Varškės sūrelis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lietuviškas varškės sūrelis su šokoladiniu glaistu
Latviškas sūrelis su kivio glaistu
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Varškės sūrelis – saldus desertinis pieno produktas. Gaminami vanilės, plombyro, kakavos ir kitokių skonių. Populiarus Baltijos šalyse.

Varškės sūrelių asortimentas labai įvairus, o tą įvairovę labiausiai nulemia juose esantys vaisių, uogų ir kitokie priedai: vanilė, šokoladas, kakava, želė gabalėliai, uogienė, razinos, aguonos. Didelę dalį sudaro vienaip ar kitaip perdirbti vaisiai ir uogos bei jų produktai, kitos skonį bei aromatą suteikiančios medžiagos.

Pagrindinė žaliava sūreliams – šviežiai spausta varškės masė, pridedant į ją cukraus ar kitų saldiklių ir naudojant įvairius ingredientus. Formuojami į ~5 cm ilgio, ~30-50 g. sveriančius gabalėlius.

Įdarui naudojami cukrus, gliukozės sirupas, tirštikiai, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, kartais konservantai.

Dažnai gaminami glaistyti varškės sūreliai, kurie yra formuojami batonėlio forma ir yra apliejami šokolado ar kitu spalvotu glaistu. Į glaisto sudėti paprastai įeina cukrus, augaliniai riebalai, kakavos milteliai, emulsiklis lecitinas, vanilinas.

Sūreliuose yra daug organizmui svarbių ir reikalingų baltymų, organinių rūgščių, kalcio ir kitų svarbių medžiagų.

Maistinė vertė ir galimas poveikis sveikatai yra nevienareikšmiai – tai lengvai įsisavinamų angliavandenių šaltinis, suteikiantis skonių įvairovę, tačiau jie gali būti ir dažnai būna papildyti tirštikliais, skonio bei aromato stiprikliais, konservantais, rūgštingumą reguliuojančiomis medžiagomis ir kitais priedais. Lietuvoje ne visi šie priedai dedami į produktus, o jeigu dedami – neviršijant leistinų kiekių, o susimaišius su varškės mase, santykiniai jų kiekiai dar labiau sumažėja.

Maistingumas 100 g/ml:[reikalingas šaltinis]

Valgomas kaip desertinis užkandis.