Veiksmo žaidimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Veiksmo žaidimai)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Veiksmo žaidimas (angl. action game) – kompiuterinių žaidimų žanras, kuriame svarbiausia yra įtampa ir veiksmas. Veiksmo žaidimai iš žaidėjo reikalauja greitos reakcijos, įgūdžių greitai panaudoti valdymo priemones. Juose tikroviškumas kartais būna supaprastintas (pavyzdžiui, herojaus padėtis dažnai įvertinama „gyvybėmis“, kurios mažėja į jį šaudant ar mušant; žaidimas galutinai baigiasi praradus visas, bet jas dažnai galima atstatyti paprastomis priemonėmis, tokiomis kaip vaistinėlės pakėlimas nuo žemės).

Išskiriami tokie pagrindiniai veiksmo žaidimų požanriai:

  • Platformer žaidimai (dabar praktiškai pasenęs požanris, daugiausiai klestėjęs iki atsirandant 3D grafikai; vaizdas rodomas iš šono, herojus eina iš kairės į dešinę arba atvirkščiai ir taip stumiasi vaizdas, pakeliui dažniausiai reikia kovoti su priešais).
  • Šaudyklės (pirmas žaidimas – „Wolfenstein 3D“. Vaizdas rodomas iš herojaus matymo taško (pirmo asmens šaudyklės) arba iš už jo nugaros (trečio asmens šaudyklės), reikia kovoti su varžovais.
  • Muštynių žaidimai (faitingai; populiarūs daugiausiai platformose – du priešininkai čia kovoja vienas su kitu panaudodami įvairius veiksmus; veiksmingesni veiksmai paprastai pasiekiami sudėtingomis mygtukų kombinacijomis, kurias įvaldyti reikia laiko).
  • Beat 'em up – muštynių žaidimų, kuriuose žaidėjai kovoja su priešų būriais, žanras.
  • Arkadiniai žaidimai (veiksmo žaidimų požanris, o ne simuliatorių; pavadinimas kilo nuo simuliatorių, kurie būdavo pritaikyti žaidimo automatams (angl. arcade) – čia realizmas, lyginant su simuliatoriais, sumažintas, nors veiksmus reikia atlikti panašius – lenktyniauti, skraidyti lėktuvu ir t. t.)

Dar ir iki interneto išpopuliarėjimo veiksmo žaidimai buvo patogūs tuo, kad juos neretai buvo galima žaisti dviese (prie vieno kompiuterio).