Vikipedija:Mokslinė literatūra

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai yra Vikipedijos rašinys.
Čia pateikta vieno ar keleto naudotojų (o gal ir visos bendruomenės) nuomonė kai kuriais Vikipedijos tvarkos klausimais.

Šis pagalbos straipsnis aprašo, kaip remtis moksline literatūra rašant straipsnį Vikipedijai.

Moksliniai straipsniai turi konkrečias jų panaudojimo taisykles, kurių laikantis turiniu galima remtis naujuose mokslo darbuose (taip pat ir Vikipedijos straipsniuose).

  • Kiekvienas rimtas mokslinis straipsnis prasideda įvadu. Įvade visada trumpai apžvelgiami įvairių kolegų darbai, nurodant, iš kokių straipsnių paimta ši informacija. Jei šitai būtų uždrausta, negalėtų funkcionuoti visa mokslo sistema. Taigi iš esmės galima trumpai nusakyti mokslinio straipsnio turinį, kartu nurodant informacijos šaltinį.
  • Kai kuriose knygose galima rasti grėsmingų perspėjimų, jog turinio negalima net ir apytikriai perpasakoti. Jei toks turinys unikalus būtent tai knygai, nieko nepadarysi - nuosavybė yra nuosavybė. Tačiau labai dažnai iš esmės ta pati informacija prieš tai būna paskelbta įvairiuose moksliniuose straipsniuose. Reikia susirasti tuos straipsnius ir remtis būtent jais.
  • Visuotinai pripažintas autorinių teisių vienetas mokslo darbuose yra sakinys. Viso nepakeisto sakinio iš mokslinio straipsnio į Vikipediją perkelti negalima. Turinį persakyti reikia savais žodžiais. Tai daryti verta dar ir todėl, kad daugumos mokslinių straipsnių kalba yra labai sunki.
  • Jei į Vikipediją perkelsite vieną ar kelis sakinius iš kito tinklalapio, su Google ar kuria kita paieškos sistema bus galima labai greitai nustatyti tikrąjį informacijos šaltinį. Jei tokios informacijos susikaups labai daug, gali iškilti grėsmė visam Vikipedijos projektui. Jei įtariate nesąžiningą darbą, patikrinkite patys ir, jei tiesa, ištrinkite kopijuotą tekstą ir pažymėkite {{copyvio}} žyme, nurodydami šaltinį (jei reikia, straipsnio aptarime paaiškinkite detaliau).