Vartojimo kreivė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Vartojimo augimas yra parodytas kaip kreivės D pasistūmėjimas į dešinę. Kreivė S nurodo pasiūlą.

Vartojimo kreivė – viena iš kreivių, naudojama mikroekonomikoje, kuri parodo produkto kiekį, kurį vartotojai įsigis esant skirtingoms kainoms ir ceteris paribus.

Vartojimo kreivė

Nors vartojimas priklauso nuo kainos, tradiciškai produkto kaina rodoma ant kylančios ašies, o produkto kiekis ant apatinės ašies. A taške produkto kaina yra PA, o paklausa QA. Jeigu kaina žemesnė (kaip taške B), įprastai vartotojai nori įsigyti daugiau produktų.

Čia vartojimo kreivė labai paprasta, bet iš tikro ji gali būti išlinkusi arba nurodyta, kad nuo vartojimo priklauso kaina.

Pavyzdyje parodyta mažėjanti kreivė, kai augant kainoms prekių pirkimas slūgsta, bet yra atveju, kai augant kainai vartojimas didėja. Tai yra esant Gifeno paradoksui, Vebleno efektui, mėgdžiojimo efektui ir snobo efektui.

Vartojimo kreivė koreliuoja su pasiūlos kreive ir kartu yra instrumentas analizuoti pasiūlą ir paklausą keičiantis kainoms. Vartojimo kreivės susikirtimas su pasiūlos kreive vadinamas produkto paklausos ir pasiūlos pusiausvyros tašku.

Vartojimo kreivė pasistumia esant įvairiems įtakojantiems veiksniams, kurie padidina ar sumažina vartojimą:

  • vartotojų padaugėjimas
  • reklama
  • kainos pakilimas ar sumažėjimas

Reikia skirti kainos ir produkcijos kiekio santykio pokyčius nuo pačios kreivės pasistūmėjimo.