yra pataisyti visus tokius straipsnius, o „gera“ – pataisyti tą vieną straipsnį.

Kaip ir galima tikėtis, tokie „kitų straipsnių“ argumentai yra iš esmės beverčiai.

Kita taikymo pusė[redaguoti vikitekstą]

Kita šio posakio taikymo pusė aprašyta Vikipedija:Arba gerai, arba niekaip. Tas rašinys nukreiptas prieš nuomonę, kad vietoj „geros“ alternatyvos galima naudoti ir „blogą“ (pabloginančią esamą padėtį).