Viduržemis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Viduržemė)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Vidùržemė, arba Vidùržemis (angl. Middle - earth) – Dž. R. R. Tolkino sukurto pasaulio Ardos dalis (žemynas). „Viduržemė“ – pažodinis senosios anglų kalbos žodžio middangeard (šis pasaulis, žmonių gyvenamos žemės) vertimas. Tolkino kalbomis Quenya ir Sindarin ši Ardos dalis vadinta atitinkamai Endor (Endóre) ir Ennor. Tolkino mitologijose Arda yra mūsų Žemė gilioje senovėje, o Viduržemės šiaurė ilgainiui virto Eurazija.

Pavadinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žodis „vidurinė žemė, viduržemė“ buvo senojoje anglų (middanġeard), vidurinėje anglų (midden - erd arba middel - erd), senojoje islandų (Midgard) kalbose. Tai yra germaniškas graikiško žodžio οικουμένη (oikoumene) atitikmuo. Oikoumene – tai „vieta, kur gyvena žmonės“, fizinis pasaulis kaip priešprieša neregimiesiems.

Tolkiną taip pat įkvėpė ši ištrauka iš Cynewulfo poemos Crist:

Eala earendel engla beorhtast / ofer middangeard monnum sended.

(Būk pasveikintas, Earendeli, šviesiausias iš angelų, / žmonėms pasiųstas virš vidurinės žemės)

Vardas „earendel“, kuris reiškia Aušrinę žvaigždę, o kartais vartojamas kaip vienas Kristaus vardų, buvo vienas tų ne iki galo aiškios kilmės senųjų angliškų tekstų žodžių, kurie tapo įkvėpimo šaltiniu sukurti jiems savitas etimologijas. Taip Tolkino mitologijose atsirado personažas Eärendil (Earendilis) – jūreivis, išprašęs iš Ardos galingųjų pagalbą elfams ir žmonėms, ir paskui pasiųstas plaukti dangumi kaip žvaigždė.

Terminą „Viduržemė“ Tolkinas pradėjo naudoti 4-tojo dešimtmečio pradžioje. Juo buvo pakeistos ankstesnės tą patį regioną apibūdinanusios sąvokos „Great Lands“ (Plačiosios žemės), „Outer Lands“ (Išorinės žemės), „Hither Lands“ (Šiapusinės žemės). Viduržemė yra vienas iš Ardos žemynų, esantis į rytus nuo didžiosios jūros Belegaero, kuri jį skiria nuo Amano. Neretai klystama, pavadinant Viduržeme visą Tolkino aprašytą pasaulį: tam turėtų būti naudojamas pavadinimas Arda, arba tiesiog Žemė.

Žemėlapiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Viduržemės dalių, kuriose vyksta „Hobito“, „Žiedų valdovo“ ir „Silmarillion“ veiksmas, žemėlapiai yra pridėti prie šių knygų. Šiuos žemėlapius Dž. R. R. Tolkinas parengė drauge su sūnumi Kristoferiu (Cristopher). „Silmarillion“ žemėlapiuose vaizduojamas kraštas Beleriand (Beleriandas) „Žiedų valdovo“ žemėlapiuose neegzistuoja, nes po Pirmojo Viduržemės amžiaus („Žiedų valdovo“ veiksmas vyksta Trečiajame) Beleriandas buvo užtvindytas.