Vikipedija:Skubaus trynimo kriterijai

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Čia pateiktas pasiūlymas oficialioms Vikipedijos taisyklėms ar tvarkai.
Prašome pasisakyti aptarimo puslapyje.

Skubaus trynimo kriterijai yra sąrašas kriterijų, nors vieną kurių atitinkantį straipsnį ar failą administratoriai gali ištrinti be jokių diskusijų. Ne administratoriai tokį straipsnį gali pažymėti {{Trinti}} žyme. Sąvoka skubiai trinami čia reiškia būtent trynimą be svarstymo ir diskusijų, o ne būtinumą ištrinti kaip įmanoma greičiau. Šiuo šablonu pažymėti straipsniai patenka į kandidatų skubiai trinti kategoriją, kurią administratoriai laikas nuo laiko peržiūrinėja ir išvalo.

Žinia, kad jei straipsnis atitinka šiuos kriterijus, skubus trynimas vis tiek ne visada būtinas. Reikia pažiūrėti, gal straipsnį nesunku sutvarkyti, sumažinti iki nebaigto ar bent apibrėžimo ir poros sakinių. Taip pat galbūt bent dalį to straipsnio galima įkelti į kitą straipsnį. Jei taip, skubus trynimas tikriausiai nėra tinkama priemonė.

Labai svarbu netaikyti skubaus trynimo politikos straipsniams, kurie buvo sukurti visai neseniai (nebent akivaizdaus vandalizmo ir panašiais atvejais). Dažnai žmonės rašydami straipsnius daug sykių išsaugo, todėl pirmieji išsaugojimai gali atrodyti trintini – kai tuo tarpu straipsnis iš tiesų yra teberašomas.

Jei manote, kad nominuotas skubiam trynimui straipsnis nebuvo sukurtas iš blogos valios, yra mandagu apie siūlymą trinti atskirai pranešti jo autoriui. Žinoma, tai negalioja vandalizmo bei autorių teisių pažeidimo atvejams.

  • Akivaizdžios nesąmonės (AN) – beprasmiai, nerišlūs sakiniai, iš kurių dažniausiai neįmanoma nieko suprasti. Tai nėra tiesiog prastas teksto stilius, gramatinės klaidos, prastas vertimas ar abejotini faktai.
  • Akivaizdus vandalizmas (AV)
  • Bandymai (B) – vikipedijos galimybių išbandymai, kurie turėtų būti daromi tik smėlio dėžėje.
  • Ištrintos medžiagos atstatymas (IMA) – jei kažkas savavališkai atstato straipsnį ar failą, kuris buvo ištrintas priėjus bendro sutarimo diskusijoje, tas atstatymas turi būti vėl ištrintas, o atstatęs asmuo įspėtas.
  • Blokuotų naudotojų straipsniai ar kita medžiaga, įkelta kažkuriuo būdu apeinant blokavimą, turi būti trinama neatsižvelgiant daugiau į nieką. Žinoma, tai negalioja atvejams, kai naudotojas buvo užblokuotas anksčiau ir jo blokavimo laikas jau pasibaigęs. Taip pat šis kriterijus negalioja straipsniams, naudotojo sukurtiems dar iki blokavimo.
  • Autoriaus prašymas ištrinti (AP) – kai autorius gražiai prašo ištrinti kažkurį įkeltą kūrinį. Dažniausiai tai būna paveiksliukai, dėl kurių autorius persigalvojo ir kurie dar nėra plačiai naudojami, arba Naudotojo puslapio subpuslapiai, autoriui nebereikalingi, ar panašiai. Šis trynimas galimas tik nesant konfliktinei situacijai, kai trynimo neprašoma, pvz., tam, kad būtų panaikinti kažkokie „įkalčius“ ar iš ambicijų („ištrinsiu viską ką įdėjau tada jūs visi žinosite!“) ar panašiai.
  • Puslapiai, priklausantys nuo neegzistuojančio puslapio – neegzistuojančio straipsnio aptarimų puslapis, neegzistuojančio paveiksliuko puslapis, subpuslapis be motininio puslapio, peradresavimai į neegzistuojantį puslapį ir panašiai. Dažniausiai tokios situacijos atsiranda po trynimų. Tai negalioja atvejams, kuomet medžiaga vikipedijai yra naudinga: pavyzdžiui, pasitarimas dėl straipsnio trynimo, diskusijų archyvai ir panašiai.
  • Atakos puslapiai (AT) – puslapiai, kurių vienintelė paskirtis yra pašiepti ar pagasdinti kitą naudotoją, pavyzdžiui, su tekstu „Jeronimas yra kvailys!!“. Tai apima ir ypač stipriai šališkus negatyvius straipsnius apie gyvus asmenis, teisinių grasinimų puslapius.
  • Akivaizdi reklama (AR) – straipsniai, kuriuose akivaizdžiai reklamuojama įmonė, produktas ar kažkas kitas, naudojant reklaminius šūkius ir taip toliau. Jei norint padaryti straipsnį enciklopediniu reikia jį iš esmės visą perrašyti, tas straipsnis atitinka šį kriterijų. Jei reklama yra tik keliose vietose, straipsnio nereikia skubiai trinti.
  • Autorių teisių pažeidimai
  • Kita kalba parašyti straipsniai – dažniausiai tai būna kopijos iš kitų kalbų vikipedijų ar kitų interneto puslapių, retais atvejais – atskirai rašytas straipsnis. Bet kuriuo atveju jie turėtų būti skubiai trinami.
  • Turinio nebuvimas – jei straipsnis neturi jokio turinio, išskyrus nebent „Taip pat skaitykite“, „Nuorodos“ skyrelius ir kategorijas, jis gali būti skubiai trinamas. Žinoma, tai negalioja nuorodiniams straipsniams ir peradresavimams.
  • Vikipedijos dukteriniuose projektuose jau esanti medžiaga, pavyzdžiui, į „Wikimedia Commons“ įkelta nuotrauka, į Vikižodyną įkeltas terminas ar panašiai.
  • Peradresavimai į aptarimų puslapius iš straipsnių vardų srities
  • Peradresavimai iš klaidingų pavadinimų, pavyzdžiui, peradresavimas iš „Džiakas Londonas“ į „Džekas Londonas“. Pastaba: peradresavimai iš labai paplitusio klaidingo pavadinimo į teisingą yra naudingi ir neturėtų būti trinami. Taip pat naudingi yra peradresavimai iš kitos kalbos terminų (ypač srityse, kuriose lietuviška terminologija dar nenusistovėjusi), originalia kalba užrašytų vardų, pavardžių, pavadinimų ir panašiai.
  • Neaiški licencija – straipsniai arba paveikslėliai, kurių licencija neaiški, gali būti skubiai trinami po 7 (septynių) dienų nuo jų pažymėjimo atitinkamais šablonais, jei per tą laiką net neprasidėjo aptarimas.
  • Nenaudojami autorių teisių saugomi paveikslėliai (fairuse), taip pat – jei jie naudojami tik ne straipsnių vardų srityje.
  • Neegzistuojančių naudotojų puslapiai

Skubaus trynimo šablonai[redaguoti vikitekstą]

Norint nominuoti straipsnį skubiam trynimui, reikia jį pažymėti šablonu {{Trinti}}. Pastaba: administratoriaus teises turintys naudotojai šio šablono neturėtų naudoti, o vietoje to iškart ištrinti straipsnį. Jei straipsnį siūloma trinti tačiau ne skubos tvarka, reikia naudoti atitinkamą kitokį šabloną. Pavyzdžiui, iškilus abejonėms dėl autorių teisių, naudojamas {{Copyvio}}, tą gali daryti ir administratorius. Tačiau jei straipsnis yra akivaizdžiai nukopijuotas be leidimo, pavyzdžiui, visiškai sutampa su kitame puslapyje esančiu tekstu ir tame puslapyje nurodyta, kad medžiaga saugoma – straipsnis atitinka skubaus trynimo kriterijus.

Administratoriams[redaguoti vikitekstą]

  • Prieš trindami pasižiūrėkite straipsnio istoriją, galbūt galima atstatyti ankstesnę, gerą versiją.
  • Aptarimų puslapyje gali vykti diskusija dėl straipsnio trynimo, jei jis nėra tuščias, patartina prieš trinant pasižiūrėti.
  • Trindami straipsnį, visada nurodykite priežastį. Net jei ji akivaizdi (šiuo atveju priežastis beveik visada būna akivaizdi).