Valuvanadas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Keralos istorija
Čera, Alupai
Viduramžių Čera, Silharai
Čola, Pandija
Svarupamai:
Venadas, Kočinas, Kožikodė, Kolathunadas
Portugalų Indija, Olandų Indija, Britų Indija
Maisoras, Travankoras
Kerala
Valuvanado sostinė buvo Angadupuramas

Valuvanadas (malajalių kalba: വള്ളുവനാട്) - vienas iš svarupamų (feodalinių karalysčių) Keraloje, egzistavęs nuo viduramžių Čeros subyrėjimo XII a iki XVIII a.

Ši karalystė valdė teritorijas vidurio Keraloje (dab. Malapuramo rajone į šiaurę nuo Bharathapužos upės). Jos sostinė (kovilakam) buvo Angadupuramas (prie dabartinio Perinthalmanos miesto). Valdovai buvo tituluojami valuvakonathiriais.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ši karalystė atsirado suirus Čeros imperijai. Iš pradžių ji buvo viena stipriausių. Tačiau XIV a. šiaurėje ėmė augti Kožikodės karalystė, siekusi pajungti Valuvanadą. Dėl to labai ilgai truko karai su Kožikode, kurių pasekmė buvo tai, kad Valuvanadas neteko beveik visų teritorijų, tačiau išsaugojo nepriklausomybę.

Užėmę senąją Valuvanado sostinę Thirunavają, Kožikodės zamorinai ėmė tituluotis rakšapuruša (t. y. liaudies gynėjais) ir pradėjo rengti mamankamo šventes, kas iki tol buvo Valuvanado privilegija. Jos, rengiamos kas 12 metų, buvo ypatingos tuo, kad buvo leidžiama nužudyti valdovą zamoriną, kurį saugodavo tūkstančiai karių. Valuvanado valdovai ne kartą siuntė savo karius į šią misiją, tačiau niekam nepavyko to padaryti. Dauguma karių priklausė savižudžių būriams čaver ir šias misijas atlikdavo dėl kraujo keršto kudipaka.

Po Maisoro karalystės invazijos į Kožikodės karalystę, paskutinysis valuvakonathiris pabėgo iš šalies, ir karalystė buvo panaikinta.