Vertikalaus leidimo sistema

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Vertikalaus leidimo sistema MK-41 raketiniame kreiseryje USS „San Jacinto“ (CG-56)
Kraunamas raketos konteineris į vertikalaus leidimo ląstą raketiniame eskadriniame minininke USS „McCampbell“ (DDG-85).

Vertikalaus leidimo sistema (angl. vertical launching system; VLS), VLS – šiuolaikinė raketų leidimo sistema, iš kurios raketa startuoja vertikaliai, o tik paskui pasirenka reikiamą skrydžio kursą, naudojamas įvairių pasaulio šalių laivynų povandeniniuose ir antvandeniniuose laivuose.

VLS sukurta vystant leidimo sistemas, sukonstruotas balistinėms raketoms atominiuose povandeniniuose laivuose leisti. VLS yra sumažinti leidimo įrenginių variantai, skirti leisti sparnuotąsias raketas (pvz., ''Tomahawk'') ir priešlėktuvines raketas (pvz., Standard).

Atominiuose povandeniniuose laivuose įrengtos VLS leidžia naudoti didesnę ginklų įvairovę, negu tik torpedinių aparatų naudojimas. Antvandeniniams kombatantams VLS leidžia turėti gerokai daugiau paruoštų šauti raketinių ginklų, negu senosios ne VLS sistemos (pvz., vienos kreipiamosios leistuvas Mk-13 ar dviejų kreipiamųjų Mk-26), kurios būna užtaisomos raketomis iš po deniu esančių dėtuvių. JAV karinis jūrų laivynas raketiniuose kreiseriuose ir eskadriniuose mininkuose naudoja vien tik VLS, nors Mk-13 ir Mk-26 leistuvai dar naudojami laivuose, parduodamose kitoms šalims, tokioms kaip Taivanas, Graikija ar Lenkija.

Karšto ir šalto leidimo sistemos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vakarų šalių VLS-se paprastai kiekviena raketų ląsta turi savo atskirą dangtį, o raketos ląstose paleidžiamos „karštai“ – raketiniai varikliai įsijungia ląstos viduje. Todėl ląstose turi būti degimo dujų išleidimo sistema. Tuo tarpu Rusijos VLS ir revolverinėse sistemose dangtis dengia iškart kelias raketas. Kinijos leidimo sistemose raketos būna sudėtos žiedu, iš ląstų išmetamos „šaltai“ – tik raketai išlėkus į orą įsijungią jos variklis. Kai kurios Rusijos VLS irgi naudoja šaltą startą (pvz., Tor).

„Karšto“ leidimo sistemos privalumas yra tai, kad raketa iš ląstos išeina varoma nuosavo variklio. Tokiai VLS nereikia posistemės, išmetančios raketą iš leidžiamojo vamzdžio, todėl „karštosios“ VLS būna lengvesnės, mažesnės ir pigesnės kurti ir gaminti. Trūkumas yra tai, kad sutrikus raketos leidimui gali būti sugadintas leidimo įrenginys.

„Šaltosios“ VLS privalumai yra:

  • Jos saugumas – net jei starto metu sutriks raketos variklis, raketa tiesiog išlėks iš vamzdžio, o pats sugedimas pasireikš jau ore. Dėl šios priežasties rusiškosios VLS dažnai yr projektuojamos su ne visiškai vertikaliais vamzdžiais, kad raketos varikliui sutrikus raketa nukristų į vandenį, o ne ant laivo denio.
  • Pigūs leidimo vamzdžiai, kadangi variklis įsijungia už vamzdžio ribų, vamzdžio neveikia aukšta temperatūra, dėl ko jis gali būti ilgai naudojamas.