Vanga

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Vanga
Vanga
Gimimo vardas Vangelija Pandeva Dimitrova
Visas vardas Vangelija Gušterova
Gimė 1911 m. sausio 31 d.
Strumica, Osmanų imperija
Mirė 1996 m. rugpjūčio 11 d. (85 metai)
Petričius, Bulgarija
Palaidotas (-a) 1996 m. rugpjūčio 14 d.
Rupitė
Tautybė bulgarė
Sutuoktinis (-ė) Dimitaras Gušterovas
Religija stačiatikybė
Veikla aiškiaregė, žolininkė
Vikiteka Vanga

Vanga (Ванга) arba Baba Vanga (1911 m. sausio 31 d. – 1996 m. rugpjūčio 11 d.), gimė kaip Vangelija Pandeva Dimitrova (Вангелия Пандева Димитрова), po vedybų tapo Gušterova – bulgarų aiškiaregė, žolininkė, pranašė, mistikė.

Gimė Strumicoje, Osmanų imperijoje (dabar Makedonija). Vaikystėje persikėlė į Bulgariją, prie Petričiaus miesto esantį Rupitės kaimą. Vangelijos tėvas kariavo I pasauliniame kare, o motina mirė, todėl ji išgyveno giminių ir kaimynų pagalba. Vėliau tėvas vedė kitą moterį. Vanga nuo vaikystės domėjosi gydymu, žolelėmis. Pagal jos pasakojimą, ji patekusi į viesulą, kuris ją pakėlęs nuo žemės ir nubloškęs tolyn. Atgavusi sąmonę Vanga negalėjusi atmerkti akių dėl į jas patekusio smėlio. Pinigų operacijai neužteko, todėl ji liko akla.

1925 m. Vanga išsiųsta į aklųjų mokyklą Zemune (Serbija), kur mokėsi trejus metus, išmoko brailio raštą, groti pianinu, megzti, gaminti maistą. Pamotei mirus grįžo namo, kur prižiūrėjo jaunesnius brolius ir seseris. 1939 m. susirgo pleuritu, bet išgyveno. Apie Vangos pranašavimo ir gydymo galias palaipsniui sužinojo vis daugiau žmonių. Per II pasaulinį karą pas ją plūdo žmonės, siekę sužinoti savo artimųjų likimą, žūties vietą. 1942 m. pas Vangą apsilankė pats Bulgarijos karalius Borisas III. 1942 m. Vanga ištekėjo už Dimitaro Gušterovo ir persikėlė į Petričių. Vėliau jis tarnavo armijoje, grįžęs susirgo, tapo alkoholiku ir mirė 1962 m. Vanga išgyveno iki 1996 m. Jos laidotuvėse dalyvavo minios žmonių, o jos namas paverstas muziejumi. Palaidota Rupitės kaime.

Vanga teigė, kad jos neįprastas galias lemia nematomos būtybės, perduodančios reikalingą informaciją apie žmogų. Kiekvieno žmogaus gyvenimas, nuo pat gimimo iki mirties jai buvęs prieš akis. Ji teigė, kad matanti ir bendraujanti su žmonėmis, mirusiais prieš šimtus metų. Vanga pranašavusi, kad po 200 metų žmonės pradės bendrauti su ateiviais. Pasakojama, kad Vanga išpranašavusi Tarybų Sąjungos žlugimą, Černobylio katastrofą, Stalino mirties datą, povandeninio laivo Kurskas tragediją, rugsėjo 11 atakas, tikslią savo mirties datą. Vanga taip pat praktikavo gydymą žolelėmis.

Vanga buvo beraštė, todėl jokių knygų neparašė. Tačiau jos pasekėjų parašyta daug ezoterinių pranašysčių knygų. Vangos kalba buvo sunkiai suprantama, miglota, su ryškia tarme.

Kritikai teigia, kad mįslingos Vangos pranašystės gali būti pritaikytos bet kokiam anksčiau ar vėliau įvyksiančiam įvykiui. Taip pat teigiama, kad ji gaudavusi informacijos iš Todoro Živkovo vyriausybės, kuri padėdavusi jai nuspėti įvykius.