Vikipedija:Patikimų šaltinių pavyzdžiai

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai yra Vikipedijos rašinys.
Čia pateikta vieno ar keleto naudotojų (o gal ir visos bendruomenės) nuomonė kai kuriais Vikipedijos tvarkos klausimais.

Naudingos ir patikimos informacijos šaltinių sąrašas[redaguoti vikitekstą]

Moksliniai straipsniai[redaguoti vikitekstą]

Moksliniuose straipsniuose geriausia pasinaudoti visada pradžioje esančia ankstesnių darbų šia tema apžvalga, nes tai yra antrinis šaltinis. Nuorodų į kitus, susijusius straipsnius taip pat dažnai galima rasti diskusijos skyriuje. Geriausiai Vikipedijos šaltiniais tinka apžvalginiai straipsniai. Blogiausiu atveju galima remtis straipsnio pradžioje esančia santrauka: tai antrinis šaltinis apie likusią jo dalį, rezultatus bei išvadas, kad ir tų pačių autorių parašytas. Recenzuojamame žurnale santraukos atitikimas turiniui yra patikrintas straipsnio recenzentų. Ji neturėtų rašyti kažko ko iš likusios dalies visai jau nematyti.

Mokslo darbuose reikalaujama visada remtis pirminiais šaltiniais, o ne jų paminėjimais kur nors kitur. Vikipedijoje galioja kitos taisyklės.

Šiuo metu labai daug mokslinių straipsnių įvairia tematika galima rasti researchgate.net. Čia dažnai prieinami ir jų tekstai. Irgi daug nemokamai prieinamų straipsnių, daugiausia biologijos ir medicinos temomis galima rasti PubMed Central. Jei ten rasti tinkamo straipsnio nepavyksta, galima ieškoti ir PubMed: gana dažnai bent jau santrauka vienaip ar kitaip būna pasiekiama.

Hubble teleskopo tinklalapis[redaguoti vikitekstą]

Dauguma Hubble teleskopu surinktų duomenų prieinama adresu http://hubblesite.org/. Greta teleskopo nuotraukų ten esama daug suprantamai parašytų tekstų apie astronominius objektus. Daugumą teleskopo nuotraukų (jei ant jų pačių ar šalia nenurodyta kitaip) galime kelti į Vikipediją (geriausia tiesiai į Commons), nes NASA informacijos platinimas nėra ribojamas jei nenurodyta kitaip (angl. NASA material is not protected by copyright unless noted). Tokiai informacijai žymėti naudojamas spacialus šablonas {{PD-USGov-NASA}} - Šablonas:PD-USGov-NASA.

Būtinai nurodykite nuotraukos pradinį adresą Internete. Jei redagavote nuotrauką (tarkim, išvertėte užrašus į lietuvių kalbą), nepamirškite pridėti antro šablono (tarkim, {{GFDL-self}}), suteikdami licenziją savo atliktiems pakeitimams.

Biblija[redaguoti vikitekstą]

Esant reikalui, galima kurti automatines paieškos nuorodas į Internete esantį Biblijos teksto vertimą į lietuvių kalbą, pavyzdžiui, {{Biblijoje|laisvė|Laisvės paminėjimai}} - Laisvės paminėjimai Biblijoje. Tačiau neužmirškite, jog Vikipediją kuria bei skaito įvairios tikybos žmonės. Šios nuorodos yra patikimas šaltinis tik ta prasme jog tinklalapio tekstas greičiausai atitinka Biblijos tekstą.

Išeivijos literatūra[redaguoti vikitekstą]

Rengiant įvairius straipsnius skirtus Lietuvai ir ypač tarpukariui, bei okupacijos laikotarpiui, verta pasinaudoti 'Lietuvių enciklopedija' (36 t.) išleistoje Bostone 1963 - 1969 m.

Bronius Kviklys per 1964-1968 m. ten pat išleido keturis tomus enciklopedinio leidinio 'Mūsų Lietuva', kuriame atspindėjo visų Lietuvos valstybės miestų, miestelių bei žymesnių kaimų istoriją, demografiją, geografiją.

Panoraminė išeivijos kultūrinė, politinė veikla yra sukaupta ir atspindėta amerikos lietuvių puoselėjamame lobyne - Pasaulio lietuvių archyve.

Lietuvos kultūros vertybių registras[redaguoti vikitekstą]

Lietuvos dvarų duomenų bazė[redaguoti vikitekstą]

Lietuvos dvarų duomenų bazėje pateikiama tokia informacija: Dvaro sodybos geografinė situacija. Dvaro padėtis žemėlapyje rodoma pagal tikslią GPS koordinatę, kuri buvo nustatyta ekspedicijų į dvarus metu. Žemėlapio mastelį galite keisti, taip pat galite matyti aplinkui esančius dvarus. Turima šiuo metu dvaro sodybos teritorijos schema. Šioje schemoje dvaro teritorija dažniausiai žymima punktyrinėmis linijomis. Pastatai esantys dvaro sodybos teritorijoje yra sunumeruoti ir suskirstyti į dvaro laikotarpio pastatus bei svetimkūnius (ne dvaro laikotarpio pastatus). Žemiau pateikiama pastatų eksplikacijos lentelė. Dvaro sodybos foto fiksacija. Čia rasite nufotografuotus visus dvaro sodybos pastatus (arba jų liekanas), parko fragmentus arba pavienius senuosius medžius, vandens telkinius, esančius dvaro sodybos teritorijoje arba šalia jos, taip pat dvaro sodybos takų sistemą arba išlikusių grindinių liekanas. Taip pat nufotografuoti ir labiausiai disonuojantys (ne dvaro laikotarpio) pastatai, esantys teritorijoje. Visų nuotraukų (jei nenurodyta kitaip ir jei nuotrauka ne archyvinė) autorius Andrius Vinskas.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos personalijų kartoteka[redaguoti vikitekstą]

Adresas http://vaizdai.lnb.lt/asmen/asmen.htm. Bibliotekos kortelių nuotraukos. Gausybė literatūros ir ikonografijos, pateikta abėcėlės tvarka. Trūkumas - negalima kopijuoti kaip teksto. Bet rubrikoms „Nuorodos“ ir „Literatūra“ tinka puikiausiai.

Enciklopedijos[redaguoti vikitekstą]

ir kitos. Negalima kopijuoti kaip teksto. Bet rubrikoms „Nuorodos“ ir „Literatūra“ tinka puikiausiai.

Muzikos enciklopedijos[redaguoti vikitekstą]

  • „Grove“ serijos leidiniai (vėliausi) ir jų elektroniniai vartai Oxford Music Online (anglų k.)
  • Musik in Geschichte und Gegenwart ir jų elektroniniai vartai mgg-online.com (vokiečių k.)

Žodynai[redaguoti vikitekstą]

ir kiti. Negalima kopijuoti kaip teksto. Bet rubrikoms „Nuorodos“ ir „Literatūra“ tinka puikiausiai.