Venvangas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Venvangas
Valdovas (Wáng 王)
Zhōu
Visas vardas Jī Chāng 姬昌
Gimė 1099 m. pr. m. e.
Mirė 1050 m. pr. m. e.
Sutuoktinis (-ė) Tàisì 太姒
Vaikai Mažiausiai 10 sūnų
Kiti titulai Wén Wáng 文王 (pomirtinis)
Pirmtakas Šang valdovas Sin
Įpėdinis Džou valdovas U

Valdovas Ven (Džou dinastijos valdovas Ven, kin. 周文王, pinyin: Zhōu Wén Wáng, 1099 m. pr. m. e.1050 m. pr. m. e.) – Kinijos Džou dinastijos įkūrėjas.

Ven priklausė Dzi (Ji) giminei, visas jo asmeninis vardas – Dzi Čang (Ji Chang). Ven tėvas buvo Džou valdovas Dzi. Ven (arba Venvang – pažodžiui "valdovas Ven") yra pomirtinis vardas.

Džou valstybė buvo šiandieninės Šaansi provincijos teritorijoje. Išsigandęs augančios Ven galios, Šang valdovas Sin jį pagrobė ir įkalino. Ven pavaldiniai išpirko savo valdovą auksu, žirgais ir moterimis. Suviliotas turtų, Sinis Venį paleido. Ven planavo atimti valdžią iš nusmukusios Šang dinastijos, tačiau mirė nespėjęs planų įgyvendinti. Tai padarė jo sūnus U.

Ven sutuoktinė buvo vardu Taisi. Jis paliko mažiausiai dešimt sūnų, įpėdiniu tapo antrasis. Pirmuoju Džou imperatoriumi Ven paskelbtas retrospektyviai, nes iš tikro prieš tai gyvavusią dinastiją nukariavo jo sūnus.

Valdovui Ven priskiriamas aštuonių Permainų knygos trigramų sugrupavimas į šešiasdešimt keturias heksagramas ir jas aiškinančių kupletų autorystė.

Prieš tai:
Šang valdovas Sin
Džou valdovas
Po to:
Valdovas U