Velega

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Velega
ወለጋ Wellega

1943 – 1995
 

Valstybė Etiopijos vėliava Etiopija
Administracinis centras Nekemte
Avradžos 6

Velega (gezas: ወለጋ) - istorinis Etiopijos regionas ir istorinė valstybė vakarinėje šalies dalyje. Šiuo metu sudaro šiaurės vakarinę dalį Oromijos regione. Taip buvo vadinama ir regione buvusi Etiopijos provincija, egzistavusi 1943-95 m.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Velegos regionas iš šiaurės yra apribotas Mėlynojo Nilo, kuris skiria jį nuo Godžaro. Į rytus yra istorinis Ševos regionas. Pietryčiuose jis ribojasi su Gibės regionu ir istorinėmis šio regiono valstybėmis. Vakaruose ir pietvakariuose jis pereina į žemumas, kur nuo seno gyveno įvairios Rytų Sudano tautos, tradiciškai įvardijamos vienu terminu šankela.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Etiopijos istorinis regionas:
Velega ወለጋ
Šalis Oromija, Benišangul-gumuzų
Tautos velega oromo
Miestai Nekemte
Valdovas Moti

Damotas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mėlynojo Nilo upė buvo natūrali riba, kuri trukdė į pietus plisti Etiopijos civilizacijai, kurios centrai senovėje buvo toli šiaurėje (Tigrajaus regione). Todėl apie regiono istoriją iki oromo tautų migracijos XVI a. žinoma labai nedaug. Manoma, kad iki XVI a. čia egzistavo Damoto valstybė, kuri Etiopijos imperijos ekspansijos laikotarpiu buvo įjungta į jos sudėtį.

Oromo laikotarpis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XVI a. oromo migracijos metu į teritoriją įsiveržė oromo tautos. Kadangi regione apsigyveno didelė jų gentis velega, jos pavadinimas prigijo visam regionui. Velega oromo sukūrė valstybėles, valdomas karalių, tituluojamų moti. Šios valstybėlės aktyviai kovojo su valstybėmis pietuose, Gibės regione. XIX a. vyko konsolidacija, kurios metu susiformavo didelė valstybė su sostine Nekemte, vadinama Lega Nekemte. Vietos valdovai Bekerė, Moroda, Gebrė XIX a. viduryje labai rūpinosi sostine. XIX a. pabaigoje valstybė buvo užkariauta Meneliko II ir prijungta prie Etiopijos imperijos.

Provincija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1936 m. Etiopiją prijungus prie Italijos Rytų Afrikos, Velegos regionas priskirtas Gala-Sidamo provincijai. Etiopijai iškovojus nepriklausomybę, po 1942 m. administracinių reformų regione suformuota Velegos provincija su sostine Nekemte. Velegos provincijai pavaldžios buvo ir daug laukinių šankela tautų, gyvenusių į vakarus nuo Lega Nekemte.

Ši provincija buvo panaikinta 1995 m., įjungus ją į Oromijos regioną, o iš vakarinės dalies suformuojant Benišangul-Gumuzų regioną.